Ο καιρός στο χωριό μας

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Αναζητείστε την ιστορία της οικογένειάς σας από τα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα

Νύφη και γαμπρός
Μαριγώ Κατσάμπη και Γεώργιος Ραγιάς
Καρίτσα 1912
Τα στοιχεία καταγραμμένα στις διακλαδώσεις των οικογενειακών δέντρων μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε απορίες που ίσως έχουμε σχετικά με τους προγόνους μας που είναι σκορπισμένοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Ανάργυρου Ραγιά από το Νέο Όλμπανι στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ανάργυρος, απόγονος της Βλησιδιάς, του Κοσμά και της Καρίτσας, πρόσφατα έστειλε ένα πακέτο από παλιές φωτογραφίες στα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα.

Αυτή ήταν και η αφορμή για την ιστορία μας να ξεδιπλωθεί μέσα από τις φωτογραφίες και τις συσσωρευμένες βιογραφικές σημειώσεις στα Οικογενειακά Δέντρα του Νοτίου Πάρνωνα που ξεκίνησαν εδώ και17 χρόνια το 2002. Από τότε έχουν εισαχθεί 42949 συγγενείς και 1809 φωτογραφίες στις σελίδες μας.

Η πρώτη φωτογραφία από τον Ανάργυρο είναι η παλαιότερη και η αφετηρία της εξιστόρησης. Απεικονίζει το γάμο του παππού του Γεώργιου Ραγιά (1878-1976) και της γιαγιάς του Μαριγώς Κατσάμπη (1889-1970) το 1912 στην Καρίτσα.

Η Μαριγώ Κατσάμπη-Ραγιά, που γεννήθηκε το 1899, ήταν η έκτη από τα έντεκα παιδιά, οκτώ αγόρια και τρία κορίτσια, του Γεωργίου και της Χρυσούλας Κατσάμπη (Κασίδη) από την Καρίτσα.

Σε ηλικία 23 ετών, παντρεύτηκε τον Γεώργιο Ραγιά από τη γειτονική Βλησιδιά (Νεοχώρι) Κυνουρίας. Ο Γεώργιος ήταν έντεκα χρόνια μεγαλύτερός της και ο γάμος μέσα σε τέσσερα χρόνια παρήγαγε τρία παιδιά, ένα αγόρι και δύο κορίτσια: τον Παναγιώτη (1913), την Αδαμαντία (1914) και την Χρυσάνθη (1916).

Λίγο μετά τη γέννηση του τρίτου τους παιδιού, τη Χρυσάνθη το 1916, ο Γεώργιος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να εργαστεί με τα κουνιάδια του, τα αδέρφια της Μαριγώς - τον Κωνσταντίνο, τον Απόστολο και τον Παναγιώτη Κατσαμπή από την Καρίτσα – στο πολύ επιτυχημένο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο στο Ζάινζβιλ του Οχάιο.

Δεν επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα για πάνω από 40 χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Στο μεταξύ, η Μαριγώ μεγάλωσε μόνη της τα παιδιά. 


Παναγιώτης Ραγιάς στο Γυμνάσιο
στα τέλη της δεκαετίας του 1920
Στα εφηβικά του χρόνια, ο Παναγιώτης πήγαινε στο Γυμνάσιο στο Λεωνίδιο.
Στο Στρατό
ΟΠαναγιώτης Ραγιάς στην πρώτη σειρά στη μέση

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην κατεχόμενη Ελλάδα, ο Παναγιώτης υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό ως λοχαγός και περιφερειακός στρατιωτικός διοικητής.

Το 1948, τον καιρό του Εμφύλιου, ο Παναγιώτης, ηλικίας 35 ετών, παντρεύτηκε τη 20χρονη Χριστίνα Μανωλιά από τον Κοσμά της Κυνουρίας. Ο γάμος παρήγαγε τρία παιδιά, ένα κορίτσι και τέσσερα αγόρια. Δύο από τα παιδιά, η Μαρία το 1948 και ο Γεώργιος το 1951, γεννήθηκαν στη Βλησιδιά. Τα άλλα τρία, ο Ανάργυρος 1952, ο Γρηγόριος το 1954 και ο Αποστόλης το 1956, γεννήθηκαν στο Ζάινζβιλ. 


Νιόπαντροι

Παναγιώτης Ραγιάς και Χριστίνα Μανωλιά
Το 1951, ο Παναγιώτης και η οικογένειά του, η γυναίκα του η Χριστίνα και τα δύο τους παιδιά, η Μαρία και ο Γιώργος, μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να είναι με τον πατέρα του τον Γεώργιο.
Αποχαιρετισμός:
 Παναγιώτς και Χριστίνα με το μωρό Γεώργιο
αποχαιρετάν τον ανιψιό Ζαχαρία Σακελλαρίου
και τη μητέρα Μαριγώ Κατσάμπη-Ραγιά  
πριν φύγουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες
Τα πρώτα χρόνια στην Αμερική, μέχρι το 1957, ο Παναγιώτης δούλευε με τον πατέρα του στο εστιατόριο των Κατσαμπαίων στο Ζάινζβιλ.
Η οικογένεια του Παναγιώτη Ραγιά στην Αμερική

