Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Προς το διαδίκτυο στρέφεται η γερακίτικη υφαντική

Χρυσούλα Σταματοπούλου στον αργαλειό
Θερμό καλωσόρισμα στο καινούργιο ιστολόγιο  «Υφαντική Τέχνη» που προέρχεται από το γειτονικό Γεράκι και υπόσχεται να κρατήσει ζωντανή την παράδοση της υφαντικής στην οποία το χωριό διακρίνεται.

Διαχειρίστρια του ιστολογίου είναι η Χρυσούλα Σταματοπούλου, ηγετική προσωπικότητα στο κίνημα για την ανάδειξη και τη διάσωση
της αρχαίας αυτής τέχνης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από το λαϊκό πολιτισμό στο αγαπημένο της χωριό.

Κατά παράδοση από τα χρόνια τα παλιά οι περισσότερες γυναίκες στα μέρη μας ασχολούνταν με την υφαντουργία, αλλά οι κυρίες από το γειτονικό Γεράκι τα κατάφερναν κάπως καλύτερα, τόσο που το 1873 κέρδισαν βραβεία και επαίνους στη Διεθνή Έκθεση της Βιέννης, και το 1888 στην Εθνική Γενική Έκθεση στην Αθήνα.


Στα χρόνια που ακολούθησαν η ιδιαίτερη τεχνική που γνώριζαν η Γερακίτισσες συνεχίστηκε να παραδίδεται και να διατηρείται αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά.


Σήμερα η Χρυσούλα επιλέγει τις νέες τεχνολογίες του διαδικτύου ως μέσο για την προώθηση της ακμάζουσας βιοτεχνίας της υφαντικής στο Γεράκι.

 

Πρώτα θέματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιλαμβάνουν τι χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας για τη βαφή των νημάτων, καθάρισμα των κιλιμιών, καθώς και σχέδια από τα δικά της υφαντά.
 
Θα ακολουθήσουμε αυτό το νέο  ιστολόγιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόσβαση μέσω http://ifantagerakiou.blogspot.com.au

Δεν υπάρχουν σχόλια: