Ο καιρός στο χωριό μας

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς: Ενημέρωση και προστασία από τον ιό

Μοιραστείτε το όσο το δυνατόν περισσότερο!

Το αμερικάνικο ερευνητικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έχει στείλει αυτό το λεπτομερές σημείωμα για την αποφυγή της μετάδοσης:

Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά ένα πρωτεϊνικό μόριο (DNA) που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίου (λίπος), το οποίο όταν απορροφάται από τα κύτταρα του οφθαλμικού, ρινικού ή παρειακού βλεννογόνου, αλλάζει τον γενετικό του κώδικα. (μετάλλαξη) και τα μετατρέπει σε επιθετικά κύτταρα επιθετικού που πολλαπλασιάζονται.

Δεδομένου ότι ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός αλλά πρωτεϊνικό μόριο, δεν θανατώνεται, αλλά αποσυντίθεται μόνος του. Ο χρόνος αποσύνθεσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον τύπο του υλικού όπου βρίσκεται.

Ο ιός είναι πολύ εύθραυστος. το μόνο πράγμα που την προστατεύει είναι ένα λεπτό εξωτερικό στρώμα λίπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σαπούνι ή το απορρυπαντικό είναι το καλύτερο φάρμακο, επειδή ο αφρός διαλύει το λίπος του, γι ‘αυτό πρέπει να τρίψετε τόσο πολύ: για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο φτιάχνοντας πολύ αφρό. Με τη διάλυση της στιβάδας λίπους, το μόριο πρωτεΐνης διασκορπίζεται και διασπάται από μόνο του.

Η θερμότητα λιώνει το λίπος. γι ‘αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείτε νερό πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου για πλύσιμο χεριών, ρούχων και οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, το ζεστό νερό παράγει περισσότερο αφρό και αυτό το κάνει ακόμα πιο χρήσιμο.

Το αλκοόλ ή οποιοδήποτε μείγμα με αλκοόλ πάνω από 65% διαλύει οποιοδήποτε λίπος, ειδικά το εξωτερικό λιπιδικό στρώμα του ιού.

Οποιοδήποτε μείγμα με 1 μέρος λευκαντικού και 5 μέρη νερού διαλύει άμεσα την πρωτεΐνη, διασπά προς τα κάτω και προς το εσωτερικό. 

Το οξυγονωμένο νερό βοηθά πολύ μετά το σαπούνι, το αλκοόλ και το χλώριο, επειδή το υπεροξείδιο διαλύει την πρωτεΐνη του ιού, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιήσετε καθαρό και θα βλάψει το δέρμα σας.

Δεν υπάρχει βακτηρίδιο. Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός όπως τα βακτήρια. δεν μπορούμε να σκοτώσουμε ό,τι δεν είναι ζωντανό με τα αντιβιοτικά, αλλά μπορούμε γρήγορα να αποσυνθέσουμε τη δομή του με όλα τα παραπάνω.

Ποτέ μην τινάζετε χρησιμοποιημένα ή αχρησιμοποίητα ρούχα, φύλλα ή πανί. Ο ιός μπορεί να είναι κολλημένος σε μια πορώδη επιφάνεια, είναι πολύ αδρανής και αποσυντίθεται μόνο μεταξύ 3 ωρών (ύφασμα και πορώδες), 4 ώρες (χαλκός, και ξύλο), 24 ώρες (χαρτόνι), 42 ώρες (μέταλλο) και 72 ώρες (πλαστικό). Αλλά αν το τινάξετε ή το ξεσκονίσετε, τα μόρια του ιού επιπλέουν στον αέρα για έως και 3 ώρες και μπορούν να τα εισπνεύσετε.

Τα μόρια του ιού παραμένουν πολύ σταθερά στο εξωτερικό κρύο, ή στα κλιματιστικά σε σπίτια και αυτοκίνητα. Χρειάζονται επίσης υγρασία για να παραμείνουν σταθερά, και ιδιαίτερα το σκοτάδι. Επομένως, τα αφυδατωμένα, ξηρά, ζεστά και φωτεινά περιβάλλοντα θα τον υποβαθμίσουν ταχύτερα.

Ο ήλιος σε οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να εφαρμοστεί, διασπά τη πρωτεΐνη του ιού. Για παράδειγμα, η απολύμανση στον ήλιο για την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας είναι τέλεια. Προσέξτε, επίσης, διασπά το κολλαγόνο (που είναι πρωτεΐνη) στο δέρμα, προκαλώντας τελικά ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος.

Ο ιός δεν μπορεί να περάσει από υγιές δέρμα.

Το ξύδι δεν είναι χρήσιμο γιατί δεν διασπά το προστατευτικό στρώμα του λίπους.

Όχι στη χρήση αλκοολούχων ποτών. Η ισχυρότερη βότκα είναι 40% αλκοόλ, και χρειάζεστε το 65%. 

Το στοματικό διάλυμα LISTERINE! περιέχει 65% αλκοόλ, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Όσο πιο περιορισμένος είναι ο χώρος, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση του ιού μπορεί να υπάρξει. Όσο πιο ανοιχτό ή φυσικά αερίζεται, τόσο μικρότερη συγκέντρωση.

Όλα τα παραπάνω είναι καλά, αλλά πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά, αγγίξετε βλεννογόνο, φαγητό, κλειδαριές, διακόπτες, τηλεχειριστήριο, κινητό τηλέφωνο, ρολόγια, υπολογιστές, τραπέζια, τηλεόραση, κλπ. Και όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο.

Πρέπει να ενυδατώνετε τα ξηρά χέρια από το πλύσιμο, επειδή τα μόρια μπορούν να κρυφτούν στις μικροσκοπικές ρωγμές. Όσο πιο παχύ είναι το moisturizer, τόσο το καλύτερο.

Επίσης, κρατήστε τα νύχια σας κοντά έτσι ώστε ο ιός να μην κρύβεται εκεί.


Μοιραστείτε το όσο το δυνατόν περισσότερο!

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Φωτογραφία του Μήνα Μάρτη 2020: Νύφη και Γαμπρός 1912

Η φωτογραφία του μήνα Μάρτη 2020, αριθμός 99 στη σειρά, είναι επιχρωματισμένη φωτογραφία από το γάμο της Μαριγώς Κατσάμπη, ηλικίας 23 ετών, από την Καρίτσα και του Γιώργη Ραγιά, 34 ετών, από τη Βλησιδιά που τραβήχτηκε την ημέρα της στέψης στην Καρίτσα γύρω στο 1912.

Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Αργύριος Ραγιάς, εγγονός του ζευγαριού, από το Νέο Όλμπανι στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών

Η φωτογραφία έχει επίσης δημοσιευτεί στις «Παλιές φωτογραφίες από την Καρίτσα Λακωνίας» στο Facebook.

Photo of the month of March 2020: bride and Groom 1912

The photograph for the month of March 2020, number 99 in the series, is a colourised wedding photo of Marigo Katsampis, aged 23, from Karitsa and Giorgis Ragias, 34, from Vlisidia taken on the day of the nuptials in Karitsa around 1912.

The photo was provided by Argirios Ragias, grandson of the couple, from New Albany in Ohio, United States.

Previously published in "Old photos from Karitsa of Laconia" on Facebook.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΚΑΡΙΤΣΑ: Μένουμε σπίτι, τιμούμε την 25η Μαρτίου

Μπορεί να μένουμε σπίτι αλλά όλα είναι στην θέση τους και καθαρά.

Φρεσκοβαμένα τα χτιράκια της πλατείας μας και της εκκλησίας μας πάντα με τη στήριξη του Δήμου Ευρώτα.

Οι σημαίες μας στην θέση τους και όλα πεντακάθαρα.

Τιμούμε την 25η Μαρτίου.

Χρόνια πολλά στο χωριό μας, στους χωριανούς και στον απανταχού Ελληνισμό.

Μένουμε σπίτι για το καλό όλων μας!

Μαρία Μαλαβάζου

Πρόεδρος Τ.Κ. Καρίτσας












Χρήσιμες πληροφορίες από κάποιο φίλο σήμερα.

Ανίχνευση ιού

Ο απλούστερος τρόπος για να διακρίνετε τον κοροναϊό από ένα κοινό κρύο είναι ότι η λοίμωξη από 
τον κοροναϊό δεν προκαλεί κρύα μύτη ή βήχα με κρύο, αλλά δημιουργεί ένα ξηρό και τραχύ βήχα.

Ο ιός συνήθως τοποθετείται αρχικά στο λαιμό προκαλώντας φλεγμονή και αίσθημα ξηρότητας. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 4 ημέρες.

Ο ιός συνήθως ταξιδεύει μέσα από την υγρασία που υπάρχει στους αεραγωγούς, κατεβαίνει στην τραχεία και εγκαθίσταται στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία που διαρκεί περίπου 5 ή 6 ημέρες.

Η πνευμονία εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Το κοινό κρύο δεν συνοδεύεται, αλλά μπορεί να υπάρξει μια αίσθηση πνιγμού. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός πρέπει να κληθεί αμέσως.

Οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε αυτή την απλή επαλήθευση κάθε πρωί 


Αναπνεύστε βαθιά και κρατήστε την αναπνοή σας για 10 δευτερόλεπτα. Εάν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς βήχα, χωρίς δυσκολία, αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει ίωση στους πνεύμονες, υποδεικνύοντας την απουσία λοίμωξης. Συνιστάται να κάνετε αυτό τον έλεγχο κάθε πρωί για να βοηθήσετε στην ανίχνευση λοίμωξης.

Πρόληψη


Ο ιός μισεί τη θερμότητα και πεθαίνει εάν εκτεθεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 27 ° C (80 ° F). Επομένως, τα ζεστά ροφήματα πρέπει να καταναλώνονται άφθονα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτά τα ζεστά υγρά σκοτώνουν τον ιό. Αποφύγετε να πιείτε παγωμένο νερό ή ποτά με παγάκια.

Βεβαιωθείτε ότι το στόμα και ο λαιμό σας είναι πάντοτε υγρό, ποτέ ξηρό. Πρέπει να πίνετε μια γουλιά νερό τουλάχιστον κάθε 15 λεπτά. Γιατί; Ακόμη και όταν ο ιός εισέρχεται στο νερό ή άλλα υγρά μέσω του στόματος, θα ξεπλυθεί μέσω του οισοφάγου απευθείας στο στομάχι, όπου τα γαστρικά οξέα καταστρέφουν τον ιό. Εάν δεν υπάρχει αρκετό νερό, ο ιός μπορεί να περάσει στην τραχεία και από εκεί στους πνεύμονες, όπου είναι πολύ επικίνδυνος.

Για όσους μπορούν να κάνουν ηλιοθεραπεία. Οι ακτίνες UV του ήλιου σκοτώνουν τον ιό και η βιταμίνη D είναι καλή για εσάς.

Ο ιός έχει μεγάλο μέγεθος (με διάμετρο 400-500 νανόμετρα) ώστε οι μάσκες του προσώπου μπορούν να τον σταματήσουν, δεν χρειάζονται ειδικές μάσκες προσώπου στην καθημερινή ζωή.

Εάν ένα μολυσμένο άτομο φτερνισθεί κοντά σας, παραμείνετε 10 μέτρα μακριά για να επιτρέψετε στον ιό να πέσει στο έδαφος κι όχι πάνω σας.

Όταν ο ιός έχει πέσει πάνω σε σκληρές επιφάνειες, επιβιώνει περίπου 12 ώρες, επομένως, όταν αγγίζετε σκληρές επιφάνειες όπως πόρτες, συσκευές, κιγκλιδώματα κλπ., πρέπει να πλένετε τα χέρια σας καλά ή / και να τα απολυμάνετε με αλκοολική γέλη.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε ρούχα και χαρτομάντιλα μεταξύ 6 και 12 ώρες. Τα κοινά απορρυπαντικά μπορούν να τον σκοτώσουν. Αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν θα πρέπει να τα βάζετε στον ήλιο και ο ιός σκοτώνεται.

Η μετάδοση του ιού συχνά συμβαίνει με άμεση μόλυνση, αγγίζοντας ρούχα, χαρτομάντιλα ή αντικείμενα όπου ο ιός έχει πέσει. Το πλύσιμο των χεριών σας είναι απαραίτητο.

Ο ιός επιβιώνει στα χέρια μας για περίπου 10 λεπτά. Σ’ αυτό το διάστημα πολλά μπορούν να συμβούν: τρίβοντας τα μάτια, αγγίζοντας τη μύτη ή τα χείλη. Αυτό επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στο λαιμό σας. Επομένως, για το καλό και το καλό όλων, πλένετε τα χέρια σας πολύ συχνά και να τα απολυμαίνετε.

Μπορείτε να γαργάρετε με απολυμαντικά που εξαλείφουν ή ελαχιστοποιούν την ποσότητα του ιού που μπορεί να εισέλθει στον λαιμό. Κάνοντας αυτό, αφαιρείτε τον ιό πριν καταλήξει στην τραχεία και μετά στους πνεύμονες.

Απολυμάνετε τα πράγματα που αγγίζετε συχνά: κινητό τηλέφωνο, πληκτρολόγιο, ποντίκι, τιμόνι αυτοκινήτου, χερούλια στις πόρτες κ.λπ.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Για την υγεία μας: Δέκα σπουδαίες εκκλήσεις προς τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο

1. Πίνετε πολλά ζεστά υγρά: καφέδες, τσάγια, σούπες, ζεστό νερό (Επιπλέον, πάρτε μια γουλιά από ζεστό νερό κάθε 20 λεπτά)

2. Κάνετε γαργάρα με αντισηπτικό σε ζεστό νερό όπως ξύδι ή αλάτι ή λεμόνι κάθε μέρα, αν είναι δυνατόν

3. Ο ιός κολλάει στα μαλλιά και τα ρούχα. Οποιοδήποτε απορρυπαντικό ή σαπούνι τον σκοτώνει, αλλά πρέπει να κάνετε μπάνιο ή ντους όταν επιστρέφετε στο σπίτι από όποια έξοδο.

4. Πλένετε τα ρούχα καθημερινά ή να τα κρεμάτε στον ήλιο που εξουδετερώνει τον ιό

5. Πλύνετε πολύ προσεκτικά τις μεταλλικές επιφάνειες επειδή ο ιός μπορεί να παραμείνει βιώσιμος μέχρι και αρκετές μέρες. Σημειώστε και προσέξτε πότε αγγίζετε σίδερα και τα χερούλια στις πόρτες. (Βεβαιωθείτε ότι τα κρατάτε καθαρά και τα σκουπίζετε τακτικά)

6. Μην καπνίζετε

7. Πλύνετε τα χέρια σας κάθε 20 λεπτά χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε σαπούνι που αφρίζει. (Κάνετε αυτό για 20 δευτερόλεπτα και στεγνώστε καλά τα χέρια σας)

8. Τρώτε τακτικά φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε να αυξήσετε τα επίπεδα ψευδαργύρου όχι μόνο της επίπεδα βιταμίνης c

9. Προσπαθήστε να μην τρώτε ούτε να πίνετε κρύα.

10. Εάν αισθάνεστε οποιαδήποτε δυσφορία στο λαιμό σας ή πονόλαιμο να έρχεται, χρησιμοποιήστε αμέσως τις παραπάνω μεθόδους.

Καλή τύχη σε όλους.
Φροντίστε τον εαυτό σας!

Ten important and significant requests to our friends worldwide

  1. Drink lots of hot liquids: coffees, teas, soups, warm water (In addition, take a sip of warm water every 20 minutes)
  2. Gargle with an antiseptic in warm water like vinegar or salt or lemon every day if possible
  3. The virus attaches itself to hair and clothing. Any detergent or soap kills it but you must take a bath or a shower when you come home from being out
  4. Wash clothes daily or hang them in direct sunlight which also neutralises the virus
  5. Wash metallic surfaces very carefully because the virus can remain viable on these up to a number of days. Take note and be vigilant about touching handrails and doorknobs (In your own homes make sure you keep them clean and wipe them down regularly)
  6. Don’t smoke
  7. Wash your hands every 20 minutes using any soap that foams.  Do this for 20 seconds and dry your hands thoroughly.
  8. Eat fruits and vegetables regularly.  Try to elevate your zinc levels not just your vitamin c levels
  9. Try to avoid eating and drinking cold things
  10. If you feel any discomfort in your throat or a sore throat coming on, attack it immediately using the above methods.
Good luck to everyone.  
Take care of yourself and pass this on

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

«Είναι κοριτσάκι!» για την Παναγιώτα και τον Λόκι

Η Παναγιώτα Κατσάμπη και ο Λόκι Μπούσμπι επιθυμούν να ανακοινώσουν το χαρμόσυνο γεγονός της γεννήσεως της κορούλας τους, Σιένα Μάε, αδελφούλα του Νώε Τζέιμς. 


Η Σιένα Μάε Μπούσμπι ήρθε στον κόσμο στις 10:40 π.μ. την Τετάρτη 18 Μαρτίου, ζυγίζει 3,270 κιλά και είναι 48,5 εκατοστά.

Η Παναγιώτα είναι κόρη του Δημήτρη και της Κούλας Κατσάμπη και ο Λόκι γιος του Άλλεν και της Γουέντι Μπούσμπι από την Αδελαΐδα στην Αυστραλία.

Να τους ζήσει, γερή και καλότυχη σε όλη της την ζωή.

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

DNA Revelations: Tsempelis and Katsampis folk of Southern Parnon are probably the same clan

DNA testing for Family Trees of Southern Parnon carried out by the genomics and biotechnology company 23andMe provides some startling new revelations about two of the traditional clans of Karitsa. 

It is now highly likely that these two clans, until now believed to be quite separate and distinct, may indeed be one and the same; they have the same paternal marker (haplotide) meaning they share a common male ancestor.

All this came to light when the DNA of Dimitris and Phillip Katsampis from Adelaide, Australia, and the DNA of two Tsempelis men, Nicholas Jebeles from Alabama in the US, an ancestor from Karitsa, and Evan Tsembelis, an ancestor from Peleta, all were shown to share the same paternal marker E-V13.

The Tsempelis clan along with Malavazos folk have long been considered among the original Karitsiotes. According to local folklore, Karitsa was built by these two large clans with the line of demarcation being the Likorema, a creek that cuts through the tilling fields of the village. Tsempelis folk cultivated lands west of the creek and Malavazos on the eastern side. The name Tsempelis is possibly of Turkish derivation, meaning window maker. The first of the Tsempelis clan was said to be an overseer for the Turks who was reputedly rewarded with a great deal of land on the lowlands west of Likorema including Xerokampi, Vranika, and Pano Logos.

Though in the village Tsempelis families were told apart by nicknames including Kaletourkos, Farmakis, Bikos, Kefetzis, and Lordos, they can all be traced to a Vasilis Tsempelis born around 1730. 


Press here to find Vasilis Tsempelis entered in the Family Trees of Southern Parnon.

The Katsampis clan is also very large and is differentiated by nicknames like Markos, Ntavelis, Pofolos, Giannes, Kasidis, and Vatsouras. But unlike the Tsempelis clan, it has proved more difficult to arrive, beyond doubt, at a common ancestor. Research by Stelios Chagias, the coordinator of Family Trees of Southern Parnon, suggests that a Georgios Katsampis born around 1730 may be the common ancestor of all Katsampis families. The purported origin of their surname, real or imagined, is quite interesting. It is said that their first forefather, perhaps Georgios, would often try to ingratiate himself with the local Ottoman governor by inviting him to sit and rest. “Katse Bei mou!” he’d beseech. Hence the genesis of a moniker that over time evolved into the present form of the surname Katsampis. On circumstantial evidence, it is postulated by Stelios that Georgios’ birth name was Tsempelis and he was possibly the brother of Vasileios Tsempelis. 

Press here to find Georgios Katsampis entered in the Family Trees of Southern Parnon.

While these conclusions are the result of decades of research gleaned from old church records, electoral rolls, testimony from old-timers as well as circumstantial evidence, the DNA work by Family Trees of Southern Parnon and “23andMe” provides scientific verification that these two families share a common lineage and that somewhere in time can be traced to a common forefather almost certain carrying the surname Tsempelis. As to when and the circumstances under which the Katsampis offshoot arose remains an open question.

Finally, the science of chance and data does not completely rule out the very slight possibility that the Tsempelis folk are a branch of the Katsampises and not the other way around, as argued in this text, but the oral tradition runs overwhelmingly in opposition to that. What is certain is that these two clans are one and the same and that with increased DNA testing and analysis, the passage of time will bring forth further new knowledge and surprises!

Text: Dimitris E. Katsampis

The Family Trees of Southern Parnon are sponsored by the Pan-Laconian Society of South Australia and the Karitsa Community of South Australia.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Το DNA λέει ότι οι Κατσαμπαίοι και Τσεμπελαίοι του Πάρνωνα μάλλον το ίδιο σόι

Έλεγχος DNA για τα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα που διεξήχθη από την εταιρεία γονιδιωματικής και βιοτεχνολογίας 23andMe παρέχει εκπληκτικές νέες αποκαλύψεις σχετικά με δύο από τα παραδοσιακά σόγια από την Καρίτσα. 

Είναι πλέον πολύ πιθανό ότι δύο, μέχρι τώρα θεωρούμενα ως ξεχωριστά και διακριτά σόγια, ίσως να είναι ένα και το ίδιο. Έχουν τον ίδιο πατρικό δείκτη (απλοτίτιδα) που σημαίνει ότι από γενιές πίσω, άγνωστο πόσες, έχουν τον ίδιο κοινό προπάππου.

Όλα αυτά ήρθαν στο φως όταν τα DNA του Δημήτρη και του Φιλίππου Κατσάμπη από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας καθώς και το DNA του Nicholas Jebeles από την Αλαμπάμα στις ΗΠΑ (πρόγονος από την Καρίτσα) και του Evan Tsembelis, (πρόγονος από τα Πελετά) δείχνουν ότι μοιράζονται τον ίδιο πατρικό δείκτη E-V13.

Οι Τσεμπελαίοι μαζί με τους Μαλαβαζαίους παραδοσιακά θεωρούνται από τους αυτόχθονες Καριτσιώτες. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση η Καρίτσα χτίστηκε από αυτά τα δύο μεγάλα σόγια με διαχωριστική γραμμή το Λυκόρεμα, το ρέμα που διασχίζει τα χωράφια του χωριού. Οι Τσεμπελαίοι καλλιεργούσαν τη γη δυτικά από το ρέμα και οι Μαλαβαζαίοι την ανατολική μεριά. Το όνομα Τσεμπελής πιθανώς να είναι τουρκικής προέλευσης. Λένε ήταν προεστοί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ανταμειφθήκανε με πολλά χωράφια στα χαμηλά μέρη του χωριού, δυτικά από το Λυκόρεμα, περιλαμβάνοντας το Ξεροκάμπι, του Βρανίκα και τον Πάνω Λόγκο.

Αν και στο χωριό οικογένειες από το ευρύτερο σόι των Τσεμπελαίων ξεχωρίζονταν με παρατσούκλια όπως Καλετούρκος, Φαρμάκης, Μπίκος, Κεφτέτζης και Λόρδος, όλες τες κατάγονται από τον κοινό προπάτορα που πιστεύεται να είναι κάποιος Βασίλειος Τσεμπελής γεννημένος γύρω στα 1730.

Πατήστε εδώ να βρείτε το Βασίλειο Τσεμπελή στα Οικογενειακά Δέντρα του Νοτίου Πάρνωνα.

Η Κατσαμπαίοι είναι κι αυτοί μεγάλο σόι που διαφοροποιείται από παρατσούκλια όπως Μάρκος, Νταβέλης, Πόφολος, Γιάννες, Κασίδης και Βατσούρας. Αλλά σε αντίθεση με τους Τσεμπελαίους έχει αποδειχθεί πιο δύσκολο να καταλήξουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, σε έναν κοινό πρόγονο. Έρευνα του Στέλιου Χαγιά, συντονιστή των Οικογενειακών Δέντρων του Νοτίου Πάρνωνα, υποδηλώνει ότι κάποιος Γεώργιος Κατσάμπης, γεννημένος γύρω στο 1730 ίσως να είναι ο κοινός πρόγονος όλων των Κατσαμπαίων.

Η φερόμενη προέλευση του επωνύμου τους, πραγματική ή ευφάνταστη, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Λέγεται ότι ο πρώτος τους προπάτορας, ίσως ο Γεώργιος, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια του τοπικού μπέη προσπαθούσε συχνά να τον ευχαριστήσει και να τον κολακεύει καλώντας τον να καθίσει και να ξεκουραστεί. «Κάτσε Μπέη μου», τον παρακαλούσε. Εξ ου και η γένεση ενός παρατσουκλιού που με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε στην σημερινή μορφή του επώνυμου Κατσάμπη!

Από έμμεσες αποδείξεις, ο Στέλιος θεωρεί ότι το όνομα γέννησης του Γεώργιου ήταν Τσεμπελής και πιθανών να ήταν αδελφός του προαναφερόμενου Βασίλειου Τσεμπελή.


Πατήστε εδώ να βρείτε το Γεώργιο Κατσάμπη στα Οικογενειακά Δέντρα του Νοτίου Πάρνωνα

Ενώ τα συμπεράσματα αυτά είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας βασιζόμενη σε παλαιά αρχεία της εκκλησίας, εκλογικούς καταλόγους, μαρτυρίες από παλιότερους και έμμεσες αποδείξεις, το έργο DNA από τα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα και της εταιρίας «23andMe» παρέχει επιστημονική επιβεβαίωση ότι τα δύο αυτά σόγια μοιράζονται μια κοινή καταγωγή και κάπου στο χρόνο μπορεί να εντοπιστούν σε ένα κοινό προπάτορα που σχεδόν βέβαια φέρει το επώνυμο Τσεμπελή. Όσον αφορά το πότε και τις περιστάσεις υπό τις οποίες προέκυψε το παρακλάδι των Κατσαμπαίων, αυτό παραμένει ανοιχτό ερώτημα.

Τέλος, η επιστήμη των δεδομένων δεν αποκλείει εξ ολοκλήρου την πολύ ελάχιστη πιθανότητα ότι το σόι των Τσεμπελαίων να είναι παρακλάδι των Κατσαμπαίων και όχι το αντίστροφο, όπως υποστηρίζεται σε αυτό το κείμενο, αλλά η προφορική παράδοση τρέχει συντριπτικά σε αντίθεση με αυτό. Το σίγουρο είναι ότι τα δυο αυτά σόγια είναι ένα και το ίδιο και ότι με αυξημένους ελέγχους DNA και αναλύσεις η πάροδο του χρόνου θα φέρει περαιτέρω νέες γνώσεις και εκπλήξεις!

Κείμενο:Δημήτρης Ε. Κατσάμπης

Τα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα είναι υπό την κοινή αιγίδα του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας και της Κοινότητας Καριτσιωτών Νότιας Αυστραλίας.