Ο καιρός στο χωριό μας

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ένα μεγάλο «λάικ» στη σελίδα «Βίγλα-Μαρί Κυνουρίας»

«Οι επιλεγμένες φωτογραφίες από τη Βίγλα, το διπλανό Μαρί και την ευρύτερη περιοχή είναι αληθινός θησαυρός, εντυπωσιακές εικόνες του χτες»

Άνοιξε το χρονοντούλαπο της ζωής της και χίλιες-δυο αναμνήσεις όμορφες πλημμύρησαν το νου της.

Πολλές οι φωτογραφίες, φθαρμένες, τσαλακωμένες, κιτρινισμένες, που απεικονίζουν στο πέρασμα των χρόνων την ίδια, τους δικούς της, τους συγγενείς της, τους χωριανούς της, τον γνώριμο τόπο της. Τόσες και τόσες μνήμες να κρατήσει, να διασώσει, να μοιραστεί με όσους ενδιαφέρονται και νοιάζονται.

Ορίστε η έμπνευση που οδήγησε στη δημιουργία ενός καινούργιου ιστοχώρου. Πρόκειται για μια νέα σελίδα που φέρει την επικεφαλίδα «Βίγλα-Μαρί Κυνουρίας» και μας τραβάει αμέσως την προσοχή. Επιμελείται από την συντοπίτισσα Μεταξία Χαραμή η οποία περιγράφει το έργο της ως «Μια σελίδα για τη Βίγλα Μαρίου και για την ευρύτερη περιοχή,» με σκοπό να «αναρτώνται εικόνες και κείμενα από το παρελθόν και το παρόν του τόπου.»

Το περιεχόμενο προφανώς πηγάζει από το μικρό χωριουδάκι Βίγλα, 20 π. κατοίκων, που όσο περίεργο κι αν φαίνεται είναι ο πιο κοντινός μας οικισμός, όχι οδικώς, άλλα σε ευθεία γραμμή, ή, καθώς λένε οι χωριανοί, όπως πετάει το πουλί από την Καρίτσα πάνω και πέρα από την Ράχη Ασφάκα.

Οι επιλεγμένες φωτογραφίες από τη Βίγλα, το διπλανό Μαρί και την ευρύτερη περιοχή είναι αληθινός θησαυρός, εντυπωσιακές εικόνες του χτες. Κάτι άλλο που ενισχύει την παρουσίαση είναι ότι η καθεμιά συνοδεύεται από λεπτομερή καλογραμμένη περιγραφή που παρέχει υπόβαθρο, βάζει τη φωτογραφία στο σχετικό της πλαίσιο, και προσθέτει στην έννοια.

Καλό αντιπροσωπευτικό δείγμα είναι η παραπάνω φωτογραφία που απεικονίζει μια καθόλου ασυνήθιστη αγγαρεία σε όποιο από τα χωριά μας 50 τόσα χρόνια πριν, για την οποία η Μεταξία γράφει: «Μαρί,1965, Γιάννης Χαραμής (πατέρας μου) και Γιάννης Τσιγκάρης κουβαλούν τις αγριλιές από τα γύρω βουναλάκια, γιατί δεν υπήρχαν έτοιμα φυτώρια. Κάπως έτσι φυτεύτηκαν οι ελαιώνες την περίοδο εκείνη. Τα μουλάρια μας, η Ψάρα και ο Κόρμπος, ήταν από τα καλύτερα ζώα της περιοχής και ο μερακλής πατέρας μου τα είχε πάντα περιποιημένα και στολισμένα.»

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην επιμελήτρια της σελίδας, Μεταξία Χαραμή, για τη δημιουργία μιας σελίδας με επίκεντρο σίγουρα τη Βίγλα και το Μαρί αλλά επιπλέον τεράστιας πολιτιστικής αξίας σε όλα τα χωριά στα μέρη μας

Μας αρέσει η σελίδα και θα την παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όλους όσους ενδιαφέρονται και νοιάζονται για τα χωριά μας.

Πατήστε εδώ να βρείτε τη σελίδα «Βίγλα-Μαρί Κυνουρίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: