Ο καιρός στο χωριό μας

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Η Ευαγγελίστρια της Καρίτσας Λάμπει με Νέες Αγιογραφίες

Φωτογραφίες ευγενική προσφορά της Αλεξάνδρας Κατσάμπη

«Η εκκλησία μας με νέα πνευματική και καλλιτεχνική λάμψη.»


Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας στην καρδιά της Καρίτσας αποκτά μια νέα, ιερή λάμψη. Μετά από μήνες προετοιμασίας και προσπάθειας, το όραμα της εκκλησιαστικής επιτροπής για την αγιογράφηση του ναού σιγά σιγά γίνεται πραγματικότητα.

Τον περασμένο Απρίλιο, η επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της στη Μητρόπολη Σπάρτης και στις 15 Ιουλίου έλαβε την επίσημη έγκριση. Ακολούθησε μια προσεκτική διαδικασία επιλογής του κατάλληλου αγιογράφου. Μετά από μια επίσκεψη του Μανώλη Μαλαβάζου μαζί με την Αργυρούλα και Αλεξάνδρα Κατσάμπη στο εργαστήριο του έμπειρου καλλιτέχνη Τριαντάφυλλου Καγιά στην Καλαμάτα, η εκκλησιαστική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να του αναθέσει αυτό το σημαντικό έργο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Καγιάς και η ομάδα του ξεκίνησαν την τοποθέτηση των πρώτων αγιογραφιών. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 26 τοιχογραφίες που κοσμούν πλέον διάφορα σημεία του ναού. Η αγιογράφηση της Ευαγγελίστριας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την Καρίτσα και οι χωριανοί περίμεναν με ανυπομονησία να θαυμάσουν το τελικό αποτέλεσμα

Έκπληξη, θαυμασμό και μια βαθιά συγκίνηση ένιωσαν οι χωριανοί όλων των ηλικιών όταν μπήκαν για πρώτη φορά στην ανακαινισμένη εκκλησία. Οι αγιογραφίες, με τα έντονα χρώματα και τη λεπτομερή απεικόνιση, τους προσέφεραν μια αίσθηση ειρήνης και κατάνυξης. Τα νέα οπτικά στοιχεία και τα ζωηρά χρώματα των τοιχογραφιών έδωσαν μια ζωντανή και φωτεινή όψη στον ιερό χώρο, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα πραγματικό καλλιτεχνικό αριστούργημα.

Οι εικόνες των αγίων, με τις πλούσιες και ζωντανές αποχρώσεις, δεν υπενθύμισαν μόνο την ιστορία της εκκλησίας αλλά και ενίσχυσαν το αίσθημα κοινότητας και συνοχής μεταξύ των Καριτσιωτών. Από τα μικρά παιδιά μέχρι τους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι χωριανοί ένιωσαν να ενώνονται σαν κοινότητα και σαν χωριό, καθώς οι αγιογραφίες αναδείκνυαν την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά μας. Οι νέες αυτές εικόνες θα συνεχίσουν να εμπνέουν ευλάβεια και πίστη, προσφέροντας στους χωριανούς και τους επισκέπτες έναν χώρο που ακτινοβολεί πνευματική γαλήνη και αισθητική τελειότητα.

Η Αλεξάνδρα Κατσάμπη, υποστηρίκτρια του έργου από την αρχή, επισημαίνει ότι η αγιογράφηση της Ευαγγελίστριας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως. Η εκκλησιαστική επιτροπή σχεδιάζει να επεκτείνει το έργο και στους ανώτερους χώρους του ναού, διακοσμώντας τους με διάφορα βιβλικά θέματα.

Η εκκλησιαστική επιτροπή, υπό την ηγεσία του π. Χρήστου Καρυδόγιαννη, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυμένη από την ανταπόκριση των ντόπιων. Η υποστήριξη των οικογενειών του χωριού υπήρξε απίστευτη και καθοριστική για την πρόοδο του έργου. Η αφοσίωση και η συνεισφορά τους, τόσο σε χρόνο όσο και σε πόρους, ανέδειξε την κοινή μας επιθυμία να δούμε την εκκλησία μας να αναγεννιέται και να λάμπει με νέα πνευματική και καλλιτεχνική λάμψη.

Η Ευαγγελίστρια δεν είναι απλώς ένας τόπος λατρείας, αλλά ένα σύμβολο ενότητας και κοινής ταυτότητας. Με αυτό το πνεύμα συνεργασίας και αγάπης, η εκκλησιαστική επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα για να ολοκληρώσει το έργο, φέρνοντας νέες αγιογραφίες που θα εμπλουτίσουν περαιτέρω την πνευματική ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού μας.

Όποιος επιθυμεί να κάνει κάποια δωρεά προς την περαιτέρω αγιογράφηση της Ευαγγελίστριας, παρακαλείται να απευθυνθεί στην Αλεξάνδρα Κατσάμπη.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: