Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Μαρία Μαλαβάζου: «Όχι» στις ανεμογεννήτριες λέει η Καρίτσα

«Συνεχίζουμε όλοι μαζί με σημαία μας την αγάπη για το χωριό μας!»

Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων του χωριού εγείρει η πρόεδρος της Καρίτσας στη συνεχιζόμενη αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές στην Τσούκα και τον Ελατιά.

Προς στήριξη των πιο πρόσφατων εξελίξεων δηλώνει: 

«Σαν πρόεδρος της τ.κ. Καρίτσας θέλω να ευχαριστήσω το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου για το αρνητικό ψήφισμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο χωριό μας.

«Επίσης πρέπει να σημειωθεί και η στήριξη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα γνωμοδοτώντας αρνητικά την εγκατάσταση τους.

«Σεβόμενοι όλοι την απόφαση της τοπικής κοινωνίας και του τοπικού συμβουλίου δείχνοντας ότι αφουγκράζονται ανησυχίες και προβληματισμούς.

«Το πρώτο βήμα έγινε με θετικό αποτέλεσμα, συνεχίζουμε όλοι μαζί με σημαία μας την αγάπη για το χωριό μας!»

Κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Πάρνωνα τάχθηκε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 5/10. Ειδικότερα, το συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία τριών αιολικών πάρκων σε περιοχές των Δήμων Ευρώτα και Νότιας Κυνουρίας.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θ. Βερούτης, «στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ταυτιστήκαμε με την βούληση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε από την πλειοψηφία των συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Ευρώτα, γνωμοδοτώντας αρνητικά ως προς την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Πάρνωνα (περιοχές Καρίτσας, Γερακίου, Κρεμαστής, Νιάτων).

Στην τοποθέτησή μου, τόνισα ότι αποτελεί μονόδρομο η εναρμόνιση των όρων, που θέτει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, με τον σχεδιασμό των τοπικών Αρχών, ώστε η απόφαση -ως προς την χωροταξική επιλογή τοποθέτησης ανεμογεννητριών- να ανήκει και στην τοπική κοινωνία, μέσω της διαδικασίας της διαβούλευσης».

Κλείνοντας, ο κ. Βερούτης σημείωσε: «Ως Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τη βούληση των τοπικών κοινωνιών μέχρι να θεσμοθετηθεί ο τρόπος, που θα οργανώνει την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, έτσι ώστε να δημιουργούνται έργα που να διαθέτουν συνοχή σε επίπεδο περιβάλλοντος και τοπίου, αλλά και σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: