Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Στερνίτσα Σήμερα: Η Ημέρα του Αγίου Δημητρίου

«Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες!

Καλό λιομάζωμα σ΄όλους τους χωριανούς!»

Σήμερα, πολλοί χωριανοί πήγαν κει που η ιστορία συναντά τη φύση, στο μικρό ξωκλήσι που βρίσκεται κοντά στον παλιό οικισμό στη Στερνίτσα, πάνω στον δρόμο που έρχεται από τα χωριά Μαρί και Άϊ-Δημήτρη, και δίπλα στις αρματροχιές του αρχαίου Αραμπά και της Παλιάς Στράτας. Αυτό το εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο είναι σπουδαίο διότι χτίστηκε για να τιμήσει την παλιά εκκλησία που είχε εγκαταλειφθεί και αφεθεί να καταρρεύσει στο πέρασμα του χρόνου στον πρώιμο οικισμό κει κοντά δίπλα στην παμπάλαια στέρνα η οποία υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Το εκκλησάκι λειτουργεί μόνο μία φορά το χρόνο, την ημέρα του Αγίου Δημητρίου, στις 26η Οκτωβρίου. Αυτός ο τρόπος διατηρεί ζωντανή την ιστορία και την παράδοσή μας, συνδέοντας τις γενιές και διατηρώντας την κληρονομιά μας.

Ο π. Χρήστος Καρυδόγιαννης, ο εφημέριος της Καρίτσας, τέλεσε τη λειτουργία ενώπιον πολλών χωριανών όλων των ηλικιών, ενισχύοντας έτσι τη συνδεσμικότητα και διατηρώντας ζωντανή την παράδοση.

Εμείς, οι Καριτσιώτες, γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα με αλληλεγγύη και ενότητα, διατηρώντας ζωντανή την ιστορία μας. Αυτή η εορτή αποτελεί έναν τρόπο να τιμάμε τον πολιτισμό μας και να μεταδίδουμε μια παράδοση από γενιά σε γενιά, ενισχύοντας τη συνοχή και την ταυτότητα των Καριτσιωτών, όπου και αν ζουν σε όλο τον κόσμο.

Αυτή είναι μέρα γεμάτη χαρά για όσους γιορτάζουν, αλλά και ευτυχίας για ολόκληρη την Καρίτσα καθώς σηματοδοτεί το ξεκίνημα της συγκομιδής των ελιών, από αιώνες ζωτική ανάγκη για την ευημερία και ανάπτυξη του χωριού μας.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες!
Καλό λιομάζωμα σ΄όλους τους χωριανούς!

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά της Μαρίας Μαλαβάζου,
Πρόεδρος Τ.Κ. Καρίτσας






Δεν υπάρχουν σχόλια: