Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Κρύος Χειμώνας, Ζεστή Γιορτή: Η Αγάπη της Καρίτσας για τον Άγιο Νικόλαο

Φωτογραφία του Αγίου Νικολάου της Καρίτσας,
ευγενική προσφορά του Ντίνου Τσολομίτη.
 «Εορτή που συνδέει την καρδιά και την ψυχή μας με το παρελθόν!»

Σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου, στη μέση στο λιομάζωμα, παίρνουμε μια ανάσα για να γιορτάσουμε τον Άγιο Νικόλαο στο όμορφο χωριό μας.

Η μικρή εκκλησία, το γοητευτικό παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, βρίσκεται στην αρχή της μεγάλης ανηφόρας προς το χωριό. Η γύρω περιοχή, απ’ την αρχή της ανηφόρας είναι γεμάτη νοσταλγικές μνήμες και συνάμα η καρδιά και ψυχή για όλους μας στην Καρίτσα. Αυτό το μικρό εκκλησάκι ξυπνάει μνήμες, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του Αγίου Νικολάου στην ιστορία και την παράδοσή μας.

Κατά τον Σωτήρη Σκεύη, στη μεγάλη αφιέρωσή του στο χωριό της αείμνηστης μητέρας του, «Ό Άγιος Νικόλαος, στέκει ακοίμητος φρουρός στην είσοδο του χωριού. Καλωσορίζει τους ερχόμενους και αποχαιρετά/ευλογεί τους εξερχόμενους.»

Ο Τάκης Χρόνης το βλέπει ως σημείο αναφοράς των Καριτσιωτών: «Ένα από τα πιο γνώριμα σημεία του χωριού! Όπου και να πηγαίναμε, είτε στα χωράφια μας είτε στο Γεράκι, ή οπουδήποτε αλλού, από μπροστά του θα περνούσαμε. Αλλά και σαν σχολιαρόπαιδα, εκεί κάναμε τις ημερήσιες εκδρομές μας. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο, oι πιο πολλοί από μας, μήπως δεν αλώνισαν στου «Κατσάμπη τ' αλώνι»; Μήπως δεν ψάχναμε για φωλιές στα γύρω δέντρα; Και στο ρυάκι που υπήρχε δίπλα του, με το λιγοστό νεράκι του που ’ρχόταν απ' τη Σμερτιά, μήπως δεν παίξαμε, δεν τσαλαβουτήσαμε; Μετά τον Αη-Νικόλα άρχιζαν οι ανηφόρες και οι στροφές για το χωριό μας! Σημείο αναφοράς λοιπόν για μας τους Καριτσιώτες ο Άη-Νικόλας!»

Η γιορτή του Αγίου Νικολάου στην Καρίτσα είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε την πλούσια κληρονομιά και την ιστορία μας. Παρά το τσουχτερό κρύο του χειμώνα, η ζεστή ατμόσφαιρα της γιορτής μας φέρνει περισσότερο κοντά, κάνοντας αυτήν τη μέρα μία από τις πιο αγαπημένες για όλους μας.

Για πολλούς από εμάς, η εορτή του Αγίου Νικολάου είναι μια ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο παρελθόν με αγαπημένες μας αναμνήσεις. Είναι μια μέρα γεμάτη αφηγήσεις και ιστορίες που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, ενώ οι νεότεροι ανακαλύπτουν την παράδοση και την ιστορία του χωριού μας.

Απόψε, καθώς η γιορτή φτάνει στο τέλος της, μας αφήνει με μια δόση νοσταλγίας, αλλά και με την υπόσχεση νέων αναμνήσεων που θα δημιουργηθούν τον επόμενο χρόνο. Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Καρίτσα συνεχίζει να είναι μια συγκινητική στιγμή που ενώνει το χωριό μας και αναζωογονεί τις μνήμες του παρελθόντος.

Σήμερα, ευχόμαστε σε όλους όσους γιορτάζουν χρόνια πολλά, να χαίρονται την εορτή τους. Αύριο, επιστρέφουμε όλοι με χαρά στο λιομάζωμα, που με τα γιδοπρόβατα μας αποτελούν την πνοή και την πηγή επιβίωσης του χωριού εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Από τότε που η Καρίτσα γίνηκε Καρίτσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: