Ο καιρός στο χωριό μας

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ηλιάνα Τζιάτζιου: Βραβείο Αριστείας που εμπνέει και συγκινεί

Θερμά συγχαρητήρια στην Ηλιάνα Τζιάτζιου, ηλικίας 48 ετών, μαθήτρια του Εσπερινού Γυμνασίου Καστοριάς στην οποία σήμερα απονέμεται «Αριστείο Προόδου» από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξαιρετική της επίδοση (αρίστευσε στην Α’ τάξη Γυμνασίου με γενικό βαθμό 20) κατά το σχολικό έτος 2019-20. 

Η Ηλιάνα είναι μπατζανάκαινά μας, χήρα του αείμνηστου π. Θωμά Παπαδημητρίου από την Χαλάρα Καστοριάς. Κόρη Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία. Το 1986 παντρεύτηκε την αγάπη της ζωής της, τον Θωμά Παπαδημητρίου, στο προγονικό της χωριό Χαλάρα.

Το ευτυχισμένο ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: τη Μαρία το 1988, τη Χριστίνα το 1991, και το Λάζαρο το 2001.

Στο μεταξύ το 1997 ο Θωμάς χειροτονήθηκε ιερέας. Με την πρεσβυτέρα Ηλιάνα δίπλα του αγωνίσθηκαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να τελειώσει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος Κορεστείων όπου ο π. Θωμάς διακόνησε και μέσα στον οποίο, κατά τρόπο τραγικό, άφησε την τελευταία του πνοή το 2014.

Τον έκλαψε όλο το χωριό, ενώ η Ηλιάνα καταβυθισμένη στη θλίψη και την απελπισία έπρεπε να βρει το θάρρος και τους πόρους για να συνεχίσει: να καλλιεργεί τη γη, να φροντίζει την εκκλησία και να σπουδάζει μόνη της τα τρία παιδιά.

Πρόκειται για μια από τους πιο θετικούς ανθρώπους που είχα ποτέ το προνόμιο να γνωρίσω. Τα αποτελέσματά της σε κάθε τομέα με μια λέξη «εξαιρετικά!» Η γη της συνεχίζει να καλλιεργείται, οι ντόπιοι ακόμη μιλούν με σεβασμό και θαυμασμό για το ρόλο της πρεσβυτέρας στην ενορία του χωριού. Όσο για τα παιδιά, η Μαρία είναι πτυχιούχος διδακτορικών σπουδών στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Χριστίνα, η αναδεξιμιά μας, είναι γιατρός στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο νεότερος Λάζαρος σπουδάζει στη Φλώρινα για να γίνει δάσκαλος.

Πάνω απ 'όλα αυτά, η Ηλιάνα βρίσκει κάπως το χρόνο να διευρύνει τους ορίζοντές της, δειλά-δειλά, διστακτικά να δοκιμάσει κάτι που φιλοδοξούσε από καιρό: να πάει πάλι στο σχολείο, ξεκινώντας από την Α’ τάξη Γυμνασίου.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματά της, τόσο λαμπρά που είναι, δεν πρέπει να μας εκπλήττουν. Πράγματι αντικατοπτρίζουν μια γυναίκα, σύζυγος, πρεσβυτέρα, μητέρα που από παιδική ηλικία γνωρίζει την ανηφόρα και πώς να ανεβαίνει της ζωής τα πιο απότομα και σκληροτράχηλα βουνά. 

Από την πλευρά της, πάντα σεμνή, συνετή και προσεκτικά αισιόδοξη αντλεί μεγάλη δύναμη από τους δικούς της ανθρώπους και την ανεξίτηλη πίστη. Μας λέει: «Νιώθω πιο μεγάλη την ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μου και στον εαυτό μου για να τα καταφέρω. Αν θέλει ο Θεός έχω πολύ δρόμο μπροστά μου και από αυτόν αντλώ δύναμη και από όλους εσάς που είστε γύρω μου για να συνεχίσω.»

Ηλιάνα, συγχαρητήρια για το εξαιρετικό επίτευγμα. Θα παρακολουθούμε την πρόοδό σου με έντονο ενδιαφέρον. Είναι τόσο προνόμιο όσο και χαρά να σε γνωρίζουμε, λαμπρό υπόδειγμα για όλους μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: