Ο καιρός στο χωριό μας

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Οικογενειακά Δέντρα Νότιου Πάρνωνα: Συγχαρητήρια στο λαμπρό συντοπίτη επιστήμονα Γρηγόρη Κόντο

«Από παιδική ηλικία ο Γρηγόρης έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική μας ιστορία και γενεαλογία !»


Η ερευνητική ομάδα των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα με ιδιαίτερη χαρά συγχαίρει τον «συντοπίτη» μας Γρηγόρη Κόντο ο οποίος πρόσφατα έλαβε Μάστερ από το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Λάιντεν, αφού εκπόνησε τη διατριβή του με τίτλο «Θρησκευτική-εθνική συμβίωση στην Ορθόδοξη Νέα Ορλεάνη το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα» ["Religio-national symbiosis in Orthodox New Orleans in the second half of the 19th century"]

Πριν από δύο χρόνια, το 2018, ο διαπρεπής αυτός νέος επιστήμονάς μας έλαβε το πρώτο του πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία με βαθμό 9,48 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώτευσε στο έτος του.

Αν και γεννήθηκε στο Βέλγιο και μεγάλωσε στην Πάτρα, ο Γρηγόρης έχει πολύ στενές σχέσεις με τα μέρη μας. Προπάππους του ο αείμνηστος π. Αθανάσιος Κανέλλης, για πολλά χρόνια πρωτοπρεσβύτερος του Γερακίου. 

Από παιδική ηλικία ο Γρηγόρης έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική μας ιστορία και γενεαλογία. Ήταν μόλις 13 ή 14 ετών όταν πρωτοπροσχώρησε στην ερευνητική ομάδα των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα. Ειδικό ενδιαφέρον του να τεκμηριώσει την ευρύτερη γερακίτικη οικογένεια των Κανελλαίων. Ταυτόχρονα διαχειριζόταν τη σελίδα της ομάδας στο Facebook. Στο τελευταίο έτος του Λυκείου, ο Γρηγόρης επιμελήθηκε με το Στέλιο Χαγιά το βιβλίο «Γεννήσεις, Γάμοι και Θάνατοι Γερακίου 1860-1914», μια πράγματι πολύτιμη προσθήκη στη βιβλιογραφία του τόπου μας. Την ίδια χρονιά ήταν επικεφαλής ερευνητής για το ελληνικό επεισόδιο της αμερικανικής εκπομπής "Finding your Roots".

Οι άοκνες προσπάθειες του Γρηγόρη στο θέμα αυτό συνεχίζονται με αμείωτο, μάλιστα επιταχυνόμενο ρυθμό, καθ 'όλη τη διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο. Το 2017 ανέλαβε συντονιστής ελληνικών προγραμμάτων (Greek Projects Content Manager) για την εταιρεία MyHeritage.

Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε στενά με την Κάρολ Κωστάκου-Petranek, συνδιευθύντρια του Κέντρου Οικογενειακής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ , και ψηφιοποίησαν σημαντικό τμήμα του Αρχείου της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης, καθώς και τα σωζόμενα ληξιαρχικά βιβλία γεννήσεων, γάμων και θανάτων από όλες τις ενορίες της Μητρόπολης. Πρόκειται για ένα τεράστιο και πολύ πολύτιμο έργο.

Φέτος ο Γρηγόρης ίδρυσε την Greek Ancestry (https://greekancestry.net/), ατομική επιχείρηση με έδρα στην Πάτρα, με δύο στόχους: αφενός μεν να καταστήσει περισσότερο ελληνικό αρχειακό υλικό προσβάσιμο στο κοινό συμβάλλοντας έτσι και στη διατήρησή του, αφετέρου δε να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό υπόβαθρο και μια κουλτούρα γύρω από τη γενεαλογική έρευνα και την οικογενειακή ιστορία.

Ενημερωνόμαστε πως στο προσεχές διάστημα ο Γρηγόρης σχεδιάζει να δημοσιεύσει νέο υλικό και να αυξήσει τη βάση δεδομένων της Greek Ancestry σε ένα εκατομμύριο καταχωρίσεις, καθώς και να συνεχίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επιχείρησης με μια νέα σειρά από webinar και άρθρα δωρεάν και προσβάσιμα από όλους.

Εκτός από αυτό το εξαιρετικά πολυάσχολο πρόγραμμά που ο Γρηγόρης έχει θέσει στον εαυτό του, ο λαμπρός επιστήμονας φέτος επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών να αναλάβει ερευνητικό έργο που οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού τίτλου στην Ιστορία από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Εμείς, εκ μέρους των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τον συνεργάτη μας και για ό, τι έχει καταφέρει με τόσο κόπο και δουλειά. Τον συγχαίρουμε σίγουροι για τη λαμπρή του συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: