Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Προβολή Κάστρου Γερακίου και τοπικής χλωρίδας: «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

«Θεματική ξενάγηση μαθητών του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου»

 Oι Ευρωπαϊκές ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς έχει καθιερωθεί να εορτάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κατά το τελευταίο τριήμερο του Σεπτεμβρίου (22 - 24 Σεπτεμβρίου 2017), με βασικό στόχο του εορτασμού την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προστασία και προβολή της εθνικής και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Χρήστος Μπαλαμπάνος αναφέρει: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης, στο Αρχαίο Θέατρο Γυθείου και στον Αρχαιολογικό χώρο Κάστρου Γερακίου.

Έτσι, στο Γεράκι στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε θεματική ξενάγηση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γερακίου, από αρχαιολόγους της Εφορείας, με παράλληλη ενημέρωσή τους για την τοπική χλωρίδα, από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές δράσεις για το ευρύ κοινό από τις αρχαιολόγους: κ.Ευαγγελία Πάντου (προϊσταμένη της υπηρεσίας), κ.Γιάννα Κατσουγκράκη, κ.Δανάη Χαραλάμπους, κ. Ευαγγελία Ελευθερίου και την αρχιτέκτονα-μηχανικό κ.Κωνσταντίνα Ντουφή (υπεύθυνη του έργου ΕΣΠΑ που πραγματοποιήθηκε στο κάστρο).

Αρκετός κόσμος τόσο από το Γεράκι αλλά περισσότερο από την υπόλοιπη Λακωνία παρευρέθησαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία του Κάστρου Γερακίου αλλά και για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Πολύτιμη και η βοήθεια των δύο υπαλλήλων του Κάστρου του νυχτοφύλακα κ.Ιωάννη Κατράνη και της ημερήσιας φύλακα κ.Κωνσταντίνας Μαλαβάζου.

Φεύγοντας από το Κάστρο υπήρχε κέρασμα για όλους από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών.

Το βράδυ στη κεντρική πλατεία Γερακίου που είχε στολιστεί με γερακίτικα χαλιά, έγινε εκδήλωση με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Γερακίου. Συμμετείχαν οι μουσικοί:

Νίκος Σταματάκος κρουστά Γιώργος Κούτουλας πλήκτρα Χαράλαμπος Γούλας κιθάρα Γιώργος Ζήτσας μπουζούκι Ειρήνη Χριστοφιλάκη τραγούδι Σπύρος Κουτσοβασίλης τραγούδι

Συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για τις πολύ ωραίες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το διήμερο με αποτέλεσμα να προβάλει και να ζωντανέψει το Κάστρο Γερακίου.

Συνδιοργανωτές με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας οι: Δήμος Ευρώτα, Σύλλογος Κυριών Γερακίου και Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: