Ο καιρός στο χωριό μας

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Πυρκαγιά στον Καλόερο: Κοινό μέτωπο κόντρα στις φλόγες απέτρεψε την καταστροφή

Ο κοινός αγώνας όλων των δυνάμεων που μπορούσαν να συγκεντρωθούν ευτυχώς κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο και τελικά να κατασβήσει την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ζάβραίνα στην Καρίτσα το απόγευμα του Σάββατου 22 Αυγούστου. 

Τρομεροί άνεμοι φύσηξαν τη φωτιά να ξαπλωθεί στις πλαγιές του Καλοέρου, στα Παλιάμπελα και στα Κόνια, την έκταση ανάμεσα στο Γεράκι, το Αλεποχώρι και την Καρίτσα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου από τη Σπάρτη, μετά από την επείγουσα ειδοποίηση από τον δήμο Ευρώτα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν για να προλάβουν την εξάπλωση της φωτιάς. Κινητοποιήθηκαν 29 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 9 οχήματα, 2 Α/Φ, καθώς και ελικόπτερα. Αλλά ο δυνατός αέρας δημιούργησε τα δικά του δεδομένα και τις δικές του δυσκολίες στη μάχη με τις φλόγες.

Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι η άμεση ανταπόκριση από το Δήμο, τους πυροσβέστες και τους ντόπιους κατάφεραν να αποτρέψουν μεγαλύτερη καταστροφή!

Η Μαρία Μαλαβάζου, πρόεδρος της Τ.Κ. Καρίτσας, δηλώνει η φωτιά έσβησε μετά από μεγάλες προσπάθειες και άμεση κινητοποίηση από όλους στην Καρίτσα καθώς και από όλα τα γύρω χωριά. «Πραγματικά όλος ο κόσμος ήταν εκεί και βοήθησε με το παραπάνω και τους ευχαριστώ όλους. Αν δεν ήταν όλος ο κόσμος έτσι από όλα τα χωριά θα καιγόμασταν.
«Επίσης ο Δήμαρχος, κ. Δήμος Βέρδος, ήταν από το πρώτο λεπτό εκεί με όλα τα πυροσβεστικά της περιοχής καθώς και τα μηχανήματα του Δήμου Ευρώτα.

«Κάλεσαν αμέσως εναέριες βοήθειες γιατί όπως γνωρίζουμε κάποιες περιοχές δεν είναι προσβάσιμες.

«ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ σταματήσαμε την φωτιά χωρίς να χάσουμε ανθρώπους και γλιτώσαμε κατοικημένες περιοχές.

«Δυστυχώς όμως κάηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις καθώς και δασικές. Μαυρίζει η καρδιά μου τώρα που τα βλέπω έτσι.

«Εάν δεν υπήρχε αυτή η κινητοποίηση όμως θα είχαμε χειρότερα.

«Πάλι καλά που ήταν μέχρι εκεί!»

Ο Παναγιώτης Αγγελέτος, πρόεδρος της Τ.Κ. Γερακίου ήταν επίσης πολύ ευγνώμων για τη συμβολή από όλη τη γειτονική περιοχή: «Η Τοπική Κοινότητα Γερακίου ευχαριστεί όλους τους κατοίκους, την πυροσβεστική δύναμη του Δ. Ευρώτα, τούς ιδιώτες με τα μηχανήματα τους, την κοινότητα Κοσμά και την Κοινότητα Βρονταμά για την συμβολή τους στην άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή μας ανακόπτοντας την καταστροφική της πορεία σε κτήματα της περιοχής. Και βέβαια τα εναέρια μέσα και τους χειριστές που με αυτοθυσία συμβάλουν πάντα. Υγεία σε όλους και δύναμη.»

Στο μεταξύ, παρόλο που προς το παρόν η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο παραμένει υπό στενή παρακολούθηση. Το πρακτορείο Laconia live αναφέρει στο σημείο παραμένουν 26 άνδρες, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 10 πυροσβεστικά οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: