Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Ελληνικό Μουσείο Αδελαΐδας: Μια ρεαλιστική και πρακτική πρόταση για να διαφυλάξουμε την ιστορία μας

Γράφει η Χρυσούλα Μελισσινάκη

Πρόεδρος Ελληνικού Μουσείου Αδελαΐδας


Ερώτημα:

«Δεν είναι καλύτερα ένα κτήριο να παραχωρηθεί και να βρεθεί ξανά σε Ελληνικά χέρια… να συνεχίζεται η παρουσίαση και η προβολή του Ελληνισμού παρά το να δοθεί στο κράτος;»


Oι Ελληνικοί Σύλλογοι της Αυστραλίας μπορούν να βοηθήσουν στη λύση του κτηριακού προβλήματος του Ελληνικού Μουσείου.

Εν έτη 2022 στην Αδελαΐδα ήδη κλείνουν τρία χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Μουσείου Αδελαΐδας, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2019 στη Νότιο Αυστραλία.

Ένα Μουσείο, που ως πολιτιστικό ίδρυμα αγκαλιάζει όλο τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, που έμπρακτα μέσω των επτά εκθέσεων που έχει οργανώσει στα τρία χρόνια ίδρυσής του, έχει παρουσιάσει στο αυστραλιανό κοινό, έργα Τέχνης Ελλήνων και Ελληνοαυστραλών καλλιτεχνών, έχει στις συλλογές του παραδοσιακά αντικείμενα, κουστούμια, βιβλία, αναμνηστικά, των ελλήνων μεταναστών. Ένα ίδρυμα που προάγει τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία διαμέσου πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκθέσεων.

Η ουσιαστική και έμπρακτη συνεισφορά του Ελληνικού Μουσείου έχει αναγνωριστεί τόσο από την επίσημη πολιτεία και τους τοπικούς άρχοντες της Νοτίου Αυστραλίας όσο και από τους συμπαροίκους, αλλά και τον ελληνισμό της Ελλάδας.

Στην παρούσα χρονική περίοδο το Ελληνικό Μουσείο δεν κατέχει ακόμη δικό του μόνιμο κτήριο για να λειτουργεί σε σταθερή και μόνιμη βάση και ανοικτό ως προς το κοινό, αλλά αρκείται σε λύση προσωρινής ενοικίασης εκθεσιακού χώρου. Μία προσωρινή κατάσταση που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σωστής λειτουργίας ενός Μουσείου.

Λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και χορηγιών το Συμβούλιο του Μουσείου δεν είναι δυνατόν να περιέλθει σε αγορά ακινήτου. Όμως υπάρχει πιθανή λύση, για υποστήριξη του Μουσείου, διαμέσου των Ελληνικών συλλόγων που εδρεύουν στην Αυστραλία.

Γίνεται έκκληση και κάλεσμα, προς τους Ελληνικούς Συλλόγους που απαριθμούν λίγα μέλη και έχουν πλέον πολύ περιορισμένη δραστηριότητα, εάν τίθεται στο άμεσο μέλλον πιθανότητα να σταματήσουν να λειτουργούν, να σκεφτούν σοβαρά τη πιθανότητα παραχώρησης του κτηρίου τους στο Μουσείο.

Συμπάροικοι Έλληνες, δεν ζητάμε κάτι παράλογο, άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι στην παρούσα χρονική περίοδο, αρκετοί ελληνικοί σύλλογοι υπολειτουργούν και ήδη ορισμένων τα κτήρια έχουν περιέλθει στο κράτος.

Μέσα στην επόμενη πενταετία αρκετοί σύλλογοι θα έρθουν αντιμέτωποι με το θέμα αυτό, και θα τεθεί το θέμα της κτηριακής περιουσίας, όπου εκεί μπορούν αν θέλουν να συμβάλλουν και να βοηθήσουν ως πραγματικοί Έλληνες και Φιλέλληνες το Μουσείο μας.

Σας θέτουμε το εύλογο ερώτημα: δεν είναι καλύτερα ένα κτήριο να παραχωρηθεί και να βρεθεί ξανά σε Ελληνικά χέρια, στο ελληνικό Μουσείο, να συνεχίζεται η παρουσίαση και προβολή του Ελληνισμού μας, να αναγνωρίζεται και να συνεχίζεται η προσφορά του Δωρητή Συλλόγου, από το να δοθεί στο κράτος, το οποίο άλλωστε έχει τρόπους να καλύπτει τις κτηριακές ανάγκες του;

Γιατί να μην υποστηρίξουν οι Έλληνες μία τόσο σημαντική Ελληνική προσπάθεια, τώρα που ο ελληνισμός μας έχει περισσότερο από ποτέ άλλοτε ανάγκη για προβολή και αναγνώριση;

Ένα παραπάνω κτήριο για το Αυστραλιανό κράτος είναι «σταγόνα στον ωκεανό», όμως για το Ελληνικό Μουσείο είναι μία ουσιαστική και αναγκαία βοήθεια και πράξη συμπαράστασης. Ζητάμε και κάνουμε έκκληση σε όλους τους Ελληνικούς συλλόγους, να σκεφτούν αυτήν την πρόταση παραχώρησης κτηρίου και να επικοινωνήσουνε μαζί μας για οποιεσδήποτε παραπάνω διευκρινήσεις. Το Συμβούλιο του Ελληνικού Μουσείου Αδελαΐδας είναι πάντα ανοικτό για οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί σας, με την Πρόεδρο Χρυσούλα Μελισσινάκη, 0457456339.

Web site: http://greek-museum.com.au,

Δεν υπάρχουν σχόλια: