Ο καιρός στο χωριό μας

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Παλιές φωτογραφίες καινούργια στοιχεία

Χάρη στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Γιάννη Γαβριήλ, κι άλλα ακόμα ονόματα μπορούν πλέον να συνδεθούν με τα πρόσωπα σε δύο παλιές πολύτιμες σχολικές φωτογραφίες, τραβηγμένες πάνω από μισό αιώνα πριν. Οι δυο φωτογραφίες επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν νωρίτερα φέτος, το Φλεβάρη και το Μάρτη διαδοχικά, στην τακτική μας στήλη «Φωτογραφίες του Μήνα» με παράκληση προς τους αναγνώστες να συμβάλουν έτσι ώστε να μπουν ονόματα στα πρόσωπα.

 Η φωτογραφία του Φλεβάρη είναι από το 1958, παιδιά του σχολείου στην πλατεία κατά την εορτή της 25ης Μαρτίου. Αρχικά, μόνο 17 από τα 28 παιδιά στη φωτογραφία αναγνωρίζονταν με κάποια βεβαιότητα, αλλά σε πρόσφατο ταξίδι στην Καρίτσα ο Γιάννης Γαβριήλ εξέτασε τη φωτογραφία προσεκτικά με τους χωριανούς. Κατά συνέπεια, είμαστε τώρα σε θέση να βάλουμε ονόματα σε άλλα πέντε παιδιά στη φωτογραφία, και συγκεκριμένα: Γεωργία Γ. Πήλιουρα, Αθανασία Αθ. Χελιώτη, Παναγιώτα Ν. Τούντα, Παναγιώτη Αν. Αντωνίου και Παναγιώτα Αθ. Χελιώτη. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειές, ωστόσο, έξι παιδιά, τα πιο ντροπαλά με τα μισοκρυμμένα προσωπάκια, παραμένουν αγνώριστα και έτσι η αναζήτηση συνεχίζεται.

Η άλλη φωτογραφία, η Φωτογραφία του Μάρτη, η οποία συμπεραίνεται να είναι ένα χρόνο παλιότερη, δηλαδή από το 1957, απεικονίζει 16 μαθήτριες έξω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας με το δάσκαλο Κωνσταντίνο Σαρρή. Εδώ ήμασταν πιο τυχεροί. Μετά από συζήτηση προστέθηκαν τα ονόματα της Αθανασίας Αθ. Χελιώτη, της Διαμάντως Ι. Κατσάμπη και της Γεωργίας Γ. Κρητικού. Έτσι, σε αυτή τη φωτογραφία, όχι μόνο τελικά βρέθηκαν τα ονόματα όλων των κοριτσιών, αλλά και τα δύο θαρραλέα αγόρια, Αντώνης Αθ. Χελιώτης και Αντώνης Αν. Τούντας, που από πλάι κρυφοκοιτάνε.

Καλούμε τους αναγνώστες να συνεχίσουν να στέλνουν πρόσθετα και συμπληρωματικά στοιχεία καθώς και να προτείνουν φωτογραφίες ιδιαίτερης αξίας από το χωριό και από απόγονους για ειδική παρουσίαση.

Ευχαριστούμε και πάλι το Γιάννη Γαβριήλ και τους χωριανούς που βοήθησαν με τα πρόσθετα στοιχεία. 
Κάντε κλικ στο ανάλογο εικονίδιο πιο κάτω για να δείτε τις φωτογραφίες με τα επικαιροποιημένα πλέον στοιχεία.

Φωτογραφία του Μήνα Φλεβάρη 2013: Παιδιά του Σχολείου 1958Η λεζάντα της φωτογραφίας αυτής έχει τα ονόματα 22 από των 28 παιδιών που απεικονίζονται. Έξι παραμένουν αγνώριστα.

Φωτογραφία του Μήνα Μάρτη 2013: Μαθήτριες 1957Η λεζάντα έχει όλα τα ονόματα από τα 16 κορίτσια στη φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια: