Ο καιρός στο χωριό μας

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Δημοτικές Εκλογές: Δεύτερη καταμέτρηση ζητάει ο Φίλιππος Πήλιουρας

Μετά από το απίστευτα στενό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του νεοσύστατου Δήμου Ευρώτα όπου ο απερχόμενος δήμαρχος Σκάλας, κ. Γιάννης Γρυπιώτης, ανακηρύχτηκε νικητής με διαφορά μόλις έντεκα (11) ψήφων, ο αντίπαλός του, ο απερχόμενος δήμαρχος Γερονθρών, κ. Φίλιππος Πήλιουρας, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, όπως δικαιολογημένα αναμενόταν, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμά του να ζητήσει δεύτερη καταμέτρηση.

Ο κ. Πήλιουρας δήλωσε ότι όταν υπάρχει οριακό αποτέλεσμα στις εκλογές όλα είναι ανοιχτά. Κατά συνέπεια διεκδικεί το δικαίωμα του να προχωρήσει σε ένσταση και αποκάλυψε πως ξεκινά η διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων αλλά και του ελέγχου των πάντων!

Τόνισε επίσης ο δημαρχιακός θώκος δεν είναι αυτοσκοπός για τον ίδιο, και ως χειρονομία καλής θέλησης και ωριμότητας στον δημόσιο βίο υπογράμμισε πως δε θα έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με τον κ. Γρυπιώτη και να είναι στην πρώτη γραμμή γα το καλό του τόπου, αν επαληθευτεί εκ νέου ο απερχόμενος δήμαρχος Σκάλας όντως κέρδισε την πλειοψηφία της ψήφου.

Στην Καρίτσα ο κ. Πήλιουρας έλαβε το υψηλότερο ποσοστό των ψήφων μεταξύ των δύο υποψήφιων, περισσότερο σε σύγκριση από καθένα απ’ τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα, κερδίζοντας 153 από 175 ψήφους, που αντιστοιχούν σε 87,43% έναντι 12,57% προς τον κ. Γρυπιώτη.

Στο μεταξύ, αν και η επανακαταμέτρηση επιβεβαίωσε τη νίκη του κ. Γρυπιώτη, και μάλιστα κατά δύο επιπλέον ψήφους, 13 αντί 11, ο κ. Πήλιουρας σηματοδότησε την πρόθεσή του να παραπέμψει το ζήτημα για διαιτησία από το Εκλογοδικείο στην Τρίπολη. Αρχικά δεν αποκάλυψε συγκεκριμένους λόγους για την περαιτέρω κλιμάκωση της διαφοράς, εκτός ότι θεωρεί «απολύτως ικανοποιητικά τα στοιχεία που προέκυψαν από την όλη διαδικασία (της επανακαταμέτρησης)». Κατόπιν έγινε γνωστό ότι στην προσφυγή που κατέθεσε ο κ. Πήλιουρας θεωρεί ότι είχαν γίνει παράνομες μεταδημοτεύσεις στους δήμους Κροκεών και Σκάλας, κι ότι στο 122 εκλογικό τμήμα βρέθηκαν ψηφοδέλτια χωρίς να έχουν μονογραφή από την δικαστική αντιπρόσωπο και ότι βρέθηκαν ψηφοδέλτια του κ. Γρυπιώτη από άλλα διαμερίσματα του δήμου Ευρώτα σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα.


Αργότερα, μέσω δελτίο τύπου της 23ης Δεκεμβρίου 2010, πέντε ημέρες μετά από την ορκωμοσία του πρώτου συμβουλίου, ο συνδυασμός του κ. Πήλιουρα «Κεντρική Λακωνία- Δύναμη Ανάπτυξη» ανήγγειλε ότι «μετά τις επαναληπτικές εκλογές τις 14ης Νοεμβρίου 2010 με το γνωστό οριακό αποτέλεσμα και με βάση στοιχεία που προέκυψαν, η υπόθεση της εγκυρότητας των εκλογών στον Δήμο Ευρώτα βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.» Κατόπιν ευχαριστεί τους υποστηρικτές του για την υποστήριξή τους προς τη «μεγάλη ανατροπή» και ολοκληρώνει επαναλαμβάνοντας την πάγια του θέση ότι «από οποιαδήποτε θέση τελικά και αν υπηρετήσουμε το Δήμο, θα σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας».


Στη συνέχεια η ένσταση προσφυγής στο διοικητικό πρωτοδικείο Τριπόλεως απερρίφθη την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη 2011. Ο κ. Πήλιουρας, ωστόσο, άσκησε το νόμιμο δικαίωμα του για μία επιπλέον και τελική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα, το οποίο στα τέλη του Ιουνίου επίσης απέρριψε το αίτημά του, επιβεβαιώνοντας έτσι τον αντίπαλό του, κ. Γιάννη Γρυπιώτη, πρώτο Δήμαρχο του νεοσύστατου διευρυμένου Δήμου του Ευρώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: