Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Μια πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία και μια ακόμη πιο συναρπαστική ιστορία που θέλει απελπισμένα να γραφτεί


Όλα αυτά τα χρόνια που τα «Καριτσιώτικα Νέα» συγκεντρώνουν το ιστορικό μας αρχείο φωτογραφιών από τον παλιό καιρό στο χωριό, τούτη η φωτογραφία σίγουρα είναι μία από τις πιο συναρπαστικές που μας έχει ποτέ σταλεί για δημοσίευση.

Μας αγγίζει συναισθηματικά γιατί απεικονίζει χωριανούς μεροκαματιάρηδες, της επιβίωσης, του κόπου και του μόχθου, μια ομάδα 13 χωριανών, 11 γυναίκες και δύο άνδρες, στη δουλειά. Αλά τι είδους δουλειάς;

Μήπως πρόκειται για υποχρεωτική «προσωπική εργασία» ή σκάψιμο στα χωράφια;

Και ποιες είναι οι χωριανές και οι δυο άντρες που προφανώς ποζάρουν σε κάποιο διάλειμμα από τη σκληρή δουλειά;

Γι αυτά και άλλα ενδιαφέροντα είμαστε ανοικτοί και θέλουμε να μάθουμε από κείνους που τα έζησαν και ξέρουν!

Μέχρι σήμερα, έχουμε λάβει τις ακόλουθες απαντήσεις:

1. Κατά την άποψη του Μιχάλη Λεϊμονίτη από την Σκάλα, «Αυτή η φωτογραφία είναι πιθανόν να είναι ο κάμπος της Σκάλας,
», διότι όπως εξηγεί, «βλέπω την επίπεδη έκταση και αριστερά πίσω το ανάγλυφο του Αφανιά. Επιπλέον προσθέτει: «Όσον αφορά την καλλιέργεια με τόσες τσάπες, είναι βαμβακοκαλλιέργεια.»

2. Ο Μιχάλης Σόβολος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γεροθρών, θεωρεί πολύ πιθανό να πρόκειται για το έργο της διάνοιξης του δρόμου Καρίτσας Γερακίου ή κάποιου άλλου δημόσιου έργου με προσωπική εργασία. Στην Καρίτσα όταν καλούσαν για προσωπική εργασία συμμετείχαν και γυναίκες.

3. Σχετικά για τους χωριανούς που απεικονίζονται στη φωτογραφία, η Μαρία Μαλαβάζου, πρόεδρος του χωριού, μπόρεσε να διαπιστώσει τους εξής: «απο πάνω αριστερά 1η Μαλαβάζου Στυλιανή του Μιχαήλ, 2η Χαγιά Δήμητρα Στυλιανού, 3η Αντωνίου Πετρούλα Νικολάου, 4η Χαγιά Ελένη Στυλιανού, 5η Αντωνίου Διαμάντω Νικολάου, 6η Σταυριανού Χαρίκλεια, 7ος Αντωνίου Νικόλαος του Ιωάννη, 8η ίσως Κορμπάκη Γιαννούλα αλλά δεν είναι σίγουρο, 9η δεν ξέρουμε. Από κάτω δεξιά 1η Τούντα Δέσποινα Λεωνίδα, 2ος Τούντας Λάμπρος Λεωνίδα, 3η δεν ξέρουμε.»

4. Αλλά ο Στέλιος Μαλαβάζος από την Αδελαΐδα έχει επιφυλάξεις για την ηλικιωμένη με τη μαύρη τσεμπέρα, πρώτη από πάνω αριστερά. «Δεν πρέπει να είναι η προγιαγιά μου», παρατηρεί. «Εγώ νομίζω πως είναι η γιαγιά μου, η Κατερίνα Χαγιά», δηλώνει με πεποίθηση. Ο Στέλιος επίσης πιστεύει ότι, «η προτελευταία μάλλον είναι η Κατίγκω Γεωργοστάθη (σ.σ. τότε Κατσάμπη)».

5. Η Νίκη Μπαλωμένου, το γένος Γιάννη Τσολομίτη, αναγνωρίζει τη μητέρα της Ελένη Στυλιανού Χαγιά και τη θεία της Δημητρούλα Στυλιανού Χαγιά στη φωτογραφία.

6. Από συζητήσεις με τη γιάγια της, την Ελένη Τσολομίτη, η Ελένη Αγγελέτου γράφει ότι μπροστά στη Διαμαντούλα Αντώνιου είναι η Ρίνα Κατσάμπη και δίπλα από τη Χαρίκλεια Σταυριανού είναι ο Λάμπρος Αντώνιου.

7. Η Ελένη Τσολομίτη, το γένος Στυλιανού Χαγιά, που απεικονίζεται τέταρτη από τα αριστερά, η οποία βρίσκεται στην Αυστραλία για περισσότερα από 55 χρόνια, είναι σίγουρη ότι ο άντρας στην πίσω σειρά δεν είναι ο Νικόλαος Αντώνης, είναι ο Λάμπρος Γεωργίου Αντωνίου (Λούλος). Είναι επίσης σίγουρη ότι το κορίτσι που γονατίζει μπροστά, πρώτη αριστερά είναι η Ρίνα Κωνσταντίνου Κατσάμπη, δίπλα της ο Λάμπρος Τούντας και δίπλα του η αδερφή του Δέσποινα Τούντα.

8. Η Λαμπρινή Χρηστάκου, κόρη της Δέσποινας που γονατίζει δεξιά, πιστεύει ότι ο άντρας δίπλα στη μητέρα της είναι ο θείος της ο Λάμπρος Τούντας. Η φωτογραφία πρέπει να έχει τραβηχτεί πριν από το 1953 διότι κείνη τη χρονιά ο θείος της ο Λάμπρος έχασε τη ζωή του τραγικά σε ατύχημα με αμάξα στην Αθήνα.

9. Τέλος, ο Γιάννης Γαβριήλ από την Αθήνα συμφωνεί με τις απαντήσεις που έχουν δοθεί. Γράφει: «Η 3η από αριστερά είναι η Αντωνίου Πετρούλα η οποία είχε παντρευτεί και έμενε στην Αθήνα, κοντά στη δική μας περιοχή. Είχε επαφές με τη μητέρα μου και ερχότανε τακτικά στο σπίτι μας. Ο 7ος από αριστερά είναι ο Λάμπρος Αντωνίου (Λούλος), ο αδελφός του κουμπάρου μου του Γιωργάκη, που έμενε απέναντι από του μπάρμπα Λάμπρου (από το πατρικό μας σπίτι) και τον έβλεπα όταν πηγαίναμε τότε στο χωριό. Τον είχα επισκεφτεί και μια φορά στην Αμερική που έτυχε να περάσω από το Σαν Φρανσίσκο. Με πήγε στο σπίτι του ο αδελφός του ο Αναστάσης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: