Ο καιρός στο χωριό μας

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η γιορτή του Μετανάστη, στο Γεράκι

(Φωτο: Χρήστος και Παναγιώτα  Μπαλαμπάνου)
Με μεγάλη επιτυχία και πολύ ωραίες εκδηλώσεις διεξήχθη και φέτος η καθιερωμένη «Γιορτή του Μετανάστη» στο γειτονικό Γεράκι.

Η υπέροχη αυτή γιορτή που αγκαλιάζει το σύνολο της σημερινής Δημοτικής Ενότητας Γερονθρών ξεκίνησε και καθιερώθηκε στον πρώην Δήμο Γερονθρών από τον τότε δήμαρχο κ. Φίλιππο Πήλιουρα προς τιμή των μεταναστών από όλα τα χωριά του Δήμου· το Αλεποχώρι, την Καλλιθέα, την Καρίτσα, καθώς, προφανώς, και την έδρα το Γεράκι. Την περίοδο αυτή, κινητήρια δύναμη πίσω από την εντυπωσιακή ανάπτυξη και την επιτυχία της γιορτής ήταν και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών.


Φέτος, τη χρηματοδότηση και την ευθύνη ανέλαβε ο Δήμος Ευρώτα και ιδίως o αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Διαμαντάκος ο οποίος εργάστηκε στενά με την αντιδήμαρχο Γερονθρών κ. Νικολέτα Χρήστου - Μιχαλούτσου καθώς και εκπροσώπους του Τοπικού Συμβουλίου και φορέων του Γερακίου.

Όπως γράφει ο Χρήστος Μπαλαμπάνος, πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου, οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 20 Ιουλίου με τη μεταφορά της εικόνας της Παναγίας από τον κεντρικό ναό στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Νεομάρτυρος, συνοδευόμενη από ιππείς. Στην εκκλησία τελέστηκε μέγας εσπερινός μετά αρτοκλασίας προς τιμήν των ξενιτεμένων.
Μετά το πέρας του εσπερινού, ο αιδεσιμότατος Ιωάννης Χαραμής καθώς και η κ. Χρήστου-Μιχαλούτσου καλωσόρισαν τους μετανάστες και τους ευχήθηκαν «καλή διαμονή». Κατόπιν, προσφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο γλυκά, προσφορά του Δήμου, και χυμοί και αναψυκτικά, προσφορά του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου.

Η βραδιά έκλεισε στην Κεντρική Πλατεία με την χορωδία της «Λιόπετρας» από το Σύλλογο «Νέοι Ορίζοντες» Σκάλας, το χορευτικό συγκρότημα από το Βλαχιώτη και ένα μουσικό σχήμα από το ωδείο του κ. Στάθη Σεργιάδη με αξιόλογες νεανικές φωνές.

Το Σάββατο, 21 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν όταν ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες» με τον χοροδιδάσκαλό τους κ. Γιώργο Πετράκη περπατώντας μέσα στα γραφικά σοκάκια του Γερακίου, τραγουδώντας κρητικά τραγούδια και παίζοντας λύρα, έφτασαν στην Πλατεία της Επάνω Βρύσης όπου οι αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Τοπικού Γερακίου τους υποδέχθηκαν και τους κέρασαν ρακί και αναψυκτικά.

Μετά το καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Ευρώτα, κ. Ιωάννη Γρυπιώτη, και την βράβευση του ιατρού κ. Ηλία Σουρτζή από τον πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως, κ. Γεώργιο Μαριδάκη, για την προσφορά του στον χώρο της ιατρικής τόσο στην Κρήτη όσο και στην Λακωνία, το πρόγραμμα ξεκίνησε με την Γερακίτισσα κ. Ελένη Κόντου να τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια.

Στη συνεχεία οι Κρητικοί μάγεψαν το κοινό με τους χορούς και τα τραγούδια τους. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο τέως δήμαρχος Γερονθρών κ. Λάμπρος Βουρβουριώτης μίλησε για τη σχέση του Κάστρου Γερακίου με τα Σφακιά της Κρήτης. Η βραδιά έκλεισε με πολύ χορό και κέφι από Κρητικούς και Γερακίτες.

Κατά την διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων παρευρέθησαν: ο δ ήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, οι αντιδήμαρχοι κκ. Νικολέτα Χρήστου-Μιχαλούτσου και Δημήτριος Διαμαντάκος, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Ευρώτειος Πολιτεία» κ. Παναγιώτης Πολολός, ο πρόεδρος του Τοπικού Γερακίου κ. Νικόλαος Σακελλαρίου και τα μέλη αυτού, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου, Μεταξία Μυλωνάκου, Παρασκευή Πετροπούλου, Παναγιώτης Αργυρίου, Παναγιώτης Μαστρογιαννάκος, Χρήστος Τσίπουρας, πρόεδροι τοπικών συλλόγων Γερακίου καθώς και πλήθος κόσμου τόσο από το Γεράκι όσο και από την γύρω περιοχή.

Και τις δύο βραδιές ο Δήμος φιλοξένησε όλους τους καλεσμένους παραχωρώντας τους δείπνο και προσφέροντάς τους δώρα με τοπικά προϊόντα, το βιβλίο της Ιστορίας του Γερακίου, ημερολόγιο και παραδοσιακά γλυκά.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Δήμο Ευρώτα, στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία», στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο επί των πολιτιστικών κ. Διαμαντάκο και στην αντιδήμαρχο Γερονθρών κ. Χρήστου-Μιχαλούτσου για την άψογη διοργάνωση των παραπάνω εκδηλώσεων.


Με ανανεωμένο τον ενθουσιασμό, καθώς και τη συμμετοχικότητα όλων των τοπικών κοινοτήτων, η αναγνώριση αυτή των ξενιτεμένων της περιοχής σίγουρα υπόσχεται του χρόνου να είναι ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: