Ο καιρός στο χωριό μας

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Μεγάλη Επιτυχία για το Μαρί: Μία Μαριωτοπούλα στην Εθνική Ομάδα

Με ρίζες από το Μαρί, η Μαγδαληνή Βαρελλά στους Βαλκανικούς Αγώνες με τα ελληνικά χρώματα!

Μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια για το Μαρί, καθώς η Μαγδαληνή Βαρελλά, μια νεαρή αθλήτρια με ρίζες από το χωριό, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Εθνική Ομάδα Ρυθμικής Γυμναστικής, στην κατηγορία των κορασίδων. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει στους Βαλκανικούς Αγώνες Νεανίδων και Κορασίδων, που διεξάγονται στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου.

Η Μαγδαληνή, γεννημένη το 2012, είναι κόρη του Νίκου Βαρελλά (γιού του Δημήτρη και της Μαγδαληνής) και της Γεωργίας. Αγωνίζεται στο Γυμναστικό και Πολιτιστικό Όμιλο «Ρυθμική Κίνηση» Νέας Σμύρνης και, χάρη στις εξαιρετικές της επιδόσεις, κέρδισε επάξια τη θέση της στην Εθνική Ομάδα.

Ας ευχηθούμε όλοι καλή επιτυχία στη Μαγδαληνή, καθώς αγωνίζεται με περηφάνια για την Ελλάδα. Το Μαρί, καθώς και τα γύρω χωριά, είναι στο πλευρό της!

Μπράβο, Μαγδαληνή!

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Σκαλισμένα στο Ξύλο, Χαραγμένα στη Μνήμη: Τα Σύμβολα της Επιβίωσης στην Καρίτσα

«Το πριόνι και το αλέτρι είναι κομμάτια της ψυχής του Διαμαντή, σύμβολα της εποχής που τον διαμόρφωσαν»

Ο Διαμαντής Ροζακλής, στα 80 του χρόνια, καθισμένος στη βεράντα του σπιτιού του στο Γκούντγουντ της Αδελαΐδας, κοιτάζει σκεπτικός τα δυο μικρά ομοιώματα που έφτιαξε με τα ίδια του τα χέρια: ένα πριόνι για την κοπή ξύλων και ένα αλέτρι. Αυτά τα αντικείμενα δεν είναι απλά χειροποίητα στολίδια να κοσμούν τη βεράντα του. Είναι κομμάτια της ψυχής του, ζωντανά σύμβολα μιας άλλης εποχής, τα χρόνια που πέρασε στην αγαπημένη του Καρίτσα, το μικρό χωριό του, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα.

Από παιδί δέκα ετών, ο Διαμαντής ακολουθούσε τον πατέρα του στα δασώδη βουνά πάνω από το χωριό. Εκεί, σε κρυφές στιγμές και μακριά από τα μάτια των αρχών, έκοβαν έλατα παράνομα. Ήταν μια επικίνδυνη δουλειά, που γέμιζε την καρδιά του μικρού Διαμαντή με φόβο αλλά και μια αίσθηση υπερηφάνειας, καθώς γνώριζε πως η σκληρή αυτή εργασία ήταν απαραίτητη για να τα βγάλει πέρα η οικογένεια. Η καρδιά του σφίγγεται στη θύμηση αυτών των δυσκολιών, αλλά ταυτόχρονα γεμίζει δύναμη από τις εμπειρίες που τον διαμόρφωσαν ως άνθρωπο.

Δεν ήταν μόνο το κόψιμο των ξύλων που σημάδεψε την παιδική του ηλικία. Στα χωράφια στα Ανάσκελα, όργωναν τη γη με το αλέτρι, σπέρνοντας σιτάρι για το ψωμί της χρονιάς. Εκεί, στις ανοιχτές εκτάσεις του χωριού, ο Διαμαντής έμαθε την αξία του μόχθου, της υπομονής, και της συνεργασίας με τη φύση.

Παρά τα 62 χρόνια που ζει στην Αυστραλία, το πνεύμα του Διαμαντή παραμένει βαθιά ριζωμένο στην Καρίτσα, στις ελιές, τα χωράφια και στα πετρόχτιστα σπίτια της. Τα ομοιώματα του πριονιού και του αλετριού στέκουν σαν φρουροί στη βεράντα του, και κάθε φορά που τα κοιτάζει, ο νους του ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, επιστρέφοντας στα χρόνια εκείνα της απλότητας, του μόχθου και της αθωότητας. Αυτά τα μικρά σύμβολα κρατούν ζωντανή τη μνήμη του χωριού του, τη μνήμη της γης και των ανθρώπων που τον διαμόρφωσαν. Είναι η κληρονομιά του, σκαλισμένη στο ξύλο, χαραγμένη βαθιά στη μνήμη και στην καρδιά του.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Έργα του Αντώνη Μαλαβάζου: «Παγκόσμιος Πολιτισμός»

«Ο Παγκόσμιος Πολιτισμός είναι ένας ύμνος στη δύναμη της τέχνης να ενώνει διαφορετικές κουλτούρες»

Κάθε μήνα, τα «Καριτσιώτικα Νέα» παρουσιάζουν ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Αντώνη Μαλαβάζου, του ταλαντούχου ζωγράφου και καλλιτέχνη από το χωριό μας. Μέσα από αυτήν τη σειρά παρουσιάσεων, επιδιώκουμε να δώσουμε στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το έργο του Αντώνη και να εμπνευστεί από τη δημιουργική του έκφραση.

Σήμερα, παρουσιάζουμε ένα κεραμικό έργο με τίτλο «Παγκόσμιος Πολιτισμός», το οποίο αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την παγκόσμια κληρονομιά και τις διαπολιτισμικές συνδέσεις που ενώνουν όλους τους λαούς.

Τα έργα του Αντώνη προωθούνται υπό το εμπορικό σήμα "Adoni Art By Tony". Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε προσαρμοσμένα καλλιτεχνικά έργα του, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω email στο andonimalavazos@gmail.com.

Ανακαλύψτε τη γοητεία των έργων του Αντώνη και ξεκινήστε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό ταξίδι!

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Τιμή και υπερηφάνεια: Ο Βαγγέλης Κατσάμπης γίνεται επίτιμο μέλος στον Άντελεϊντ Κόμετς

«Τιμή μου! Είμαι για πάντα ευγνώμων και περήφανος που μου απονεμήθηκε η ιδιότητα του επίτιμου μέλους σε αυτόν τον σπουδαίο σύλλογο!»

– Βαγγέλης Κατσάμπης

Σε αναγνώριση της εξαιρετικής του συμβολής και αφοσίωσης, ο Βαγγέλης Κατσάμπης τιμήθηκε με την ιδιότητα του επίτιμου μέλους στην τελετή απονομής του ποδοσφαιρικού συλλόγου Άντελεϊντ Κόμετς την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Βαγγέλης ήταν ένας από τους επτά τιμώμενους από τον σύλλογο για την εξαιρετική τους προσφορά όλα αυτά τα χρόνια. Η δεκαετής τους αφοσίωση στους Κόμετς γιορτάστηκε από τα μέλη και τους υπεύθυνους του συλλόγου σε μια βραδιά που ανέδειξε τη βαθιά εκτίμηση του συλλόγου προς τους πιο αφοσιωμένους υποστηρικτές του.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του μετά την απονομή του βραβείου, ο Βαγγέλης είπε: «Τιμή μου! Είμαι για πάντα ευγνώμων και περήφανος που μου απονεμήθηκε η ιδιότητα του επίτιμου μέλους σε αυτόν τον σπουδαίο σύλλογο! Ευχαριστώ τον πρόεδρο, Τζιμ Τσουβάλα, και όλο το διοικητικό συμβούλιο για την τιμή. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν πόσο ευγνώμων είμαι!»

Η ιδιότητα του επίτιμου μέλους είναι μια αναγνώριση της συνεισφοράς του Βαγγέλη στην ανάπτυξη και επιτυχία του συλλόγου στο Ποδόσφαιρο της Νότιας Αυστραλίας. Η ακούραστη αφοσίωσή του, το εθελοντικό του έργο και η ηγεσία του τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν συμβάλει καθοριστικά στην άνοδο των «Κόμετς» στο ποδόσφαιρο της Νότιας Αυστραλίας.