Τον Ιούλιο 2000 η Μαρία Κατσάμπη συμμετείχε ως αντιπρόσωπος των λυκείων της Νότιας Αυστραλίας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής των Εφήβων. Στις 3 Ιουλίου η Μαρία εστίασε την προσοχή της επιτροπής σε ορισμένες από τις ανάγκες της ελληνομάθειας στην Αυστραλία. Παρακάτω παρουσιάζουμε το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της επιτροπής.
Στην Αθήνα σήμερα, 3 Ιουλίου 2000, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9.05΄π.μ., στην Αίθουσα Γερουσίας (1ος όροφος) του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Εφήβων, υπό την Προεδρία του Βουλευτή κ. Γεωργίου Λιάνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ την Έφηβο Βουλευτή Μαρία Κατσάμπη να έλθει στο βήμα.
ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΗ (Αυστραλία): Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι Έφηβοι Βουλευτές, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να σας μιλήσω σήμερα.
Όπως ακούτε, μιλάω τα ελληνικά με έναν διαφορετικό τρόπο. Ελπίζω να με κατανοήσετε, και εγώ υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να είμαι κατανοητή.
Είμαι μια μαθήτρια από τη μακρινή Αυστραλία και εκπροσωπώ τα σχολεία της χώρας αυτής. Στην Αυστραλία έχουμε πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες. Έχουμε παιδιά της πρώτης, δευτέρας και τρίτης γενιάς. Δηλαδή, παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και ζούν στην Αυστραλία, έχουμε παιδιά, σαν εμένα, που οι γονείς τους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και τα ίδια στην Αυστραλία, έχουμε ακόμη παιδιά που οι γονείς τους και τα ίδια έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία.
Όλοι μιλάμε κάποια ελληνικά, μερικοί πολύ λίγα, μερικοί μπορούν να επικοινωνούν κάπως με τους γονείς τους. Είναι, ευτυχώς, και μερικά παιδιά που μιλάνε άπταιστα ελληνικά.
Πιστεύω, ότι η γλώσσα είναι ο φύλακας του πολιτισμού. Για να απλωθεί ο ελληνικός πολιτισμός, πρέπει πρώτα να απλωθεί η ελληνική γλώσσα.
Στην Αυστραλία, την ελληνική γλώσσα τη μαθαίνουμε από τους γονείς μας, από τα απογευματινά και τα "σαββατιανά σχολεία" της παροικίας και από τα κρατικά σχολεία. Εγώ μαθαίνω τα ελληνικά στο κρατικό Λύκειο της Νότιας Αυστραλίας.
Σας υπενθυμίζω και πάλι ότι η γλώσσα είναι ο φύλακας του πολιτισμού. Στα πανεπιστήμια λίγοι επιλέγουν να μάθουν Ελληνικά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την παροικία μας. Ευχαριστούμε το Ελληνικό Κράτος που στέλνει δασκάλους, καθηγητές και βιβλία, για να μας βοηθήσουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Έφηβοι Βουλευτές, προτείνω να μελετήσουμε αυτό το πρόβλημα. Μήπως είναι καιρός να χειριστούμε την καινούργια τεχνολογία, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα CD-RΟΜ και το διαδίκτυο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και για να απλωθεί ο ελληνικός πολιτισμός; Αυτή είναι η πρόκληση. Σας ευχαριστώ.
(Από Πρακτικά Βουλής Εφήβων Ε', 3 Ιουλίου 2000)