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο Γεώργιος, μετά από 40 περίπου χρόνια στο Ζάινζβιλ και αγγίζοντας 80 χρονών, επέστρεψε για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του με τη γυναίκα του τη Μαριγώ στο οικείο του χωριό τη Βλησιδιά. Η Μαριγώ πέθανε, ηλικίας 81 ετών, το 1970 και θάφτηκε στη Βλησιδία. Ο Γεώργιος έφυγε σε πολύ μεγάλη ηλικία 98 ετών, το 1976, και θαύτηκε κι αυτός στο πολυαγαπημένο του χωριό τη Βλησιδιά.
Ξαναντάμωμα στην Καρίτσα:
Μαριγώ Κατσάμπη-Ραγιά
με την αδερφή της Κατερίνα Κατσάμπη-Καραμίντζα

Το 1966, ο Παναγιώτης και ο εξάδελφός του, ο Διαμαντής Μαλαβάζος, αγόρασαν το εστιατόριο των Κατσαμπαίων, και το 1972 ο Παναγιώτης το αγόρασε εξ ολοκλήρου. Ο ίδιος και η οικογένειά του κράτησαν την επιχείρηση μέχρι τη συνταξιοδότησή του τον Νοέμβριο του 1988. Ήταν μέλος του Ελληνορθόδοξου Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού στο Κολόμπους, πρώην μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Elks Lodge και πρώην πρόεδρος της τοπικής Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (AHEPA). Είχε ονομαστεί επίσης «Πατέρας της Χρονιάς» σε διαγωνισμό του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού WHIZ-TV το 1963.

Ο Παναγιώτης πέθανε, ηλικίας 90 ετών, την πρωτοχρονιά του 2004 και θάφτηκε στο Ζάινζβιλ.

Η γυναίκα του η Χριστίνα πέθανε, ηλικίας 88 ετών, στο σπίτι τους 12 χρόνια αργότερα στις 24 Ιανουαρίου 2016. Πάνω από 20 χρόνια, η Χριστίνα δούλευε με τον άντρα της στο καραμελάδικο που είχαν αγοράσει το 1966. Πέρασαν από τα χέρια της όλα τα σοκολατάκια που έφτιαχναν και κράτησαν την επιχείρηση μέχρι τη συνταξιοδότησή τους το 1988. Άρεσε στη Χριστίνα να μαγειρεύει και να ψήνει για την οικογένεια και τους φίλους. Όλη τη ζωή της τους αγαπούσε άνευ όρων. Η Χριστίνα ήταν κι αυτή μέλος του Ελληνορθόδοξου Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού στο Κολόμπους. Προηγήθηκε στο θάνατο από τον άντρα της τον Παναγιώτη, τους γονείς της τον Ανάργυρο και την Αργυρώ Μανωλιά, την αδελφή της Μαρία Ζόρου και τον εγγονό της Νικόλα Σέφερ. Άφησε να την λατρεύουν και να αγαπάνε τη μνήμη της τα παιδιά της, τη Μαρία και τον Πιτ Γσεσουρά, το Γιώργο, τον Αργύριο και την Σία, το Γρηγόριο και την Ντενίς, και τον Παύλο και την Νάνσι, καθώς και τα εγγόνια; την Αθανασία και τον Τζέημς Ρέγκουλες, τη Χριστίνα και τον Άρνι Μάρτιν, το Γιώργο και την Καλλή Γεσούρα, τον Πήτερ, τον Αλέξ, τη Χριστίνα και τον Άντριου Γεωργόπουλο, το  Χρήστο και την Ελένη, τον Πιτ και την αρραβωνιαστικιά του την Άντρια, την Έαννα και τη Μαρία Ραγιά, πέντε δισέγγονα, το αδερφό Γιάννη Μανωλιά και πολλά ανίψια.

Και έτσι οι φωτογραφίες από τον Ανάργυρο επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το ρητό, μια εικόνα αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Ευτυχώς έτσι! 


Φωτογραφίες: Ανάργυρος Ραγιάς
Έρευνα: Στέλιος Χαγιάς
Κείμενο: Δημήτρης Κατσάμπης

Βρείτε την Μαριγώ Κατσάμπη-Ραγια στα Οικογενειακά Δέντρα του Νοτίου Πάρνωνα στη διεύθυνση: https://www.tribalpages.com/tribe/browse?userid=karitsa&view=0&pid=1246&randi=150703822

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπεριλάβετε φωτογραφίες και στοιχεία σχετικά με προγόνους ή απογόνους σας, ή και τον εαυτό σας, στα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το συντονιστή, Στέλιο Χαγιά, είτε με προσωπικό μήνυμα στο Facebook ή μέσω email: sghagais@optusnet.com.au

Οι εργασίες των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα τελούνται υπό την χορηγία του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας καθώς και της Κοινότητας Καριτσιωτών της Νότιας Αυστραλίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: