Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ανησυχία για τις ανεμογεννήτριες στην Καρίτσα

Λες και η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η διαταραχή, και το άγχος από τον κορωνοϊό να μην έφτανε!

Να όμως που μερικές φορές ο κεραυνός χτυπά δύο φορές κι έτσι μια επιπλέον έντονη ανησυχία αναπτύσσεται στην Καρίτσα. Για να είμαστε ακριβείς δεν πρόκειται για κεραυνό από το πουθενά, ψιθυρίζεται εδώ και αρκετό καιρό κι έχει να κάνει με την επικείμενη περικύκλωση του χωριού από γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες. 

Ενώ αρκετοί στο χωριό υποστηρίζουν την εναλλακτική καθαρή ενέργεια που παρέχουν οι ανεμογεννήτριες, η ανησυχία από πολλούς επικεντρώνεται κυρίως 
στην έλλειψη ανοικτής και διαφανούς διαβούλευσης, στην αναταραχή στο φυσικό τοπίο από τη χάραξη του οδικού δικτύου για τα πολύ βαρέα οχήματα που απαιτείται για τη μεταφορά, τοποθέτηση και συντήρηση των γιγαντιαίων κατασκευών, όπως καθώς και στα λιγοστά απτά οφέλη για την τοπική κοινότητα.

«Kανείς στο χωριό δεν θέλει να μπουν ανεμογεννήτριες διότι είναι πολύ κοντά από την κατοικημένη περιοχή και θα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κάτοικων,» διαμαρτυρούνται.

Κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει με βεβαιότητα πώς και πότε ξεκίνησε αυτή η ιστορία, η διαδικασία που παραδίδει ως τετελεσμένο γεγονός έναν άγνωστο αριθμό από φτερωτές μεταλλικές κατασκευές να αγναντεύουν τον οικισμό καθώς περιστρέφονται με φόρα ρυθμικά και ασταμάτητα ψηλά στα βουνά. Ολοένα εκπέμποντας πότε απαλά και πότε πιο έντονα μια παλμική αίσθηση βουητού προς όλα τα μήκη και πλάτη του χωριού μας.

Έτσι, ακόμη και σε αυτό το πολύ προχωρημένο στάδιο, ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, αν θέλετε, απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα έχουν ζωτικό ενδιαφέρον στο χωριό. Αρχικά, αναζητούνται απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις από όποιον έχει την εξουσία να παρέχει αυτές:

1. Πότε και από ποιον ελήφθη αυτή η απόφαση;
2. Ζητήθηκε η γνώμη και η συγκατάθεση των κατοίκων; Αν όχι, γιατί όχι; Αν ναι πότε, πού και από ποιον;
3. Πόσες ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν εντός των ορίων της ΤΚ Καρίτσας;
4. Πού ακριβώς θα τοποθετηθεί η καθεμιά;
5. Πραγματοποιήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Αν όχι, γιατί όχι; Αν ναι, από ποιον και από πού είναι προσβάσιμη; Ποιες είναι οι απόψεις των επιστημόνων για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο περιβάλλον και το συγκεκριμένο φυσικό τοπίο της Καρίτσας;
6. Ποια μέτρα έχουν κατά νου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την υπεράσπιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των κατοίκων;
7. Ποια εταιρεία θα εγκαταστήσει, θα συντηρεί και θα ελέγχει τις ανεμογεννήτριες και πού θα διοχετεύονται τα κέρδη;
8. Ποια είναι τα προβλεπόμενα συγκεκριμένα και απτά οφέλη, οικονομικά ή με άλλο τρόπο, για τους κατοίκους της Καρίτσας;

Το κοινό συναίσθημα, πάντως, είναι ότι είτε έτσι είτε αλλιώς οι κάτοικοι πρέπει να έχουν λόγο και οι απαντήσεις στα παραπάνω θα πρέπει να δοθούν σε ανοιχτή συνέλευση μέσα στο ίδιο το χωριό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: