Ο καιρός στο χωριό μας

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Κιλίμια και Ταγάρια: Ο Θησαυρός που Περιμένει να Ανακαλυφθεί στα Χωριά μας!

Αναζήτηση Παλιών Κιλιμιών: 
Κάλεσμα στους Κατοίκους της Καρίτσας για Συμμετοχή στη Νέα Ψηφιακή Συλλογή

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) και τη δημοσίευση του εκτενούς καταλόγου 288 σελίδων με τίτλο «Υφαίνοντας όνειρα. Κιλίμια από το Γεράκι Λακωνίας» η Χρυσούλα Σταματοπούλου, κορυφαία υφάντρια από το Γεράκι, ανακοίνωσε την επέκταση του έργου ώστε να συμπεριλάβει παραδοσιακά αντικείμενα από τα γύρω χωριά, όπως και από την Καρίτσα, με σκοπό ενδεχομένως την έκδοση δεύτερου καταλόγου.

Αισιόδοξη Επέκταση του Προγράμματος
Επιστρέφοντας από το Λος Άντζελες, γεμάτη ενθουσιασμό, η Χρυσούλα δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη και αισιόδοξη για το μέλλον της υφαντικής τέχνης στο Γεράκι και στην περιοχή μας. Επιτέλους, η δουλειά τόσων χρόνων αναγνωρίζεται.»

Ο πρώτος κατάλογος, με επιμέλεια της Σάρον Ε. Τζ. Γκερστέλ και της Σοφίας Πιτούλη και γραμμένος στα ελληνικά και αγγλικά, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών, το Μουσείο Μπενάκη και το UCLA. Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό από τα κιλίμια του Γερακίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Χρυσούλα, η συλλογή συνεχίζεται: «Έχουμε ακόμα πολύ υλικό. Συγκεντρώνουμε φωτογραφίες και πληροφορίες από κιλίμια και άλλα αντικείμενα. Μπορεί να υπάρξει και δεύτερος τόμος στο μέλλον.»

Συμμετοχή των Κατοίκων της Καρίτσας
Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της επέκτασης είναι η συμμετοχή των γειτονικών χωριών, όπως η Καρίτσα. Η Χρυσούλα καλεί τους κατοίκους της Καρίτσας να ψάξουν για παλιά κιλίμια και ταγάρια στις κασέλες τους, ώστε να τα συμπεριλάβουν στη νέα ψηφιακή συλλογή που δημιουργείται. «Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να βρεις κάτι παλιό και πολύτιμο», ανέφερε. «Πρόσφατα βρήκα ένα κιλίμι στο Σίδνεϊ λίγο πριν την έκδοση του καταλόγου, και ένα άλλο στην Αργεντινή, την ημέρα πριν την παρουσίαση.»

Προοπτική Δεύτερου Τόμου
Με την επιτυχία του πρώτου καταλόγου, η Χρυσούλα συνεχίζει ακάθεκτη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για δεύτερη έκδοση: «Ανακαλύπτουμε συνεχώς νέα αντικείμενα και ελπίζω οι κάτοικοι των γύρω χωριών, όπως η Καρίτσα, να βοηθήσουν στην επέκταση αυτής της σημαντικής συλλογής», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, στο Γεράκι, στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν σεμινάρια υφαντικής σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, ξεκινάει σχολή υφαντικής διετούς φοίτησης, η οποία θα προσφέρει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Διατήρηση της Παράδοσης
Η υφαντική παράδοση του Γερακίου είναι βαθιά ριζωμένη στον τοπικό πολιτισμό και η διατήρησή της εξαρτάται από την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων. Οι πρόσφατες εξελίξεις προσφέρουν σε όλους την ευκαιρία να συμβάλουν στην ανάδειξη των παλιών κιλιμιών, ενισχύοντας αυτή την πολιτιστική κληρονομιά. Η υποστήριξη των ντόπιων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της παραδοσιακής τέχνης, τόσο στο Γεράκι όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: