Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Φωτογραφία του μήνα Οκτώβρη 2020: Αγαπημένα αδέρφια

Η φωτογραφία του μήνα Οκτώβρη 2020 είναι ένα κολάζ των τεσσάρων παιδιών του Δημήτρη και της Φιλιππίας Κατσάμπη: Γιάννης (1925-2006), Χρήστος (1930-2010), Κώστας (1933-) και Αναστασία (1928-2019).

Η φωτογραφία έχει επίσης δημοσιευτεί στις «Παλιές φωτογραφίες από την Καρίτσα Λακωνίας» στο Facebook.

Photo of the month of October 2020: Beloved siblings

The photograph for the month of October 2020 is a collage of the four children of Dimitris and Filippia Katsampis: Giannis (1925-2006), Christos (1930-2010), Kostas (1933-) and Anastasia (1928-2019).

The photo was previously published in "Old photos from Karitsa of Laconia" on Facebook.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ηλιάνα Τζιάτζιου: Βραβείο Αριστείας που εμπνέει και συγκινεί

Θερμά συγχαρητήρια στην Ηλιάνα Τζιάτζιου, ηλικίας 48 ετών, μαθήτρια του Εσπερινού Γυμνασίου Καστοριάς στην οποία σήμερα απονέμεται «Αριστείο Προόδου» από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξαιρετική της επίδοση (αρίστευσε στην Α’ τάξη Γυμνασίου με γενικό βαθμό 20) κατά το σχολικό έτος 2019-20. 

Η Ηλιάνα είναι μπατζανάκαινά μας, χήρα του αείμνηστου π. Θωμά Παπαδημητρίου από την Χαλάρα Καστοριάς. Κόρη Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία. Το 1986 παντρεύτηκε την αγάπη της ζωής της, τον Θωμά Παπαδημητρίου, στο προγονικό της χωριό Χαλάρα.

Το ευτυχισμένο ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: τη Μαρία το 1988, τη Χριστίνα το 1991, και το Λάζαρο το 2001.

Στο μεταξύ το 1997 ο Θωμάς χειροτονήθηκε ιερέας. Με την πρεσβυτέρα Ηλιάνα δίπλα του αγωνίσθηκαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να τελειώσει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος Κορεστείων όπου ο π. Θωμάς διακόνησε και μέσα στον οποίο, κατά τρόπο τραγικό, άφησε την τελευταία του πνοή το 2014.

Τον έκλαψε όλο το χωριό, ενώ η Ηλιάνα καταβυθισμένη στη θλίψη και την απελπισία έπρεπε να βρει το θάρρος και τους πόρους για να συνεχίσει: να καλλιεργεί τη γη, να φροντίζει την εκκλησία και να σπουδάζει μόνη της τα τρία παιδιά.

Πρόκειται για μια από τους πιο θετικούς ανθρώπους που είχα ποτέ το προνόμιο να γνωρίσω. Τα αποτελέσματά της σε κάθε τομέα με μια λέξη «εξαιρετικά!» Η γη της συνεχίζει να καλλιεργείται, οι ντόπιοι ακόμη μιλούν με σεβασμό και θαυμασμό για το ρόλο της πρεσβυτέρας στην ενορία του χωριού. Όσο για τα παιδιά, η Μαρία είναι πτυχιούχος διδακτορικών σπουδών στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Χριστίνα, η αναδεξιμιά μας, είναι γιατρός στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο νεότερος Λάζαρος σπουδάζει στη Φλώρινα για να γίνει δάσκαλος.

Πάνω απ 'όλα αυτά, η Ηλιάνα βρίσκει κάπως το χρόνο να διευρύνει τους ορίζοντές της, δειλά-δειλά, διστακτικά να δοκιμάσει κάτι που φιλοδοξούσε από καιρό: να πάει πάλι στο σχολείο, ξεκινώντας από την Α’ τάξη Γυμνασίου.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματά της, τόσο λαμπρά που είναι, δεν πρέπει να μας εκπλήττουν. Πράγματι αντικατοπτρίζουν μια γυναίκα, σύζυγος, πρεσβυτέρα, μητέρα που από παιδική ηλικία γνωρίζει την ανηφόρα και πώς να ανεβαίνει της ζωής τα πιο απότομα και σκληροτράχηλα βουνά. 

Από την πλευρά της, πάντα σεμνή, συνετή και προσεκτικά αισιόδοξη αντλεί μεγάλη δύναμη από τους δικούς της ανθρώπους και την ανεξίτηλη πίστη. Μας λέει: «Νιώθω πιο μεγάλη την ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μου και στον εαυτό μου για να τα καταφέρω. Αν θέλει ο Θεός έχω πολύ δρόμο μπροστά μου και από αυτόν αντλώ δύναμη και από όλους εσάς που είστε γύρω μου για να συνεχίσω.»

Ηλιάνα, συγχαρητήρια για το εξαιρετικό επίτευγμα. Θα παρακολουθούμε την πρόοδό σου με έντονο ενδιαφέρον. Είναι τόσο προνόμιο όσο και χαρά να σε γνωρίζουμε, λαμπρό υπόδειγμα για όλους μας!

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Tο βίος του Άγιου Ιωάννου του Γουβιώτη

«Χρόνια πολλά και υγεία σε όλες και όλους!»

Γιορτάζουν στις 21 Οκτωβρίου 
το Γεράκι και οι Γούβες

Ο Άγιος Ιωάννης ήταν από τα μέρη μας. Ο ιερέας πατέρας του καταγόταν από το Γεράκι και τοποθετήθηκε εφημέριος στις Γούβες. Από εκεί καταγόταν η πρεσβυτέρα του και εκεί γεννήθηκε το 1758 ο Ιωάννης. Γι' αυτό ονομάζεται και Γουβιώτης

Από μικρός ο Ιωάννης προσπαθούσε να μιμείται του ιερέα-πατέρα του τη ζωή, τον βοηθούσε στις δουλειές της Εκκλησίας, ενώ πάντα θυμόταν ότι αυτός ήταν «παπά υιός» και έπρεπε να προσέχει τη συμπεριφορά του, ώστε να' ναι παράδειγμα για τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.

Το έτος 1770 οι ορδές του Αλβανού Χατζή Οσμάν, αφού κατέπνιξαν κάθε σημείο ελληνικής αντίστασης, έφτασαν και στις Γούβες. Οι Αρβανίτες σκότωσαν τον πατέρα του Ιωάννη και στη συνέχεια αιχμαλώτισαν τον ίδιο και τη μητέρα του, τους πήραν μαζί τους στη Λάρισα, όπου εκεί πουλήθηκαν δύο και τρεις φορές ο καθένας ξεχωριστά. Ύστερα από δύο χρόνια ξαναπουλήθηκαν αλλά αυτή τη φορά αγοράσθηκαν από το ίδιο αφεντικό, έναν Τούρκο που είχε κτήματα και υποστατικά. Αυτός ο Τούρκος δεν είχε παιδιά και βλέποντας τα χαρίσματα του Ιωάννη, ο οποίος ήταν πολύ έξυπνος για την ηλικία του, πρόθυμος, πειθαρχικός και σβέλτος στη δουλειά, σκέφτηκε μαζί με τη γυναίκα του να κάνουν ψυχοπαίδι τους τον Ιωάννη. Από τη στιγμή, λοιπόν, εκείνη καθημερινά προσπαθούσε να τον διαστρέψει από την πίστη των χριστιανών και να τον κάνει Οθωμανό. Αρχικά προσπάθησε με κολακείες και υποσχέσεις και κατόπιν με φοβέρες και βασανισμούς να κάμψει την αντίσταση του 15χρονου Ιωάννη, ο οποίος όμως έστεκε στερεός και ακλόνητος στη χριστιανική πίστη του.

Μια μέρα ο αφέντης κουράστηκε να παρακαλεί τον Άγιο να αλλαξοπιστήσει και θυμωμένος όπως ήταν, τον οδήγησε στην αυλή του Τζαμιού. Εκεί μαζεύτηκαν πολλοί Αγαρηνοί, που προσπαθούσαν με χτυπήματα, φοβέρες και σπαθισμούς να κάνουν τον Μάρτυρα να τουρκίσει. Η απάντηση όμως του Ιωάννη ήταν ξεκάθαρη: «Εγώ δεν γίνομαι Τούρκος, χριστιανός είμαι και χριστιανός θέλω να πεθάνω.»

Εκτός όμως από τον Αγαρηνό και η γυναίκα του προσπαθούσε καθημερινά με μαγείες και σατανικά γοητεύματα να ξεμυαλίσουν τον Άγιο ή να τον κάνουν να κυριευτεί από σαρκικές επιθυμίες και έτσι να τον τουρκίσουν. Αλλά, ο Ιωάννης, έχοντας τον Θεό μέσα του έμεινε καθαρός απ' όλα. Η θεία χάρη τον φύλαξε απ' όλα τα διαβολικά τεχνάσματα της γυναίκας του Αγαρηνού.

Έφθασε όμως η νηστεία της Παναγίας, τον δεκαπενταύγουστο. Ο τούρκος μόλις κατάλαβε ότι ο Ιωάννης δεν ήθελε να χαλάσει τη νηστεία και να αρτυθεί, αποφάσισε να τον κλείσει σ' ένα στάβλο. Εκεί τον κλειδαμπάρωσε για όλο το διάστημα των 15 ημερών και πότε τον κρεμούσε και τον κάπνιζε με άχυρα και πότε τον χτυπούσε με το σπαθί του προσπαθώντας να τον κάνει να φάει και να χαλάσει τη νηστεία. Αλλά ο Άγιος Ιωάννης όχι απλώς δεν έφαγε αρτυμένα φαγητά, αλλά ούτε καν τα δοκίμασε και παρακαλούσε και προσευχόταν στην Παναγία να τον βοηθήσει να μην αρτυθεί, ενώ προτιμούσε καλύτερα να θανατωθεί παρά να χαλάσει τη νηστεία.

Ο αφέντης του, βλέποντας ότι δεν πείθεται, τον άφηνε νηστικό 2 και 3 ημέρες, χωρίς να του δίνει τίποτε να φάει. Από την άλλη μεριά, η μητέρα του Ιωάννη στεκόταν κοντά στο γιο της και βλέποντάς τον αποκαμωμένο από τα βασανιστήρια και από τη νηστεία, τον παρακινούσε να φάει λέγοντάς του: «Φάε γιε μου από αυτά τα φαγητά για να μην πεθάνεις και ο Θεός και η Παναγία σε συγχωρούν, γιατί δεν το κάνεις με το θέλημά σου, αλλά από ανάγκη. Λυπήσου με και εμένα τη φτωχή και στενοχωρημένη μητέρα σου και μη θελήσεις να πεθάνεις παράκαιρα και με αφήσεις απαρηγόρητη σ' αυτή τη σκλαβιά και ξενιτειά.»

Στις παρακλήσεις αυτές της μητέρας του ο Ιωάννης απάντησε: «Γιατί κάνεις έτσι μητέρα μου και για ποιο λόγο κλαις; Γιατί δεν μιμείσαι και συ τον Πατριάρχη Αβραάμ, ο οποίος για την αγάπη του Θεού θέλησε να θυσιάσει τον μοναδικό γιο του, αλλά μόνο κλαις και θρηνείς; Εγώ είμαι παπά υϊός και πρέπει να φυλάγω καλλίτερα από τους γιους των λαϊκών τους νόμους και τα έθιμα της Εκκλησίας μας, γιατί όταν δεν φυλάμε τα μικρά, πως μπορούμε να φυλάξουμε τα μεγάλα;» Ύστερα από αυτή την απάντηση εξαγριωμένος πια ο Τούρκος στις 19 Οκτωβρίου 1773 του έδωσε μια θανατηφόρα μαχαιριά στην καρδιά και μετά από δύο ημέρες ο Άγιος Ιωάννης πέθανε και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.

Η μνήμη του τιμάται στις 21 Οκτωβρίου

Προσαρμοσμένη και συντομευμένη εκδοχή μακρύτερου άρθρου,
επίσημο όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Χρονογράφημα: Βιώματα ενός δασκάλου στην Καρύτσα

Του Κώστα Γιαννακούρα

«Στιγμές ζωής από το χωριό Καρύτσα Λακωνίας που ήμουν κάποτε δάσκαλος για 4 χρόνια.» 

Ήταν άνοιξη του 1972. Είχα συγκέντρωση στο σχολείο για ενημέρωση των γονέων. Έγινε η ενημέρωση και αμέσως μου μετέφεραν τον προβληματισμό τους που ήταν ο εξής: Έχουμε πολλά παιδιά στο χωριό και θέλουμε να πετυχαίνουν όλα στο Γυμνάσιο. Εάν μείνουν εδώ, δυσκολεύουν τα πράγματα.

Σκέφτηκα το θέμα και βρήκα κάποια λύση.

Όταν ήρθε η ώρα των εξετάσεων έστειλα ένα έγγραφο στο Γυμνάσιο Γερακίου, που ανέφερα, ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, επειδή το χωριό είναι ορεινό δεν διδάχτηκε όλη η ύλη των βιβλίων. Έγραψα ότι δίδαξα το μισό βιβλίο, σε κάθε μάθημα, και κάτι ακόμη. Εγώ βέβαια είχα διδάξει όλη την ύλη.

Οι καθηγητές στην αρχή δεν το δέχθηκαν.

Μια ημέρα με βλέπει ο Γυμνασιάρχης και μου λέει: Αποφασίσαμε τα δυο θέματα να είναι από την ύλη που έχεις διδάξει και το ένα θέμα από την αδίδακτη.

Η επιτυχία ήταν 100%. Είχα κάνει και απογευματινά μαθήματα για βοήθεια.

Το φθινόπωρο του 1972 συναντήθηκα στο Γεράκι, στο μαγαζί του Λευτέρη, με το γυμνασιάρχη.

Είπαμε τα εκπαιδευτικά μας θέματα και κάποια στιγμή μου λέει: Είχες επιτυχία. Έτσι είδα. Τώρα πρέπει να βγάλεις την υποχρέωση απέναντί μας. Σήμερα είναι Τρίτη. Την επόμενη Τρίτη, θα είσαι το απόγευμα πριν πέσει ο ήλιος στην πόρτα το γυμνασίου με μια ομιλία στο χέρι. Το θέμα είναι ΕΘΝΟΣ - ΠΑΤΡΙΔΑ - ΚΡΑΤΟΣ. Ενημερωτική τη θέλω.

Δεν του χάλασα το χατίρι. Ήρθε η Τρίτη, πήγα στο γυμνάσιο και είδα ότι είχε φορτώσει στο αυτοκίνητό του, μια κινηματογραφική μηχανή, καλώδια, ταινίες, μεγάφωνα.

- Τι γίνεται; του λέω. Θα κόψουμε εισιτήρια και θα τα οικονομήσουμε απόψε;

- Όχι. μου λέει. Είναι πρόγραμμα. Θα παίξουμε την ταινία δωρεάν και στο διάλειμμα θα βάλεις εσύ την ομιλία.

- Που θα πάμε, δηλαδή; του λέω.

- Απόψε θα πάμε στη Ζαραφώνα. (Καλλιθέα Λακωνίας).

- ΩΧ.!!!!!! είπα μέσα μου. Χειρότερα δεν γινότανε.

Πήγαμε. Το καφενείο γέμισε κόσμο. Παίχτηκε η ταινία κι εγώ στο διάλειμμα έβαλα την ομιλία. Οι θαμώνες χειροκρότησαν θερμά κι έφυγαν ευχαριστημένοι.

Η ταινία, δεν θυμάμαι τώρα, μάλλον με φουστανέλα θα ήταν. Είχε πέραση τότε η φουστανέλα.

Γυρίσαμε στο Γεράκι νύχτα. Νύχτα κι εγώ έπρεπε να πάρω με το μηχανάκι το δρόμο μια την Καρύτσα. 13 χλμ μακριά . Ήμασταν νέοι τότε και δεν φοβόμασταν.

Οι γονείς στο χωριό ήταν ευχαριστημένοι. Όταν κάποιοι στο σπίτι τους είχαν κόκορα χωριάτικο, κοκκινιστό, με μακαρονάδα, έρχονταν στο σχολείο και με έπαιρναν να δοκιμάσω την κουζίνα τους. Ήταν άριστη !!!!!!

Όπως σε κάθε πόλη έτσι και στα χωριά υπάρχουν και οι «ανάποδοι» άνθρωποι.

Βραδάκι, Ιούνιος 1976 και πήγα στο καφενείο του χωριού. Εκεί καθόταν ο μπάρμπα Μιχάλης ο «Ρουμάνος» σε ένα τραπέζι. Κάθισα κι εγώ μαζί του. Του άρεσε να λέει ιστορίες από τη ζωή του. Τις άλλες φορές μου έλεγε για κάτι κοπέλες που τις έκλεβε από το ένα χωριό και τις πήγαινε στο γαμπρό, στο άλλο χωριό.

Σήμερα άρχισε να μου εξιστορεί τα κατορθώματά του που έκανε με άλλους δυο στον Πόρο. Πόρος είναι μια φυσική άγρια τοποθεσία ανάμεσα στο Γεράκι και τους Αγίους Αναργύρους (Ζούπαινα).

Όταν ξεκίνησε να μου πει τη δεύτερη ιστορία, μπαίνει στο μαγαζί ένας ηλικιωμένος ........ Δε θυμάμαι το όνομά του........ αλλά ας τον πούμε ο γέρο Γιώργης. Έρχεται κατευθείαν στο τραπέζι μας κι αρχίζει να λέει: Δάσκαλε, να που σε πέτυχα !!!!! Να σου τα πω και να τα βγάλω από μέσα μου. Ήρθες εδώ και κατέστρεψες το χωριό μας. Πάρε μετάθεση και φύγε.!!! Αρκετά.!!! Έχω πόσα βράδια να κοιμηθώ. Μετράω και ξαναμετράω πόσα παιδιά πηγαίνουν τώρα στο γυμνάσιο. 15 είναι σίγουρα για να μην πω 20, με τα μεγαλύτερα. 20 παιδιά, αν σπουδάσουν, δε θα ξαναγυρίσουν στο χωριό. Θα ρημάξει το χωριό μας. Είσαι η καταστροφή του χωριού μας. (Η λέξη καταστροφή είναι δική μου. Αυτός είπε μια χειρότερη. Δεν επιτρέπεται να τη γράψω).

Μόλις άκουσε αυτή τη λέξη ο μπάρμπα Μιχάλης, σηκώνεται όρθιος και έντονα του λέει.

- Πάψε ρε κουμπάρε. Τσοπάνηδες, τσοπάνηδες, γέμισε το χωριό μας. Δε σου αρέσει να βγάλει και μερικούς επιστήμονες η Καρύτσα; Καμάρι θα το έχουμε.!!!! Όσα από αυτά τα παιδιά αγαπούν το χωριό τους, θα ξαναγυρίσουν.!!!!

Ο γέρο Γιώργης έφυγε αμίλητος και νευριασμένος.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Μαρία Μαλαβάζου: «Όχι» στις ανεμογεννήτριες λέει η Καρίτσα

«Συνεχίζουμε όλοι μαζί με σημαία μας την αγάπη για το χωριό μας!»

Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων του χωριού εγείρει η πρόεδρος της Καρίτσας στη συνεχιζόμενη αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές στην Τσούκα και τον Ελατιά.

Προς στήριξη των πιο πρόσφατων εξελίξεων δηλώνει: 

«Σαν πρόεδρος της τ.κ. Καρίτσας θέλω να ευχαριστήσω το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου για το αρνητικό ψήφισμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο χωριό μας.

«Επίσης πρέπει να σημειωθεί και η στήριξη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα γνωμοδοτώντας αρνητικά την εγκατάσταση τους.

«Σεβόμενοι όλοι την απόφαση της τοπικής κοινωνίας και του τοπικού συμβουλίου δείχνοντας ότι αφουγκράζονται ανησυχίες και προβληματισμούς.

«Το πρώτο βήμα έγινε με θετικό αποτέλεσμα, συνεχίζουμε όλοι μαζί με σημαία μας την αγάπη για το χωριό μας!»

Κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Πάρνωνα τάχθηκε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 5/10. Ειδικότερα, το συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία τριών αιολικών πάρκων σε περιοχές των Δήμων Ευρώτα και Νότιας Κυνουρίας.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θ. Βερούτης, «στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ταυτιστήκαμε με την βούληση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε από την πλειοψηφία των συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Ευρώτα, γνωμοδοτώντας αρνητικά ως προς την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Πάρνωνα (περιοχές Καρίτσας, Γερακίου, Κρεμαστής, Νιάτων).

Στην τοποθέτησή μου, τόνισα ότι αποτελεί μονόδρομο η εναρμόνιση των όρων, που θέτει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, με τον σχεδιασμό των τοπικών Αρχών, ώστε η απόφαση -ως προς την χωροταξική επιλογή τοποθέτησης ανεμογεννητριών- να ανήκει και στην τοπική κοινωνία, μέσω της διαδικασίας της διαβούλευσης».

Κλείνοντας, ο κ. Βερούτης σημείωσε: «Ως Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τη βούληση των τοπικών κοινωνιών μέχρι να θεσμοθετηθεί ο τρόπος, που θα οργανώνει την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, έτσι ώστε να δημιουργούνται έργα που να διαθέτουν συνοχή σε επίπεδο περιβάλλοντος και τοπίου, αλλά και σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο».

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Οικογενειακά Δέντρα Νότιου Πάρνωνα: Συγχαρητήρια στο λαμπρό συντοπίτη επιστήμονα Γρηγόρη Κόντο

«Από παιδική ηλικία ο Γρηγόρης έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική μας ιστορία και γενεαλογία !»


Η ερευνητική ομάδα των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα με ιδιαίτερη χαρά συγχαίρει τον «συντοπίτη» μας Γρηγόρη Κόντο ο οποίος πρόσφατα έλαβε Μάστερ από το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Λάιντεν, αφού εκπόνησε τη διατριβή του με τίτλο «Θρησκευτική-εθνική συμβίωση στην Ορθόδοξη Νέα Ορλεάνη το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα» ["Religio-national symbiosis in Orthodox New Orleans in the second half of the 19th century"]

Πριν από δύο χρόνια, το 2018, ο διαπρεπής αυτός νέος επιστήμονάς μας έλαβε το πρώτο του πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία με βαθμό 9,48 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώτευσε στο έτος του.

Αν και γεννήθηκε στο Βέλγιο και μεγάλωσε στην Πάτρα, ο Γρηγόρης έχει πολύ στενές σχέσεις με τα μέρη μας. Προπάππους του ο αείμνηστος π. Αθανάσιος Κανέλλης, για πολλά χρόνια πρωτοπρεσβύτερος του Γερακίου. 

Από παιδική ηλικία ο Γρηγόρης έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική μας ιστορία και γενεαλογία. Ήταν μόλις 13 ή 14 ετών όταν πρωτοπροσχώρησε στην ερευνητική ομάδα των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα. Ειδικό ενδιαφέρον του να τεκμηριώσει την ευρύτερη γερακίτικη οικογένεια των Κανελλαίων. Ταυτόχρονα διαχειριζόταν τη σελίδα της ομάδας στο Facebook. Στο τελευταίο έτος του Λυκείου, ο Γρηγόρης επιμελήθηκε με το Στέλιο Χαγιά το βιβλίο «Γεννήσεις, Γάμοι και Θάνατοι Γερακίου 1860-1914», μια πράγματι πολύτιμη προσθήκη στη βιβλιογραφία του τόπου μας. Την ίδια χρονιά ήταν επικεφαλής ερευνητής για το ελληνικό επεισόδιο της αμερικανικής εκπομπής "Finding your Roots".

Οι άοκνες προσπάθειες του Γρηγόρη στο θέμα αυτό συνεχίζονται με αμείωτο, μάλιστα επιταχυνόμενο ρυθμό, καθ 'όλη τη διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο. Το 2017 ανέλαβε συντονιστής ελληνικών προγραμμάτων (Greek Projects Content Manager) για την εταιρεία MyHeritage.

Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε στενά με την Κάρολ Κωστάκου-Petranek, συνδιευθύντρια του Κέντρου Οικογενειακής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ , και ψηφιοποίησαν σημαντικό τμήμα του Αρχείου της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης, καθώς και τα σωζόμενα ληξιαρχικά βιβλία γεννήσεων, γάμων και θανάτων από όλες τις ενορίες της Μητρόπολης. Πρόκειται για ένα τεράστιο και πολύ πολύτιμο έργο.

Φέτος ο Γρηγόρης ίδρυσε την Greek Ancestry (https://greekancestry.net/), ατομική επιχείρηση με έδρα στην Πάτρα, με δύο στόχους: αφενός μεν να καταστήσει περισσότερο ελληνικό αρχειακό υλικό προσβάσιμο στο κοινό συμβάλλοντας έτσι και στη διατήρησή του, αφετέρου δε να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό υπόβαθρο και μια κουλτούρα γύρω από τη γενεαλογική έρευνα και την οικογενειακή ιστορία.

Ενημερωνόμαστε πως στο προσεχές διάστημα ο Γρηγόρης σχεδιάζει να δημοσιεύσει νέο υλικό και να αυξήσει τη βάση δεδομένων της Greek Ancestry σε ένα εκατομμύριο καταχωρίσεις, καθώς και να συνεχίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επιχείρησης με μια νέα σειρά από webinar και άρθρα δωρεάν και προσβάσιμα από όλους.

Εκτός από αυτό το εξαιρετικά πολυάσχολο πρόγραμμά που ο Γρηγόρης έχει θέσει στον εαυτό του, ο λαμπρός επιστήμονας φέτος επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών να αναλάβει ερευνητικό έργο που οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού τίτλου στην Ιστορία από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Εμείς, εκ μέρους των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τον συνεργάτη μας και για ό, τι έχει καταφέρει με τόσο κόπο και δουλειά. Τον συγχαίρουμε σίγουροι για τη λαμπρή του συνέχεια.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Παντρεύτηκε η πρόεδρος της Καρίτσας Μαρία Μαλαβάζου τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Φιφλή

Η Μαρία Μαλαβάζου, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρίτσας, παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τον εκλεκτό της καρδιάς της Δημήτρη Φιφλή, αντιδήμαρχο του Δήμου Ευρώτα, χτες Σάββατο 3 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο στη Σκάλα. 

Το υπέροχο γεγονός ανακοινώθηκε από τον ίδιο το Δημήτρη στην προσωπική του σελίδα με το ομορφότερο ρητό για την αγάπη και το δεσμό τους:

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις!

«Νιώθουμε όμως ότι αυτή η συγκεκριμένη στιγμή είναι εκατομμύρια λέξεις που αποτυπώνουν τα υπέροχα συναισθήματα που νιώθουμε σήμερα εγώ και η Μαρία, η γυναίκα της ζωής μου.

«Η ζωή είναι στιγμές από ό, τι λένε... έτσι και αυτή η στιγμή είναι η αρχή μιας υπεροχής ζωής.

«Ευχόμαστε για όλους πολλές υπέροχες στιγμές λοιπόν....από έμενα και την σύζυγό μου Μαρία!»


Από εμάς τις καλύτερες ευχές για τη νέα τους κοινή πορεία, να ζήσουν, και με το καλό το μωράκι τους!