Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Πρόγονοί μας: Τόμας Χάιζ (1848-1913)

Thomas Hayes pictured on a return trip in 1926 with members of his extended family in Karitsa. Sousana Apostolakos (nee Malavazos, Diamantis Panagioti Chagias, Panagiotis Chagias, Alexandra Panagioti Chagias, Chrysanthi Panagioti Chagias, Diamantis Georgiou Lampros, Metaxia Chagias (nee Profyris), Diamantis Stylianou Chagias, Angeliki Malavazos (nee Chagias), Anastasia Lampros (nee Chagias), Panagiotis Nikolaou Apostolakos.
Έρευνα
Στέλιος Χαγιάς
ανιψιός του Τόμας Χάιζ
Συντονιστής Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα

Επιχρωματισμένη φωτογραφία του Τόμας Χάιζ, καθισμένος μπροστά στο κέντρο, με μέλη της ευρύτερής του οικογένειας κατά την επιστροφή του στην Καρίτσα το 1926: Σουσάνα Αποστολάκου (γένος Δημήτριου Μαλαβάζου), Διαμαντής Παναγιώτη Χαγιάς, Παναγιώτης Χαγιάς, Αλεξάνδρα Παναγιώτη Χαγιά, Χρυσάνθη Παναγιώτη Χαγιά, Διαμαντής Γεωργίου Λάμπρος, Μεταξία Χαγιά (γένος Κωνσταντίνου Προφύρη), Διαμαντής Στυλιανού Χαγιάς, Αγγελική Μαλαβάζου (γένος Αδαμαντίου Χαγιά), Αναστασία Λάμπρου (γένος Αδαμαντίου Χαγιά), Παναγιώτης Νικολάου Αποστολάκος.

Ο Τόμας Χάιζ (γνωστός και ως Αθανάσιος Αδαμαντίου Χαγιάς), γ. 1877, ήταν ένα από εννιά παιδιά του Αδαμαντίου Χαγιά (1835-1929) και της γυναίκας του Μαργαρίτας (1846-π. 1930) η οποία υπήρξε παιδί-νύφη που απήχθη για γάμο με τη βία των όπλων το 1862 στην Καρίτσα.

Ο Τόμας, 14 ετών, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 Οκτωβρίου 1892 με το ατμόπλοιο Μασίλια. Μαζί στο πλοίο ταξίδευαν και οι συγχωριανοί Κωνσταντίνος Ιωάννη Λάμπρος, Χρήστος Λεωνίδα Χαγιάς και Ιωάννης Μαλαβάζος.

Τα πρώτα χρόνια στη νέα χώρα ο Τόμας εργάστηκε ως καραμέλας, αλλά όταν έφερε το μικρότερό του αδελφό το Στυλιανό το 1906, οι δύο συμμετείχαν σε διάφορες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων. Στις ΗΠΑ, ο Τόμας ζούσε κυρίως στη Βαλτιμόρη, αλλά και για μικρό χρονικό διάστημα στο Νόρφολκ Βιρτζίνια.

Στη Βαλτιμόρη το 1911, σε ηλικία 34 ετών, παντρεύτηκε τη 16χρονη Γεωργία, την αμερικανομεγαλωμένοι μοναχοκόρη του ιδιοκτήτη καταστήματος καπνού και ζαχαροπλαστείου Τόμας Μάιτζορς (γνωστός και ως Ευστράτιος Θιαμέγκος) που καταγόταν από τα Λεβέτσοβα της Λακωνίας. Όταν παντρεύτηκε, ο Τόμας έζησε με τα πεθερικά του, τον Τόμας και τη Λίλι Μάτζορς, και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις τους.

Τα πρώτα οχτώ χρόνια παντρεμένοι ο Τόμας και η Γεωργία απέκτησαν έξι παιδιά̇ δύο κορίτσια και τέσσερα αγόρια: Πολίν (Παναγιώτα) 1912, Ντάνιελ (Αδαμάντιος) 1914, Τζωρτζ 1915, Στήβεν (Ευστράτιος) 1916, Τζέιμς (Δημήτριος) 1918 και Αθηνά 1919.

Το 1926, 34 χρόνια μετά τον αποχαιρετισμό από την αγαπημένη του Καρίτσα, σε ηλικία 49 ετών, ο Τόμας έκανε ένα συναισθηματικό ταξίδι επιστροφής στο προγονικό του το χωριό όπου είχε την ευκαιρία να ξαναγνωρίσει την ευρύτερη οικογένειά του.

Ο Τόμας πέθανε, σε ηλικία 80 ετών, στις 10 Ιουλίου 1957 στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

Τον διαδέχτηκαν όλα του τα παιδιά και η σύζυγός του η Γεωργία που πέθανε 23 χρόνια αργότερα, σε ηλικία 85 ετών, τον Δεκέμβριο του 1980.

Βρείτε τον Τόμας Χάιζ (Αθανάσιο Αδαμαντίου Χαγιά) στα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα στη διεύθυνση:https://www.tribalpages.com/tribe/browse?userid=karitsa&view=0&pid=9&randi=490259696

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπεριλάβετε φωτογραφίες και στοιχεία σχετικά με προγόνους ή απογόνους σας, ή και της οικογένειάς σας, στα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα, παρακαλούμε στείλτε προσωπικό μήνυμα μέσω Facebook.

Οι εργασίες των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα τελούνται υπό την χορηγία του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας καθώς και της Κοινότητας Καριτσιωτών της Νότιας Αυστραλίας.

Μικρογραφίες:
Αλεξάνδρα Παναγιώτη Χαγιά
Αναστασία Λάμπρου
(γένος Αδαμαντίου Χαγιά)
Αγγελική Μαλαβάζου
(γένος Αδαμαντίου Χαγιά)
Χρυσάνθη Παναγιώτη Χαγιά
Διαμαντής Γεωργίου Λάμπρος
Διαμαντής Παναγιώτη Χαγιάς
Διαμαντής Στυλιανού Χαγιάς
Μεταξία Χαγιά 
(γένος Κωνσταντίνου Προφύρη)
Παναγιώτης Χαγιάς
Παναγιώτης Νικολάου Αποστολάκος
Σουσάνα Αποστολάκου 
(γένος Δημήτριου Μαλαβάζου)
Τόμας Χάιζ

Δεν υπάρχουν σχόλια: