του Ηλία Παναγιωτακάκου
Από krokeai.gr10 Μαΐου, 2022
Υπηρέτησε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κροκεών.
Τεράστιας σημασίας
η επιτόπια ερευνά του στη μελέτη της τοπικής μας αρχαίας ιστορίας.
Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα -Μεγάλη απώλεια για τον ευρύτερο χώρο της επιστημονικής προσέγγισης της ελληνικής αρχαιότητας ο θάνατος του καθηγητή Γιάννη Α. Πίκουλα.
Πολυγραφότατος με συγγραφή βιβλίων μεταξύ των οποίων:
– Δρόμοι του λαδιού στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο κατά την αρχαιότητα, ΠIOΠ, Aθήνα 2006
– Tο οδικό δίκτυο της Λακωνικής, Hόρος: H Mεγάλη Bιβλιοθήκη: Aθήνα 2012
Ειδική έρευνα για τον Κροκεάτη λίθο.
Ο θάνατος του Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Α. Πίκουλα, έβαλε πρόωρο τέλος σε μια σημαντική θεωρητική συνεισφορά στον ευρύτερο χώρο της ελληνικής αρχαιογνωσίας.
Μάχιμος εκπαιδευτικός πρώτα στα φροντιστήρια και μετά στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για αρκετά χρόνια, πριν περάσει στο χώρο της έρευνας, πρώτα στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας και μετά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Πίκουλας είχε μια καθοριστική συνεισφορά στην επιστημονική μελέτη της ελληνικής Αρχαιότητας.
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας και του πρωτοπόρου διεθνούς αρχαιογνωστικού περιοδικού Hόρος, ο Πίκουλας θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το αντικείμενο της ιστορικής τοπογραφίας, συμβάλλοντας όσο λίγοι στη γνώση που έχουμε σήμερα για το οδικό δίκτυο, τους οικισμούς και την τοπογραφία της αρχαιότητας και πραγματοποιώντας εκτεταμένες έρευνες πεδίου για τον εντοπισμό των ιχνών του οδικού δικτύου της Αρχαιότητας.
Παράλληλα, θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Επιγραφική (άλλωστε μαθήτευσε στο πλευρό του σπουδαίου και πρόωρα χαμένου Στέφανου Α. Κουμανούδη, ιδρυτή της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας), αλλά και την Αρχαία Οικονομία της διατροφής με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή και τις διαδρομές του λαδιού και του κρασιού.
Εκτός από την ερευνητική του συνεισφορά, ο Πίκουλας υπήρξε και σπουδαίος δάσκαλος, εντός και εκτός των πανεπιστημιακών αιθουσών, μοιραζόμενος γενναιόδωρα τη βαθιά γνώση που είχε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου