Ο καιρός στο χωριό μας

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Αφιερωματική Εκδρομή Γερακιτών στη Μνήμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Φωτογραφίες ευγενική προσφορά του Χρήστου Μπαλαμπάνου

«Λαός χωρίς ιστορική μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον»

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου διοργάνωσε μια συγκινητική μονοήμερη εκδρομή σε ιστορικά μέρη της Αρκαδίας, αφιερωμένη στη μνήμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του μεγάλου Αρχιστράτηγου του Αγώνα για την Ελευθερία.

Η πρώτη στάση της εκδρομής έγινε στη Μονή Κολοκοτρώνη, η οποία χτίστηκε μετά από τάμα του Κολοκοτρώνη για την ελευθερία της πατρίδας. Οι εκδρομείς παρακολούθησαν εκκλησιασμό και αρτοκλασία για τα μέλη του Συλλόγου και τους φίλους τους, ενώ στη συνέχεια, ο ηγούμενος της Μονής, π. Ελπιδοφόρος, πρόσφερε καφέ και παραδοσιακά γλυκά, φτιαγμένα με τα χέρια του.

"Η ψυχική μας ευφορία ήταν μεγάλη"

Ανεβαίνοντας στο σημείο όπου βρίσκεται το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του, καθώς και για τους αγωνιστές του Γερακίου που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Όπως δήλωσε η γραμματέας του Συλλόγου, Ευγενία Λάμπρου: «Η ψυχική μας ευφορία ήταν μεγάλη, η φιλοξενία αρχοντική. Πολλά τα έτη, άγιε ηγούμενε, τέτοιους φάρους σαν εσάς χρειάζεται η Εκκλησία μας, ειδικά στην εποχή που όλα έχουν απαξιωθεί».

Η επόμενη στάση ήταν στο Ελληνικό Αρκαδίας, όπου τα μέλη του Συλλόγου επισκέφθηκαν το Εκκλησιαστικό Μουσείο που δημιουργήθηκε από τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών το 2009. Οι συμμετέχοντες περιπλανήθηκαν στα γραφικά σοκάκια του χωριού και απόλαυσαν το μεσημεριανό τους γεύμα σε μια φιλόξενη ταβέρνα.

"Τιμή και σεβασμός στους ήρωες"

Το ταξίδι συνεχίστηκε με επίσκεψη στην Καρύταινα, την οποία ο Νίκος Καζαντζάκης αποκάλεσε «Τολέδο της Ελλάδας».

Εκεί, οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το θρυλικό κάστρο της, το οποίο απελευθερώθηκε από τον Κολοκοτρώνη και τους επαναστάτες το 1821. Η Καρύταινα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο κατά την Επανάσταση, καθώς αποτέλεσε ορμητήριο του Κολοκοτρώνη κατά του Ιμπραήμ.

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, η κα Λάμπρου σημείωσε: «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης άφησε παρακαταθήκη πάνω απ’ όλα την αξία των ιδανικών της Ελευθερίας και της Αυτοδιάθεσης. Χρέος μας είναι η απόδοση τιμής στο πρόσωπό του και η διαρκής μνημόνευσή του».

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με καφέ στην πλατεία της Καρύταινας, όπου οι εκδρομείς αναλογίστηκαν τη σημασία της ιστορικής μνήμης. Η κα Λάμπρου υπενθύμισε ότι «η διαμόρφωση και η τόνωση της εθνικής αξιοπρέπειας και του εθνικού φρονήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την άρτια γνώση της ιστορίας μας».

Η εκδρομή έκλεισε με θετικά σχόλια, αναδεικνύοντας τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της εθνικής ταυτότητας.




































Δεν υπάρχουν σχόλια: