«Όνειρό μου να ανοίξω ένα ζαχαροπλαστείο στην Αυστραλία που να θυμίζει τα ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας»
- Ζαχαρίας Αντωνίου
Όταν ο Ελληνοαυστραλός Ζαχαρίας Αντωνίου, αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να εγκαταλείψει την Μελβούρνη όπου εργαζόταν στον τομέα μάρκετινγκ και διαφήμισης, για να ακολουθήσει το παιδικό του όνειρο να γίνει ζαχαροπλάστης, δεν φανταζόταν ποτέ πως οι κόποι του θα ανταμείβονταν τόσο σύντομα και πως οι πρωτότυπες λαχταριστές δημιουργίες του θα του χάριζαν το βραβείο του καλύτερου ζαχαροπλάστη.
Ο διαγωνισμός «Ζαχαροπλάστης της χρονιάς» πραγματοποιήθηκε πριν δυο εβδομάδες στo Μπρίσμπεϊν όπου συμμετείχαν οι καλύτεροι ζαχαροπλάστες της Αυστραλίας.
Ο διαγωνισμός «Ζαχαροπλάστης της χρονιάς» πραγματοποιήθηκε πριν δυο εβδομάδες στo Μπρίσμπεϊν όπου συμμετείχαν οι καλύτεροι ζαχαροπλάστες της Αυστραλίας.
«Ομολογώ πως δεν περίμενα να κερδίσω γιατί ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος αλλά όταν άκουσα τους υπεύθυνους του διαγωνισμού να ανακοινώνουν το όνομα μου, ενθουσιάστηκα και ένιωσα πως οι κόποι και η σκληρή δουλειά των τελευταίων χρόνων ανταμείφθηκαν» λέει ο 41χρονος ζαχαροπλάστης ο οποίος ζει πλέον μόνιμα στην Αδελαΐδα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
«Είχα μόλις ανοίξει δειλά-δειλά το εργαστήρι μου στο πίσω μέρος του σπιτιού, και της ζήτησα να με ξεματιάσει. Για να την ευχαριστήσω σκέφτηκα να φτιάξω μια τούρτα σε σχήμα ματιού αλλά σε καμία περίπτωση δεν φανταζόμουν πως θα είχε τέτοια απήχηση και θα γινόταν τελικά σήμα κατατεθέν και υπογραφή της δουλειάς μου» λέει ο Ζαχαρίας ο οποίος ετοιμάζει τα γλυκίσματα του καθημερινά σε ένα μικρό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής που έχει στήσει στο πίσω μέρος του σπιτιού του.
Τα γλυκίσματα του 41χρονου ζαχαροπλάστη είναι μοναδικά. Για τη δημιουργία τους απαιτούνται ώρες προετοιμασίας, υλικά υψηλής ποιότητας, ταλέντο και υπομονή.
Γιος του Κώστα Αντωνίου και της Συρματένιας Μαυρίδη, που μετανάστευσαν από την Καρίτσα Λακωνίας την την Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1960, ο Ζαχαρίας εξομολογείται πως από μικρό παιδί αγαπούσε να παρακολουθεί την γιαγιά και την μητέρα του να μαγειρεύουν και να ετοιμάζουν γλυκά και λιχουδιές» λέει ο Ζαχαρίας ο οποίος ομολογεί πως η έμπνευση του να δημιουργήσει το δημοφιλές «μάτι κέικ» ήταν όταν ζήτησε από μια αγαπημένη του φίλη να τον «ξεματιάσει».
«Είχα μόλις ανοίξει δειλά-δειλά το εργαστήρι μου στο πίσω μέρος του σπιτιού, και της ζήτησα να με ξεματιάσει. Για να την ευχαριστήσω σκέφτηκα να φτιάξω μια τούρτα σε σχήμα ματιού αλλά σε καμία περίπτωση δεν φανταζόμουν πως θα είχε τέτοια απήχηση και θα γινόταν τελικά σήμα κατατεθέν και υπογραφή της δουλειάς μου» λέει ο Ζαχαρίας ο οποίος ετοιμάζει τα γλυκίσματα του καθημερινά σε ένα μικρό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής που έχει στήσει στο πίσω μέρος του σπιτιού του.
Τα γλυκίσματα του 41χρονου ζαχαροπλάστη είναι μοναδικά. Για τη δημιουργία τους απαιτούνται ώρες προετοιμασίας, υλικά υψηλής ποιότητας, ταλέντο και υπομονή.
«Για μένα το να βλέπω το τελικό αποτέλεσμα και το χαμόγελο των πελατών μου είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
«Το όνειρό μου είναι να αποκτήσω το δικό μου ζαχαροπλαστείο που να θυμίζει τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία όπου θα μπορούν όλοι να έρχονται και να απολαμβάνουν όλα τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκίσματα αλλά και τις δημιουργίες μου που μπορεί να μην είναι παραδοσιακά ελληνικές αλλά είναι εμπνευσμένες από την πατρίδα μας, την Ελλάδα», καταλήγει ο Ζαχαρίας.
«Το όνειρό μου είναι να αποκτήσω το δικό μου ζαχαροπλαστείο που να θυμίζει τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία όπου θα μπορούν όλοι να έρχονται και να απολαμβάνουν όλα τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκίσματα αλλά και τις δημιουργίες μου που μπορεί να μην είναι παραδοσιακά ελληνικές αλλά είναι εμπνευσμένες από την πατρίδα μας, την Ελλάδα», καταλήγει ο Ζαχαρίας.
Προσαρμοσμένο από:
κείμενο Θεοδώρας Μαΐου
26 Μάη 2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου