Ο καιρός στο χωριό μας

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Η Καρίτσα Καλωσορίζει τον Τζακ Κάρτερ, Απόγονο με Αποστολή

«Καθώς αναζητούμε τις ρίζες μας, ανακαλύπτουμε τον πλούτο της οικογενειακής μας ιστορίας.»

Το μικρό, αλλά όμορφο χωριό Καρίτσα του Πάρνωνα υποδέχτηκε με χαρά χθες, για τρίτη φορά, τον Τζακ Κάρτερ, έναν καθοδηγητή γυμναστικής από το Ατλάντικ Μπιτς της Καλιφόρνιας. Ο Τζακ είχε επισκεφθεί το χωριό μας την τελευταία φορά περίπου δέκα χρόνια πριν, αναζητώντας τις σχέσεις του με απομακρυσμένους συγγενείς.

Η έρευνά του αποκάλυψε στενούς δεσμούς με πολλούς ντόπιους στα μέρη μας, κυρίως από την Καρίτσα και τον Άγιο Δημήτριο, συμπεριλαμβανομένου του γράφοντα, που συνδέεται με τον Τζακ από δύο καταγωγές, από τον πατέρα και τη μητέρα! Επιπλέον, θεωρείται ότι πολλοί ντόπιοι σχετίζονται με κάποιον τρόπο με τον Τζακ.

Φωτογραφία γάμου του 1930
της Γιωργίτσας και τουΤζορτζ Θίοντορ
Όσον αφορά την καριτσιώτικη καταγωγή του, ο Τζακ είναι ο δισέγγονος της Γιωργίτσας Χαγιά, που γεννήθηκε το 1896 στην Καρίτσα και, στα 24 της, παντρεύτηκε τον Τζον Μάλλας (Γιάννη Μαλαβάζο του Αναστασίου) ο οποίος ήταν δύο φορές της ηλικίας της.

Η ιστορία τους, παρόλο που κράτησε μόνο εννέα χρόνια, είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αν και όχι ασυνήθιστη για εκείνα τα χρόνια. Ο Τζον γεννήθηκε στην Καρίτσα το 1870 και μετανάστευσε ως νέος στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1892, πολύ πριν η Γιωργίτσα ακόμα γεννηθεί. Ζούσε και εργαζόταν εκεί ως ζαχαροπλάστης για πολλά χρόνια προτού επιστρέψει στην Καρίτσα και παντρευτεί τη μικρή Γιωργίτσα.

Στις 11 Οκτωβρίου 1920, ο Τζον Μάλλας, «μπρούκλης» πλέον από την Αμερική, στα 49 του χρόνια, χόρεψε τον χορό του γάμου με τη Γιωργίτσα Χαγιά, την όμορφη χωριατοπούλα 24 ετών. Ο γάμος τελέστηκε από τον π. Δημήτριο Χρόνη στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Δύο χρόνια κατόπιν, το αντρόγυνο, ο 51χρονος Τζον και η 26χρονη Γιωργίτσα ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και έφτασαν στο Προβιντενς, Ρόουντ Άιλαντ, στις 7 Μαΐου 1924, με το πλοίο «Ασία». Το αρχείο του πλοίου αναφέρει ότι ο Τζον είχε γίνει πολίτης των ΗΠΑ στις 22 Οκτωβρίου 1894, ενώ την Γιωργίτσα την περιέγραφε ως νοικοκυρά, ύψους 1,57 μέτρων, με καστανά μαλλιά και μάτια, και αναφερόταν ότι θα διέμεναν στη διεύθυνση 1029 Pena Street στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ.

Δυστυχώς ο Τζον και η Γιωργίτσα δεν κατάφεραν να αποκτήσουν παιδιά, και στις 27 Δεκεμβρίου 1929, σε ηλικία 57 χρόνων, ο Τζον άφησε αυτόν τον κόσμο και τάφηκε στον ελληνικό τομέα του Νεκροταφείου Γούντλαντ της Βαλτιμόρης. Ωστόσο, στις 8 Ιουλίου 1930, μόλις έξι μήνες μετά τον θάνατό του, η χήρα Γιωργίτσα, τότε 34 ετών, παντρεύτηκε τον Τζορτζ Θίοντορ (Γιώργη Θεοδωρακάκο), 36 ετών, ο οποίος καταγόταν από τον Άγιο Δημήτριο, και ευτυχώς ταίριαζαν στην ηλικία. Κι όχι μόνο, ενώ στον πρώτο της γάμο με τον Τζον δεν μπόρεσε να συλλάβει, από το δεύτερο της γάμο με τον Τζορτζ, γεννήθηκαν έξι παιδιά, ανά τακτά διαστήματα επί 13 χρόνια: Ελένη, Μεταξία, Γιαννούλα, Χάρης, Πωλίνα και Πητ.

Διάγραμμα της σχέσης μεταξύ του Παναγιώτη Χαγιά και του Τζακ Κάρτερ
- Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα
Η Πωλίνα (Παναγιώτα) είναι γιαγιά του Τζακ. Ο Τζακ πέρασε τη νύχτα στην Καρίτσα και φιλοξενήθηκε από τον Παναγιώτη Χαγιά, πρώτο ξάδερφο της Πωλίνας και ανιψιό της Γιωργίτσας. Κατά τη διαμονή του Τζακ στο χωριό, ο Στέλιος Μαλαβάζος από την Αδελαΐδα, που είναι κι αυτός διακοπές στην Καρίτσα, οργάνωσε μια συνομιλία μέσω του Facebook Messenger ανάμεσα στον Τζακ και το γράφοντα, με σκοπό η καταγραφή της γενεαλογίας του Τζακ και των συνδέσεών του με τον τόπο των προγόνων του στην Ελλάδα.

Εκτός από τις έρευνές του, ο Τζακ πέρασε χρόνο στο καφενείο και πήγε μέχρι την Τσούκα με φίλους. Ο καθοδηγητής γυμναστικής από τη Φλόριντα είναι αποφασισμένος να εξερευνήσει τις οικογενειακές του συνδέσεις στην Ελλάδα και να μάθει περισσότερα για τις ρίζες του. Ο Τζακ Κάρτερ αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της αγάπης και του ενδιαφέροντος που έχουν οι Καριτσιώτες που ζουν στο εξωτερικό για την πατρίδα τους και τις οικογενειακές τους ρίζες.

Εξακολουθούμε να αναζητούμε τις οικογενειακές μας ρίζες και να συνδεόμαστε με την ιστορία μας. Οι επισκέψεις όπως αυτή του Τζακ Κάρτερ αποτελούν έναν τρόπο για να διατηρηθεί ζωντανή η κληρονομιά μας και να δημιουργηθούν νέες συνδέσεις με το προγονικό μας το χωριό

Δεν υπάρχουν σχόλια: