Ο καιρός στο χωριό μας

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Ελιά της Καρίτσας: Το Ευχαριστώ στο δάσκαλο Βασίλη Βλαχάκο από το Γιάννη Γαβριήλ

«Σχετικά με την προστασία του υπέρ-αιωνόβιου αυτού δέντρου... δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου ότι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες προφύλαξης και διατήρησής του»

Θα ήθελα με δύο λόγια να ευχαριστήσω τον Βασίλη Βλαχάκο, δάσκαλο της Καρίτσας στις αρχές της δεκαετίας του ’70, για το υπέροχο ποίημα της Καρίτσας το οποίο με άγγιξε πραγματικά. 

Όπως σημείωσε ο ίδιος στον Δημήτρη Κατσάμπη: «Γι’ αυτούς τους ανθρώπους και για το χωριό, όφειλα να γράψω κάτι. Τους το χρωστούσα!». Οι στοίχοι του μου θύμισαν την ομορφιά του χωριού παλιά, τα σημεία που άξιζαν της προσοχής τότε και που σήμερα έχουν αλλάξει. Όλα όμως αποτελούν μέρος της ιστορίας της Καρίτσας και πρέπει να προσεχτούν και να φυλαχτούν οι υπέροχες ποιητικές λέξεις με τις οποίες τα περιέγραψε.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι με το άρθρο του «Η ελιά της Καρίτσας μετράει 3300 χρόνια ύπαρξης» μου γνώρισε κάτι που εγώ μέχρι σήμερα δεν είχα αντιληφθεί ή δεν έδωσα ιδιαίτερη προσοχή και υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω με την πρώτη ευκαιρία να την επισκεφθώ, έτσι που να αισθανθεί ότι δεν την έχουμε ξεχάσει ακόμα και εγώ να χαρώ που θα την θαυμάσω από κοντά.

Όμως σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στο άρθρο του κ. Βλαχάκου σχετικά με την προστασία του υπέρ-αιωνόβιου αυτού δέντρου, της ελιάς της Καρίτσας, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου ότι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες προφύλαξης και διατήρησής του. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε στο ίδιο σημείο, όπως συνέβη με την Ιερή Ελιά του Πλάτωνα που ξεριζώθηκε στην Ιερά Οδό στην Αθήνα. Ας προσπαθήσουμε όλοι να γίνει αντιληπτό στις τοπικές αρχές το μήνυμα του κ. Βλαχάκου. 

Ευχαριστώ
Ιωάννης Β. Γαβριήλ


«Η Ιερή Ελιά του Πλάτωνα είναι στο Γεωπονικό»

Παραθέτω δημοσίευμα της 18.1.2013 με την απάντηση της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων περί καταστροφής της Ιερής Ελιάς:

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

«Ανακοινώνεται ότι το ελαιόδεντρο, το λεγόμενο «Ιερή Ελιά του Πλάτωνα» το οποίο βρισκόταν έως το 1976 στην Ιερά Οδό, μεταξύ των αριθμών 89-91, ξεριζώθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1976 όταν προσέκρουσε λεωφορείο στον κορμό του. Ό,τι απέμεινε από τον αρχαίο κορμό μεταφέρθηκε σε κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου φυλάσσεται σε ειδικά κατασκευασμένη προθήκη. Με ενέργειες του ίδιου Πανεπιστημίου στη θέση του παλαιού ελαιόδεντρου φυτεύτηκε νεότερο το οποίο είχε τη μορφή τριών κορμών, διαμέτρου 30 εκ. περίπου έκαστος. Ο ένας από αυτούς τους κορμούς ο οποίος είχε εν τω μεταξύ απονεκρωθεί αφαιρέθηκε την 6η Ιανουαρίου 2013 από αγνώστους. Οι δύο ζωντανοί κορμοί παραμένουν ανέπαφοι.»


Ο Γιάννης Γαβριήλ είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας των «Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα». Έχει επίσης τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα δημοσιέυσει και διεξάγει εκτενείς έρευνες για τα «Καριτσιώτικα Νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: