Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 4 Ιουλίου 2000

Βουλή Εφήβων: Ομιλία Μαρίας Κατσάμπη στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας

Στην Αθήνα σήμερα 4 Ιουλίου 2000 και ώρα 10.15΄ συνήλθε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η “Βουλή των Εφήβων” σε ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη. Η Μαρία Κατσάμπη αναδείχτηκε να απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια. Παρακάτω το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της ολομέλειας.

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης):
Η Έφηβος Βουλευτής Μαρία Κατσάμπη από την Αυστραλία και από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων έχει το λόγο.

 (Χειροκροτήματα)

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΗ (Αυστραλία): Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, αγαπητοί συνάδελφοι Έφηβοι Βουλευτές, είμαι μια από τους τέσσερις εκπροσώπους από την Αυστραλία. Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή και ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των Αυστραλών Ελλήνων μαθητών εδώ μέσα, στην Αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων. Όπως θα ακούτε, μιλάω τα ελληνικά κάπως αλλοιώτικα. Ελπίζω να με κατανοήσετε, γιατί εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι κατανοητή.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, όπως ανέφερα και χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Αυστραλία έχουμε παραπάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες της πρώτης, της δεύτερης, της τρίτης ακόμη και της τέταρτης γενιάς. Τέταρτη γενιά σημαίνει παιδιά όχι μόνο από γονείς που γεννήθηκαν στην Αυστραλία, αλλά και από γιαγιάδες και παππούδες γεννημένους στην Αυστραλία.

Είναι αλήθεια ότι ένας μικρός αριθμός από αυτούς έχει ξεχάσει τις ρίζες του. Οι περισσότεροι, όμως, είμαστε περήφανοι και μιλάμε τα ελληνικά, μερικοί λίγο και άλλοι πολύ, μερικοί με δυσκολία και άλλοι άπταιστα. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, ο αριθμός των μαθητών και φοιτητών που μαθαίνουν ελληνικά όλο και λιγοστεύει. Αυτό, συνάδελφοι, είναι ένα από τα προβλήματα της ελληνικής παροικίας στην Αυστραλία.

Γιατί η γλώσσα είναι ο φύλακας του πολιτισμού, για να εξαπλώσουμε τον ελληνικό πολιτισμό στην Αυστραλία χρειάζεται να εξαπλώσουμε πρώτα την ελληνική γλώσσα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική παροικία στην Αυστραλία. Ευχαριστούμε το ελληνικό κράτος για τη μεγάλη βοήθεια που μας δίνει με το να στέλνει δασκάλους, καθηγητές και βιβλία στα σχολεία μας.
 
Συνάδελφοι, χάρηκα πολύ χθες, όταν η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δέχθηκε ομόφωνα την πρότασή μου για επιπλέον βοήθεια. Είναι καιρός να χειριστούμε την καινούρια τεχνολογία, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα CD-RΟΜ, το διαδίκτυο, τη δορυφορική τηλεόραση και τη ραδιοφωνία για να βοηθήσουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στην εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού.
 
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό κράτος θα σταθεί δίπλα μας, γιατί η ελληνική παροικία της Αυστραλίας είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού. Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα)

(Από Πρακτικά Βουλής Εφήβων Ε', 4 Ιουλίου 2000)