«Κάθε φωτογραφία είναι ένα κεφάλαιο μιας ιστορίας που ζωντανεύει μέσα από τις μνήμες.»
Σήμερα, στο τραπέζι των Ελλήνων Ηλικιωμένων και Συνταξιούχων στο Γκούντγουντ της Αδελαΐδας, η Κούλα Τσιντζινιώτη (πρώην Πήλιουρα) και η Αγγελική Κοτσώνη (πρώην Πήλιουρα), πρωτοξάδελφες από το Κοσμά της Κυνουρίας, ζωντάνεψαν στιγμές αναμνήσεων και μνήμης μέσα από παλιές φωτογραφίες.
Κρατώντας στη μνήμη της τις παλιές αναμνήσεις με ζεστασιά, η Κούλα ανέσυρε από το βάθος της τσάντας της δύο παλιές φωτογραφίες. Είναι σίγουρη πως αυτά τα κομμάτια ιστορίας είχανε απαθανατιστεί, πιθανόν, στο Κοσμά κάπου γύρω στην 1η Ιουλίου του 1930, οκτώ χρόνια πριν ακόμα αυτή γεννηθεί, κατά τη γιορτή των Αγίων Αναργύρων, των πολιούχων του χωριού.
Η πρώτη φωτογραφία παρουσιάζει τον παππού τους Κωνσταντίνο Πήλιουρα (1861-1952) με τρεις από τους γιους του: πιθανότατα τον Ηλία (1913-), τον Γιώργη (1908-1988) και ίσως τον Αντώνη (1910-1999). Ο Δημήτρης (1892-1972), ο Παναγιώτης (1901-1989) και η μοναχοκόρη του η Αγγελικώ (1894) δεν είναι στην εικόνα. Ένας άλλος γιος, ο Θανάσης (1897-1921), είχε τραγικά χάσει τη ζωή του στη «Μικρασιατική Καταστροφή» μεταξύ του 1919 και του 1922.
Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει τον παππού Κωνσταντίνο με την οικογένεια σε ένα γιορτινό τραπέζι, όπου είναι και ο Γιώργος Μανωλιάς (δεύτερος από δεξιά), ο γαμπρός από την Αμερική που είχε πάρει την Αγγελικώ περίπου δέκα χρόνια πριν.
Η Κούλα, κόρη του Δημήτρη, (η μητέρα της, η Όλγα Κουτσοβίτη (1902-1985) από το Γεράκι), μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1964, όταν ήταν 26 ετών, για να παντρευτεί τον Γερακιτο-Κοσμίτη αρραβωνιαστικό της Δημήτρη Τσιντζινιώτη (1930-2005). Παρότι ήταν κοντοχωριανοί, η Κούλα αποκαλύπτει ότι ποτέ δεν είχε δει τον Δημήτρη στην Ελλάδα. Εκείνος ήταν στο Γεράκι, κι αυτή στον Κοσμά. Έγινε συγκέσιο με προξενιό εξ αποστάσεως, λέει η Κούλα. Αντάλλαξαν φωτογραφίες, συμφώνησαν να αρραβωνιαστούνε και άλλαξαν δαχτυλίδια πολύ γρήγορα, όλα με γράμματα, ενώ εκείνος είχε ήδη μεταναστεύσει και ζούσε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας και εκείνη ήταν ακόμη στον Κοσμά στην Ελλάδα. Συναντήθηκαν από κοντά για πρώτη φορά όταν εκείνη κατέβηκε από το καράβι στο λιμάνι της Μελβούρνης και εκείνος την περίμενε με ένα μπουκέτο λουλούδια!
Η Αγγελική, κόρη του μπάρμπα-Γιώργη, (η μητέρα της, η Θεοδωρούλα Μαλαβάζου (1918-2002) από την Καρίτσα) μετανάστευσαν οικογενειακώς επίσης στην Αυστραλία το 1964, όταν ήταν μόλις 12 ετών. Ο Μπάρμπα-Γιώργης, σε ηλικία 56 ετών, ήταν ο πιο ηλικιωμένος Καριτσιωτο-Κοσμίτης (ήταν «διπλοκάτοικος») που του είχε χορηγηθεί βίζα για μετανάστευση ως εργαζόμενος στην Αυστραλία. Απεβίωσε στην Αδελαΐδα σε ηλικία 80 ετών το 1988.
Αυτές οι φωτογραφίες αναδεικνύουν ένα κομμάτι της ιστορίας και των ριζών της οικογένειάς τους, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες και τις ιστορίες του παρελθόντος. Είναι μαρτυρίες ενός παρελθόντος και μιας κληρονομιάς που μας δένουν με την παράδοση και τις ρίζες μας.
Το νόημα που κρύβεται πίσω από αυτές τις φωτογραφίες είναι η δύναμη της οικογένειας, της μνήμης και της συνέχειας της ιστορίας. Αποτελούν μια υπενθύμιση να τιμούμε τους προγόνους μας και την κληρονομιά που μας παρέδωσαν, διατηρώντας ζωντανή την ιστορία μας για τις επόμενες γενιές. Οι παλιές φωτογραφίες είναι παράθυρα προς το παρελθόν που μας επιτρέπουν να διατηρούμε τη σύνδεσή μας με την κληρονομιά και τις ρίζες μας, διατηρώντας ζωντανές τις ιστορίες που διαμόρφωσαν τη ζωή μας.