Ο καιρός στο χωριό μας

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Νοσταλγικό παράθυρο στη Σκάλα του χτες

Οι Χαμάληδες
Πανέμορφο, γλυκό, νοσταλγικό παράθυρο στη Σκάλα του χτες, ανοίγεται τον τελευταίο καιρό σε μια καινούργια ιστοσελίδα στο Φέισμπουκ, η οποία στοχεύει τη καταγραφή των γεγονότων στο κεφαλοχώρι αυτό του Ευρώτα τα χρόνια εκείνα μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.

Ολοένα και περισσότερες από τις πιο πολύτιμες φωτογραφίες, σχεδόν όλες ασπρόμαυρες αλλά και μερικές έγχρωμες, εκτίθενται στη σελίδα με τίτλο «Φωτογραφικό ιστορικό από τη Σκάλα Λακωνίας».

Δημιουργός και υπεύθυνος είναι ο Μιχάλης Λεϊμονίτης, επίσης διαχειριστής και συντάκτης του κορυφαίου τοπικού ιστολογίου «Δήμος Ευρώτα Σκάλα Λακωνίας», ο οποίος από μικρός ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και από τότε έχει συγκεντρώσει κυριολεκτικά χιλιάδες φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες τελευταία έχει ψηφιοποιήσει και ήδη παρουσιάσει.

Τώρα μεταβαίνει πλέον σε παρουσίαση τύπου Φέισμπουκ προκειμένου να μοιραστεί τη συλλογή του με πιο ευρύτερο κοινό αλλά και να αντλήσει σχόλια και συζήτηση από τους αναγνώστες, δηλαδή από τους ίδιους τους ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα αυτά ή από τους απογόνους τους, που έχουν ακούσει γι' αυτά. Όποιος γνωρίζει κάτι για κάποια από τις φωτογραφίες καλείται να κάνει σχόλιο και να προσθέσει πληροφορίες.Έτσι με τον καιρό οι περιγραφές γίνονται πιο ενημερωμένες και χρησιμεύουν να τοποθετήσουν κάθε φωτογραφία στο σωστό της πλαίσιο μέσα από την οικογενειακή και κοινωνική ζωή καθώς και το περιβάλλον και τις ενασχολήσεις των κατοίκων της Σκάλας και της γύρω περιοχής.

Για παράδειγμα, μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της συλλογής, η «Οι Χαμάληδες» από τη δεκαετία του 50, συνοδεύεται από την ακόλουθη περιγραφή: «Το σωματείο εργατιάς, οι χαμάληδες, στο ύψος του φούρνου Κυλάκου.» Στη συνέχεια, ένας από τους αναγνώστες δράττεται της ευκαιρίας με ευθύτητα και ευφυολογία σε δικό του σχόλιο να καυτηριάσει σημερινές καταστάσεις: «Να στείλουμε τη φωτογραφία στη Μέρκελ, να δει πως δούλευαν οι Έλληνες για να ξαναχτίσουν τη ρημαγμένη από τους πατριώτες της χώρα.»

Ο Νερουλάς
Άλλη φωτογραφία που σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή των αναγνωστών είναι «Ο Νερουλάς» που απεικονίζει τη μεταφορά του νερού με γαϊδουράκι. Η περιγραφή αναφέρει: «Κάθε σπίτι είχε και το δικό του μεταφορικό μέσο. Ήταν το γαϊδούρι, το άλογο και το μουλάρι. Το κάθε ένα έκανε την ανάλογη εργασία. Ο γάιδαρος εκτός από την μεταφορά των ανθρώπων είχε και την μεταφορά του νερού. Λόγω του χαμηλού ύψους ήταν πιο εύκολο στον άνθρωπο να γεμίζει τα βαρέλια που ήταν δεξιά και αριστερά από το σαμάρι. Δίκτυο ύδρευσης ήταν ανύπαρκτο εκείνη την εποχή. Κατά την δεκαετία του 60 άρχισαν να μπαίνουν οι πρώτες αμιαντοσωλήνες σε κεντρικά σημεία. Στη φωτογραφία είναι ο Δημήτρης Σταπάκης (Καμούτσης) στη Πλατεία των Πηγών το 1958 και γεμίζει τα βαρέλια με νερό.» Κι εδώ μία αναγνώστρια, η Θεανώ Σαρρή, προσθέτει δικό της σχόλιο: «To συγκεκριμένο γαϊδούρι αναγνωρίστηκε...!! Ανήκε στην ιδιοκτησία του Χρήστου Παν. Σαρρή (δηλ. του παππού μου)!! Λόγω της τεράστιας αντοχής και ισχύς του, το δανείζονταν συγγενείς και φίλοι για να μεταφέρουν νερό και αλλότρια...»

Κυριακάτικη Βόλτα
Ενώ η συλλογή διαθέτει πολλές φωτογραφίες Σκαλιωτών και συντοπιτών στο χώρο της εργασίας, κάτι που φυσικά είναι ιδιαίτερα ευχάριστο διότι πρόκειται για χώρο που πιο συχνά αγνοούνταν από τους φωτογράφους τα χρόνια εκείνα, υπάρχουν επίσης πάρα πολλές από την κοινωνική ζωή των ντόπιων, όπως η «Κυριακάτικη Βόλτα» από το 1965 που απεικονίζει το καθιερωμένο περίπατο την ημέρα της ανάπαυσης στο κεντρικό δρόμο της Σκάλας κοντά στην καφετέρια Κυριακάκου.




Αυτή είναι παρά μια μικρή γεύση από το συναισθηματικό θησαυρό αναμνήσεων, έργο αγάπης, του Μιχάλη Λεϊμονίτη για τον τόπο του. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, αλλά τα λόγια απλά δεν μπορούν να δικαιώσουν την εικόνα.  Όσα λέει μια φωτογραφία δεν τα λένε χίλιες λέξεις. Έτσι καλύτερα να επισκεφτείτε κι εσείς τη σελίδα, να δείτε οι ίδιοι και γιατί όχι να συμβάλετε στην ανάπτυξη της συζήτησης. Είμαστε σίγουροι δεν θα απογοητευτείτε!


Πρόσβαση στη σελίδα Φωτογραφικό ιστορικό από τη Σκάλα Λακωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: