Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Αφιέρωμα στα 2500 Χρόνια: Η Αδελαΐδα Εορτάζει τη Μάχη των Θερμοπύλων με Εντυπωσιακά Αποκαλυπτήρια Πίνακα του Λεωνίδα

Γράφει ο Δημήτρης Κατσάμπης

«Η κληρονομιά του Λεωνίδα και των 300 Σπαρτιατών ξαναζωντανεύει στην Αδελαΐδα!»

Σε αύρα υψηλού πολιτισμού και ιστορικής ευλάβειας, το Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο της Αδελαΐδας φιλοξένησε ένα αξέχαστο γεγονός το Σάββατο βράδυ 17 Φεβρουαρίου, αφιερωμένο στον θρυλικό Βασιλιά Λεωνίδα της Σπάρτης. Η εκδήλωση σηματοδότησε τα αποκαλυπτήρια ενός εντυπωσιακού πορτρέτου, προσελκύοντας πλήθος κατενθουσιασμένων συμπαροίκων που δεν ήθελαν να χάσουν αυτή την ευκαιρία.

Τα αποκαλυπτήρια του έργου τέχνης είχαν μεγάλη σημασία, καθώς συνέπεσαν με την 2500η επέτειο της Μάχης των Θερμοπυλών, μιας καθοριστικής στιγμής στην αρχαία ιστορία. Σε συνεργασία του Παλλακωνικού Συλλόγου και της Κοινότητας Καριτσιωτών της Νότιας Αυστραλίας, η εκδήλωση ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας και αναμονής στην τοπική κοινότητα των Λακώνων. Το πορτρέτο, αριστούργημα ειδικά δημιουργημένο για την επέτειο, ζωγραφίστηκε από τον συμπάροικο καλλιτέχνη της Αδελαΐδας, Αντώνη Μαλαβάζο, που κατάγεται από τη Λακωνία και την Καρίτσα. Με τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του κ. Δημήτρη Τσαγκούρη, το πορτρέτο τώρα κρέμεται ως το κεντρικό έργο τέχνης στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο, συμβολίζοντας την ανεξίτηλη κληρονομιά του θρυλικού Λεωνίδα. 

Η Καρίτσα, ένα μικρό ορεινό χωριό που κοιτάζει στους πρόποδες του Πάρνωνα, κατέχει ιδιαίτερο χώρο στις καρδιές πολλών κατοίκων της Αδελαΐδας με ρίζες που αναδύονται από εκεί. Από την άφιξη του πρώτου χωριανού το 1953, αυτή η κοινότητα έχει σταθερά μεγαλώσει, υπερβαίνοντας πλέον ακόμη και τον σημερινό μόνιμο πληθυσμό στο ίδιο το πατρογονικό χωριό. Ο Παλλακωνικός Σύλλογος, ιδρυμένος το 1966, λειτουργεί ως οργανισμός-ομπρέλα που εκπροσωπεί όλους τους Λάκωνες και όλες τις Λάκαινες στη Νότια Αυστραλία, ενώ η Κοινότητα των Καριτσιωτών, που δημιουργήθηκε το 1986, στοχεύει στην ενότητά τους και διατήρηση των σχέσεων τους με το μικρό χωριό των προγόνων τους. 

Η εκδήλωση είχε και την παρουσία επιφανών προσωπικοτήτων, όπως ο βουλευτής κ. Τομ Κουτσαντώνης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Γιώργος Ψιάχας, τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι δήμων. Αντιπροσωπείες από αδελφικά σωματεία Λακώνων από άλλες πόλεις της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένων της Μελβούρνης και του Μπρίσμπεϊν, τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους. 

Ο Δρ. Δαβίδ Ράφερτι, ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, παρουσίασε μια πειστική διάλεξη για την ιστορική σημασία της Μάχης των Θερμοπυλών, επισημαίνοντας τη μακροχρόνια επίδρασή της στην ελληνική ενότητα και την ταυτότητα. Η πρόεδρος του Παλλακωνικού Συλλόγου, Ντίνα Χούσου, εξέφρασε την υπερηφάνειά της για τον εορτασμό της Μάχης των Θερμοπυλών και τόνισε τη σημασία της κοινής εκδήλωσης στον εορτασμό της λακωνικής κληρονομιάς στη Νότια Αυστραλία. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της προς όλους όσους συμμετείχαν, και κυρίως προς τον κ. Τσαγκούρη για την ευγενική του χειρονομία. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Καριτσιωτών, Μιχάλης Μαλαβάζος, επανέλαβε το συναίσθημα, δηλώνοντας: «Εδώ και καιρό ήταν στόχος τόσο της Κοινότητας των Καριτσιωτών όσο και του Παλλακωνικού Συλλόγου να οργανώσουν μια κοινή εκδήλωση. Τα αποκαλυπτήρια του πορτρέτου του Λεωνίδα παρουσίασε μια μοναδική και κατάλληλη ευκαιρία για την υλοποίηση αυτού του στόχου, επιτρέποντας και στα δύο σωματεία να ενωθούν και να τιμήσουν την κληρονομιά τους με κοινό τρόπο.» 

Ο καλλιτέχνης Αντώνης Μαλαβάζος, που το θεωρεί μεγάλη του τιμή να αναλάβει την απεικόνιση του Λεωνίδα, περιγράφει τον πίνακα ως διαχρονικό φόρο τιμής στον ατρόμητο πολεμιστή. Χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα σε καμβά με χρυσές λεπτομέρειες, το πορτρέτο αποτυπώνει τη δύναμη και την υπερηφάνεια του Λεωνίδα, συμβολίζοντας το ακαταμάχητο πνεύμα του. 

Η τελετή των αποκαλυπτήριων ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Ο πίνακας παρέμενε κρυμμένος πίσω από κόκκινες βελούδινες κουρτίνες που βρίσκονταν στο τέλος ενός εκπληκτικού κόκκινου χαλιού. Καθώς οι ομιλίες γέμιζαν τον αέρα και η ανυπομονησία αυξανόταν, οι κουρτίνες ανοίχτκαν από τους δύο προέδρους, αποκαλύπτοντας τον εκπληκτικό πίνακα που ήταν πλαισιωμένος με χρυσή κορνίζα. Αυτή η στιγμή συναντήθηκε με ένα κρεσέντο από φωνές εκπλήξεων και παρατεταμένα χειροκροτήματα, αντηχώντας τον συνολικό θαυμασμό που ένιωθαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. 

Καθώς το βράδυ ολοκληρώθηκε, η κοινή οργανωτική επιτροπή πήρε μια ανάσα να αναλογιστεί ένα καλά εκτελεσμένο έργο, αναγνωρίζοντας τις συνεργατικές προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων. Η εκδήλωση στάθηκε ως απόδειξη της μακροχρόνιας κληρονομιάς του Λεωνίδα και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Λακώνων στη Νότια Αυστραλία. 

Στην επέτειο του Βασιλιά Λεωνίδα και της Μάχης των Θερμοπυλών, η Αδελαΐδα όχι μόνο γιόρτασε ένα λατρεμένο ιστορικό ορόσημο αλλά και ανάλαβε τις αιώνιες αξίες του θάρρους, της θυσίας και της ενότητας. Αυτές είναι αρχές για τη ζωή που συνεχίζουν να εμπνέουν τις κοινότητες των Λακώνων, μεταξύ αυτών και τη δική μας εδώ σε τούτη την πόλη, μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: