Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Χρόνια πολλά: Άγιος Κωνσταντίνος - Η Μικρή Εκκλησία με τη Μεγάλη Ιστορία στην Καρίτσα

Χρόνια Πολλά στους Κωνσταντίνους, τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες μας!

«Αυτή η εκκλησίτσα είναι πιθανότατα το δεύτερο παλαιότερο κτίριο που σώζεται ακόμα στην Καρίτσα, μετά την Κεντρική Βρύση.»

Σημαντικά Σημεία:
  • Ο Άγιος Κωνσταντίνος ίσως είναι το δεύτερο παλαιότερο κτίσμα στην Καρίτσα
  • Διετέλεσε πολιούχος της Καρίτσας από τα μέσα του 19ου αιώνα έως το 1920
  • Κάηκε παλαιότερα εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο ίδιο σημείο
  • Φέρει δύο μανουάλια από μπρούτζο, δωρεά χωριανών από την Αθήνα το 1882
  • Η εκκλησία πανηγυρίζει στις 21 Μαΐου.
Σκαρφαλωμένος πάνω από το Βράχο του Μπέη, ανάμεσα στο Τουνταίικο Ρουμάνι και το νεκροταφείο, ο Άγιος Κωνσταντίνος αγναντεύει την δώθε γειτονιά και την εκκλησία της Βαγγελίστρας. Ίσως, μετά την Κεντρική Βρύση, αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο κτίσμα στο χωριό, και για ένα διάστημα, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως το 1920, μάλιστα, ήταν η πολιούχος της Καρίτσας. Η εκκλησία χρονολογείται πιθανότατα από το 1861, αν και η ακριβής ημερομηνία ίδρυσής της παραμένει αβέβαιη λόγω της φθοράς στην επιγραφή πάνω από την είσοδο.

Μετά την ανάδειξη της Βαγγελίστρας ως πολιούχου, ο Άγιος Κωνσταντίνος έπεσε σε παρακμή και η σκεπή του κινδύνευε να καταρρεύσει. Ευτυχώς, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με πρωτοβουλία του παπα-Αναστάση, η σκεπή αντικαταστάθηκε με μια νέα τσιμεντένια, οι τοίχοι σοβατίστηκαν εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ το 1992 ο Αυστραλοκαριτσιώτης Γιάννης Τσολομίτης πρόσφερε τσιμεντένια πλακόστρωση στον περίβολο.

Η παράδοση θέλει στο ίδιο σημείο να υπήρχε παλαιότερα η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία μάλιστα αποτελούσε και την πολιούχο του χωριού. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κάηκε και ανοικοδομήθηκε, αλλά για άγνωστους λόγους και χωρίς την πλήρη συναίνεση των χωριανών, μετά τις εκτεταμένες ανακαινίσεις, μετονομάστηκε σε Άγιος Κωνσταντίνος. Μέχρι και σήμερα, μια μεγάλη εικόνα της Αγίας Παρασκευής κοσμεί το εσωτερικό της μικρής εκκλησίας, υπενθυμίζοντας στους πιστούς την προηγούμενη πολιούχο.

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελούν και δύο βαριά μπρούτζινα μανουάλια, δωρεά πέντε Αθηναίων χωριανών το 1882. Τα ονόματα των δωρητών, αδερφών Παναγιώτη και Γιάννη Γεωργίου Τριανταφύλλου, Νικολάου και Αναστάσιου Χρήστου Μαλαβάζου και Γεωργίου Γιάννη Κατσάμπη, είναι χαραγμένα στη βάση τους.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος τελεί λειτουργία μία φορά το χρόνο, στις 21 Μαΐου, ημέρα της εορτής του. Το πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία και το βράδυ ακολουθεί πανηγύρι.

Αυτή η εκκλησίτσα, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της πίστης του χωριού. Στέκει αγέρωχη από τα θεμέλια και την ίδρυση του χωριού, υπενθυμίζοντάς μας την πλούσια παράδοσή μας. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, με όλη την ιστορία που κουβαλάει, είναι στολίδι για την Καρίτσα.

Χρόνια Πολλά στους Κωνσταντίνους, τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: