Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Σχολή Καρυτσιώτη, «Δεν Λειτουργεί Είναι Κλειστό»

 

Αύλειος χώρςο του διδασκαλίου της περίφημης του Γένους Σχολής


Σαν περπατήσεις στον αύλειο χώρο του διδασκαλίου της περίφημης του Γένους Σχολής «Καρυτσιώτη» που χτίστηκε το 1805 από τον μέγα ευεργέτη Δημήτριο Καρυτσιώτη και στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο Άστρους, μέσα στον ολάνθιστο με τριανταφυλλιές όμορφο κήπο εκεί όπου στον γειτονικό χώρο το 1823 έγινε η ιστορική Β' Εθνοσυνέλευση στο Άστρος, θα συναντήσεις ξαπλωμένους σε ανάκλιντρα τ' αγάλματα του Ηρώδη του Αττικού και της συζύγου του, ανάμεσα σε κίονες και κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού σωζόμενα απ' την ρωμαϊκή έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην θέση «Εύα» Δολιανών. Πίσω από' τ' ανάκλιντα στους μαντρότοιχους της αυλής θα διακρίνεις τους καπνοδόχους και τα ερμάρια που απόμειναν από τα μικρά δωμάτια των μαθητών της σχολής μετά την πυρπόληση της από τον Ιμπραήμ το 1826.

Μα σαν θελήσεις ν' ανεβείς την πέτρινη σκάλα του μουσείου για να θαυμάσεις τις επιτύμβιες στήλες, το ακέφαλο άγαλμα Νηρηίδας του 5ου π.χ. αιώνα, έργο του γλύπτη Ξάνθου, το πορτραίτο του Ηρώδη του Αττικού, του Ανδριανού και των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Αντωνίνων, το περίφημο αναθηματικό ανάγλυφο με παράσταση του Ερμή και των Νυμφών, τον Πάνα (σύμβολο της Αρκαδίας), την προτομή της Ρωμαίας με την περίτεχνη κόμμωση, τα κεραμικά ευρήματα, τα νομίσματα και τις επιγραφές... θα ακούσεις την φωνή του φύλακα να σου φωνάζει «Δεν Λειτουργεί - Είναι Κλειστό».

Δεκαπέντε και πλέον χρόνια και ένα σπουδαίο μουσείο του τόπου της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας παραμένει ερμητικά κλειστό κρατώντας κλειδωμένο τον θησαυρό του από γενιές Ελλήνων αλλά και των ξένων επισκεπτών που ταξιδεύουν από τα πέρατα της γης για να θαυμάσουν τον πολιτισμό μας που αποτελεί κληρονομιά παγκόσμια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: