Ο καιρός στο χωριό μας

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Να θυμόμαστε τον Βαγγέλη Κατσάμπη, τον πλανόδιο «φρουταρά» από την Καρίτσα

Βαγγέλης π. 1959, εργένης στη Μελβούρνη
Εικοσιένα χρόνια από το θάνατό του
Σαν σήμερα το 2002 έφυγε από τη ζωή
σε ηλικία 85 ετών ο Βαγγέλης Κατσάμπης

Ο Βαγγέλης Κατσάμπης γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια στο χωριό. Ο πατέρας του, ο Γιάννης, ήταν «ξενοτσόπανος», φύλαγε γιδοπρόβατα για τους πλουσιότερους Καριτσιώτες.

Η μητέρα του, η Γιωργίτσα Πήλιουρα, ήτανε από το χωριό Κοσμά της Κυνουρίας και παντρεύτηκε τον Γιάννη Κατσάμπη «Βατσούρα» όταν ήταν 17 χρονών κι αυτός 12 χρόνια μεγαλύτερος. Είχαν οκτώ παιδιά, τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια, αλλά μόνο τα δύο, ο Βαγγέλης και ο Αργύρης, ζήσανε να κάνουν δικές τους οικογένειες στην μακρινή Αυστραλία.

Αν και η επίσημη ημερομηνία γέννησης του Βαγγέλη ήταν στις 14 Μαρτίου 1917, στην πραγματικότητα γεννήθηκε την 25η Μαρτίου 1917 και ονομάστηκε Ευάγγελος, προς τιμήν του πολιούχου της Καρίτσας, της Θεοτόκου του Ευαγγελισμού.

Ο Βαγγέλης βαφτίστηκε στην Καρίτσα από τον παπα-Δημήτρη Χρόνη και η νονά του ήταν η Κατερίνα Κατσάμπη ή «Φουρλογιαννού», χείρα του Γιάννη Κατσάμπη ή «Μαρκαίου». Ήταν καλός μαθητής στο σχολείο του χωριού και η μητέρα του είχε υψηλές φιλοδοξίες για εκείνον και τον αδελφό του Αργύρη. Επιθυμούσε να γίνει δάσκαλος ο Βαγγέλης και ο Αργύρης ιερέας, αλλά αυτές οι φιλοδοξίες δυστυχώς ματαιώθηκαν με τον θάνατο της μητέρας τους το 1929, όταν ο Βαγγέλης ήταν μόλις 12 ετών.

Το 1942, ο Βαγγέλης παντρεύτηκε την Παναγιώτα Χαγιά και απέκτησαν τρία παιδιά: τη Γιωργία (1949), τον Γιάννη (1950) και τον Δημήτρη (1952). Για να φροντίσουν την οικογένειά τους, ο Βαγγέλης και η Παναγιώτα δούλευαν τα μικρά χωράφια που κληρονόμησαν ή πήραν ως προίκα.

Ο Βαγγέλης έκανε και τον πλανόδιο μανάβη. Με φορτωμένα μουλάρια πηγαινοερχόταν στον κάμπο, κυρίως τις νύχτες, για να ανταλλάξει τα προϊόντα του χωριού - τυρί, αυγά και ξύλα - με φρούτα και λαχανικά που παράγονταν στον πλούσιο κάμπο, όπως ντομάτες, αγγούρια, καρπούζια και πορτοκάλια. Πολύ νωρίς, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ξεκινούσε με δύο μουλάρια μια τετράωρη κατηφόρα προς την Σκάλα ή το Βλαχιώτη για να πουλήσει ή να ανταλλάξει το φορτίο από την Καρίτσα με προϊόντα του κάμπου. Έπειτα, φορτωμένος ξανά, ξεκινούσε την ανηφόρα προς την Καρίτσα, όπου θα κάνει τον πλανόδιο μανάβη, πουλώντας στις νοικοκυρές σε όλο το χωριό. Με δυνατή φωνή, φώναζε τις προσφορές σε κάθε γειτονιά.

Με την δυνατή φωνή του, πριν υπάρξουν μεγάφωνα, δημόσια συστήματα ενημέρωσης, τηλέφωνα σε κάθε σπίτι και ίντερνετ, ο Βαγγέλης ήταν και ένας από τους ντελάληδες του χωριού, ο δημόσιος κήρυκας. Έκανε αγκαρίες για τη Κοινότητα γυρίζοντας όλο το χωριό, από γειτονιά σε γειτονιά, να φωνάζει τα νέα και τις ειδήσεις που το συμβούλιο του χωριού ήθελε να ανακοινώσει. Συνήθως, στεκόταν σε ψηλά σημεία για να ακουστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους χωριανούς.

Αλλά παρά τη σκληρή δουλειά, τις γενναίες προσπάθειές του, ήταν δύσκολο να τα φέρει πέρα. Έτσι, το 1958 ο αδελφός του, Αργύρης, του έκανε πρόταση να μεταναστεύσει στη Μελβούρνη, στην Αυστραλία. Η Παναγιώτα και τα παιδιά έφτασαν τρεισήμισι χρόνια αργότερα, προς το τέλος του 1961.

Στη Μελβούρνη, ο Βαγγέλης εργάστηκε αρχικά στους σιδηρόδρομους της Βικτωρίας, στη συνέχεια στη Ζυθοποιία «Φόστερς» και κατόπιν στα χυτήρια της πολυεθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Τζέραλ Μότορς Χόλντεν, όπου υπέστη βιομηχανικό ατύχημα και έχασε μέρος του μεγαλύτερου δαχτύλου του δεξιού χεριού, για το οποίο αποζημιώθηκε περίπου με 700 λίρες.

Το 1963, η οικογένεια μετακόμισε στο Γκούντγουντ, προάστιο της Αδελαΐδας, με πολλούς Καριτσιώτες. Ο Βαγγέλης ξαναβρέθηκε στην ίδια εργασία στην Τζέραλ Μότορς στην Αδελαΐδα. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, μαζί με όλη την οικογένεια, πήγαιναν να μαζέψουν φρούτα στην κοιλάδα του ποταμού Μάρι.

Ένιωσε ικανοποίηση όταν αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι στο Γκούντγουντ, μέσα στο 1963, και έβαλαν μόνιμες ρίζες εκεί.

Ο Βαγγέλης έζησε μέχρι την ηλικία των 85 ετών. Πριν από αυτόν, έφυγε από τη ζωή, 52 ετών, η κόρη του, η Γεωργία, που απεβιώσε 14 μήνες πρωτύτερα, στις 14 Απριλίου 2001. Ο Βαγγέλης έμεινε αδύναμος, αδιάθετος και κυρίως συντετριμμένος από τον πρόωρο χαμό της Γεωργίας, και την 17η Ιουνίου 2002 αποχαιρέτησε τη ζωή. Τον διαδέχθηκαν η απελπισμένα άρρωστη σύζυγός του, Παναγιώτα, οι δύο γιοί του, Γιάννης και Δημήτρης, καθώς και πέντε εγγόνια. Περίπου πέντε χρόνια αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου 2007, η βασανισμένη Παναγιώτα, σε ηλικία 94 ετών, συνάντησε ξανά και για πάντα τη Γεωργία και τον Βαγγέλη στην αυλή των αγγέλων. Ο Βαγγέλης, η Παναγιώτα και η Γεωργία παραμένουν πάντα ζωντανοί στις καρδιές και στις σκέψεις μας.

Βρείτε τον Βαγγέλη Κατσάμπη στα Οικογενειακά Δέντρα του Νοτίου Πάρνωνα στη διεύθυνση:
https://www.tribalpages.com/tribe/browse?userid=karitsa&view=0&pid=19&randi=801647544

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπεριλάβετε φωτογραφίες και στοιχεία σχετικά με προγόνους ή απογόνους σας, ή και τον εαυτό σας, στα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το συντονιστή, Στέλιο Χαγιά, είτε με προσωπικό μήνυμα στο Facebook ή μέσω email: sghagais@optusnet.com.au

Οι εργασίες των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα τελούνται υπό την χορηγία του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας καθώς και της Κοινότητας Καριτσιωτών της Νότιας Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: