Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Η Μητρότητα στην Τέχνη: Μια Συγκινητική Εκδήλωση στο Γεράκι

Ευγενία Λάμπρου
Γραμματέας Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου

Η Τέχνη….. υποκλίνεται στην μητρότητα

Φωτ: Χρήστος Μπαλαμπάνος

Στο Γεράκι και στο Ενοριακό Κέντρο - δίπλα στην κεντρική εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην μητέρα όλων μας την Παναγία - την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 και ώρα 7:00μ.μ. η Γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου με ένα διαφορετικό τρόπο.

Η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο πως η Τέχνη έχει επηρεαστεί από την μητρότητα από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Ο ρόλος της μητέρας στην οικογένεια και στην κοινωνία είναι πολυδιάστατος και πολυσήμαντος γι' αυτό στο όνομα της πιο ανιδιοτελούς μορφής αγάπης φιλοτεχνήθηκαν μοναδικά έργα τέχνης με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί η τέρψη ψυχής και οφθαλμών.

Ένα μικρό δείγμα παρουσιάστηκε από τις κυρίες μέλη του Συλλόγου Ελένη Δαβάρα, Ευγενία Λάμπρου, Νέλλα Κωνστιάντου, Κανέλλα Αντωνίου, Γεωργία Γιάννε και Αντιγόνη Πήλιουρα μέσω ποιημάτων, πεζών, παρουσίαση πινάκων ζωγραφικής κτλ. ώστε να δείξουν στο πως η κάθε μορφή τέχνης έχει απεικονίσει την μητρότητα. Μέσα από κάθε δημιουργό που παρουσιάστηκαν έργα του δεν αναδείχτηκε μόνο η μητρότητα ως φυσικό γεγονός αλλά προβλήθηκε και μία έννοια που εγγυάται την συνέχιση της ζωής και δημιουργεί άρρηκτους δεσμούς της επόμενης με την προηγούμενη γενιά.

Μουσικά η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τους αδερφούς Σπύρο και Ηλία Καππάκο που με την υπέροχη μουσική τους και τα τραγούδια για την μάνα που τραγούδησαν έδωσαν μία άλλη διάσταση στην όλη εκδήλωση. Έκπληξη της βραδιάς οι κυρίες μέλη του Συλλόγου Χρυσαφία Σίνη, Σουσάννα Γκίνη και Βασιλική Σόβολου που με τις γλυκύλαλες φωνές τους έβαλαν κάτω και επαγγελματίες τραγουδίστριες.

Η εκδήλωση έφτασε στο ζενίθ της όταν ο Σύλλογος αποφάσισε να τιμήσει και να απονείμει τιμητική πλακέτα στην άξια Γερακίτισσα κ. Αλεξάνδρα Αντωνά ανεξάρτητη γυναίκα, υπέροχη μητέρα και σπουδαία ζωγράφο που είναι 102 ετών αλλά έχει το μυαλό, το σφρίγος και την διάθεση εικοσάρας. Η συγκίνηση διάχυτη σε όλους όταν παρουσιάστηκαν έργα της – μέχρι αυτή την ηλικία ζωγραφίζει και είναι αυτοσυντηρούμενη - είδαν ένα προικισμένο άτομο από την φύση και με την ωριμότητα ενός αιώνα ζωής να μοιράζεται τις εμπειρίες της και να ευχαριστεί όλους για την τιμή και να δηλώνει πως με τον τρόπο ζωής της θέλει να δώσει το παράδειγμα πως ο άνθρωπος πρέπει έως και την τελευταία στιγμή του να προσπαθεί και να είναι χρήσιμος στην κοινωνία. Εξάλλου η ίδια συχνά δηλώνει ότι: «Αγαπώ τον άνθρωπο, την ζωή γι αυτό ζω!!!»

Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου ευχαριστεί την κ. Αλεξάνδρα Αντωνά για την τιμή να παραβρεθεί στην εκδήλωση αλλά και για την προσφορά ενός πίνακα με θέμα «Μητέρα και Παιδί» που δώρισε στον Σύλλογο, τον κ. Θανάση Γρεβενίτη Αντιδήμαρχο Δήμου Ευρώτα, την δημοτική σύμβουλο κ. Νίκη Θεοδωρακάκου του Γεωργίου, το μέλος του Τ.Σ. της κοινότητας Γερακίου Αργυρούλα Γιάννε, τα Δ.Σ. όλων των συλλόγων του χωριού για την παρουσία τους, όλους τους παριστάμενους καθώς και τις κυρίες που βοήθησαν στην επιτυχία της, κ. Ευαγγελία Κοντογεώργου, κ. Ρένα Σκουλαρίνα, κ. Νίκη Θεοδωρακάκου του Παναγιώτη και τον κ. Χρήστο Μπαλαμπάνο για τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με προσφορά χειροποίητων γλυκισμάτων από μέλη του Συλλόγου. Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες…

Για το Δ.Σ.Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου
Η γραμματέας: Ευγενία Λάμπρου.















Δεν υπάρχουν σχόλια: