Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Γνωστοποίηση 40ήμερου Μνημόσυνου Αναστασίου Αντωνίου

Γνωστοποιείται στους απανταχού Καριτσιώτες και φίλους ότι την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο του αείμνηστου συγχωριανού Αναστασίου Αντωνίου.

Οι Θείες Λειτουργίες θα λάβουν χώρα:
  • Παράλληλα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γκούντγουντ της Αδελαΐδας
  • Στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στην γενέτειρά μας, Καρίτσα Λακωνίας, στις 9:00 π.μ.
Ευχόμαστε αιωνία η μνήμη του.

Μετά την εκκλησία, θα προσφερθεί καφές παρηγοριάς στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο, στο Aldridge Avenue στο Plympton Park.

Παρακαλούμε όπως παραστείτε για να τιμήσετε τη μνήμη του εκλιπόντος.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Χρόνια πολλά: Άγιος Κωνσταντίνος - Η Μικρή Εκκλησία με τη Μεγάλη Ιστορία στην Καρίτσα

Χρόνια Πολλά στους Κωνσταντίνους, τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες μας!

«Αυτή η εκκλησίτσα είναι πιθανότατα το δεύτερο παλαιότερο κτίριο που σώζεται ακόμα στην Καρίτσα, μετά την Κεντρική Βρύση.»

Σημαντικά Σημεία:
  • Ο Άγιος Κωνσταντίνος ίσως είναι το δεύτερο παλαιότερο κτίσμα στην Καρίτσα
  • Διετέλεσε πολιούχος της Καρίτσας από τα μέσα του 19ου αιώνα έως το 1920
  • Κάηκε παλαιότερα εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο ίδιο σημείο
  • Φέρει δύο μανουάλια από μπρούτζο, δωρεά χωριανών από την Αθήνα το 1882
  • Η εκκλησία πανηγυρίζει στις 21 Μαΐου.
Σκαρφαλωμένος πάνω από το Βράχο του Μπέη, ανάμεσα στο Τουνταίικο Ρουμάνι και το νεκροταφείο, ο Άγιος Κωνσταντίνος αγναντεύει την δώθε γειτονιά και την εκκλησία της Βαγγελίστρας. Ίσως, μετά την Κεντρική Βρύση, αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο κτίσμα στο χωριό, και για ένα διάστημα, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως το 1920, μάλιστα, ήταν η πολιούχος της Καρίτσας. Η εκκλησία χρονολογείται πιθανότατα από το 1861, αν και η ακριβής ημερομηνία ίδρυσής της παραμένει αβέβαιη λόγω της φθοράς στην επιγραφή πάνω από την είσοδο.

Μετά την ανάδειξη της Βαγγελίστρας ως πολιούχου, ο Άγιος Κωνσταντίνος έπεσε σε παρακμή και η σκεπή του κινδύνευε να καταρρεύσει. Ευτυχώς, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με πρωτοβουλία του παπα-Αναστάση, η σκεπή αντικαταστάθηκε με μια νέα τσιμεντένια, οι τοίχοι σοβατίστηκαν εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ το 1992 ο Αυστραλοκαριτσιώτης Γιάννης Τσολομίτης πρόσφερε τσιμεντένια πλακόστρωση στον περίβολο.

Η παράδοση θέλει στο ίδιο σημείο να υπήρχε παλαιότερα η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία μάλιστα αποτελούσε και την πολιούχο του χωριού. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κάηκε και ανοικοδομήθηκε, αλλά για άγνωστους λόγους και χωρίς την πλήρη συναίνεση των χωριανών, μετά τις εκτεταμένες ανακαινίσεις, μετονομάστηκε σε Άγιος Κωνσταντίνος. Μέχρι και σήμερα, μια μεγάλη εικόνα της Αγίας Παρασκευής κοσμεί το εσωτερικό της μικρής εκκλησίας, υπενθυμίζοντας στους πιστούς την προηγούμενη πολιούχο.

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελούν και δύο βαριά μπρούτζινα μανουάλια, δωρεά πέντε Αθηναίων χωριανών το 1882. Τα ονόματα των δωρητών, αδερφών Παναγιώτη και Γιάννη Γεωργίου Τριανταφύλλου, Νικολάου και Αναστάσιου Χρήστου Μαλαβάζου και Γεωργίου Γιάννη Κατσάμπη, είναι χαραγμένα στη βάση τους.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος τελεί λειτουργία μία φορά το χρόνο, στις 21 Μαΐου, ημέρα της εορτής του. Το πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία και το βράδυ ακολουθεί πανηγύρι.

Αυτή η εκκλησίτσα, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της πίστης του χωριού. Στέκει αγέρωχη από τα θεμέλια και την ίδρυση του χωριού, υπενθυμίζοντάς μας την πλούσια παράδοσή μας. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, με όλη την ιστορία που κουβαλάει, είναι στολίδι για την Καρίτσα.

Χρόνια Πολλά στους Κωνσταντίνους, τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες μας!

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Εθελοντές του Γερακίου Δίνουν Ζωή με την Αιμοδοσία τους

Ευγενία Λάμπρου
Γραμματέας Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου
 
«Δίνοντας αίμα, σώζεις ζωές!»
 
Φωτ: Χρήστος Μπαλαμπάνος

Την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 από τις 6:00μ.μ.-8:00μ.μ.στο Ενοριακό Κέντρο Γερακίου πραγματοποιήθηκε Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου.

Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική, συγκεντρώθηκαν 43 μονάδες αίματος και 3 εθελοντές αιμοδότες απορρίφθηκαν εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Στόχος μας είναι η δυναμική των εθελοντών να αυξηθεί γιατί δίνοντας αίμα είναι μία ύψιστη μορφή φιλανθρωπίας που είναι ένας από τους σκοπούς του συλλόγου μας. Το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί τεχνικά πάρα μόνο φυσικά και δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό σύμφωνα με την νομοθεσία, γι αυτό η συμβολή μας στις εθελοντικές αιμοδοσίες πρέπει να είναι σκοπός ζωής.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες και ευελπιστούμε η εθελοντική αιμοδοσία του φθινοπώρου να φέρει και νέους εθελοντές .

Για το Δ.Σ η Γραμματέας
Ευγενία Λάμπρου

















Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Η Μητρότητα στην Τέχνη: Μια Συγκινητική Εκδήλωση στο Γεράκι

Ευγενία Λάμπρου
Γραμματέας Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου

Η Τέχνη….. υποκλίνεται στην μητρότητα

Φωτ: Χρήστος Μπαλαμπάνος

Στο Γεράκι και στο Ενοριακό Κέντρο - δίπλα στην κεντρική εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην μητέρα όλων μας την Παναγία - την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 και ώρα 7:00μ.μ. η Γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου με ένα διαφορετικό τρόπο.

Η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο πως η Τέχνη έχει επηρεαστεί από την μητρότητα από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Ο ρόλος της μητέρας στην οικογένεια και στην κοινωνία είναι πολυδιάστατος και πολυσήμαντος γι' αυτό στο όνομα της πιο ανιδιοτελούς μορφής αγάπης φιλοτεχνήθηκαν μοναδικά έργα τέχνης με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί η τέρψη ψυχής και οφθαλμών.

Ένα μικρό δείγμα παρουσιάστηκε από τις κυρίες μέλη του Συλλόγου Ελένη Δαβάρα, Ευγενία Λάμπρου, Νέλλα Κωνστιάντου, Κανέλλα Αντωνίου, Γεωργία Γιάννε και Αντιγόνη Πήλιουρα μέσω ποιημάτων, πεζών, παρουσίαση πινάκων ζωγραφικής κτλ. ώστε να δείξουν στο πως η κάθε μορφή τέχνης έχει απεικονίσει την μητρότητα. Μέσα από κάθε δημιουργό που παρουσιάστηκαν έργα του δεν αναδείχτηκε μόνο η μητρότητα ως φυσικό γεγονός αλλά προβλήθηκε και μία έννοια που εγγυάται την συνέχιση της ζωής και δημιουργεί άρρηκτους δεσμούς της επόμενης με την προηγούμενη γενιά.

Μουσικά η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τους αδερφούς Σπύρο και Ηλία Καππάκο που με την υπέροχη μουσική τους και τα τραγούδια για την μάνα που τραγούδησαν έδωσαν μία άλλη διάσταση στην όλη εκδήλωση. Έκπληξη της βραδιάς οι κυρίες μέλη του Συλλόγου Χρυσαφία Σίνη, Σουσάννα Γκίνη και Βασιλική Σόβολου που με τις γλυκύλαλες φωνές τους έβαλαν κάτω και επαγγελματίες τραγουδίστριες.

Η εκδήλωση έφτασε στο ζενίθ της όταν ο Σύλλογος αποφάσισε να τιμήσει και να απονείμει τιμητική πλακέτα στην άξια Γερακίτισσα κ. Αλεξάνδρα Αντωνά ανεξάρτητη γυναίκα, υπέροχη μητέρα και σπουδαία ζωγράφο που είναι 102 ετών αλλά έχει το μυαλό, το σφρίγος και την διάθεση εικοσάρας. Η συγκίνηση διάχυτη σε όλους όταν παρουσιάστηκαν έργα της – μέχρι αυτή την ηλικία ζωγραφίζει και είναι αυτοσυντηρούμενη - είδαν ένα προικισμένο άτομο από την φύση και με την ωριμότητα ενός αιώνα ζωής να μοιράζεται τις εμπειρίες της και να ευχαριστεί όλους για την τιμή και να δηλώνει πως με τον τρόπο ζωής της θέλει να δώσει το παράδειγμα πως ο άνθρωπος πρέπει έως και την τελευταία στιγμή του να προσπαθεί και να είναι χρήσιμος στην κοινωνία. Εξάλλου η ίδια συχνά δηλώνει ότι: «Αγαπώ τον άνθρωπο, την ζωή γι αυτό ζω!!!»

Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου ευχαριστεί την κ. Αλεξάνδρα Αντωνά για την τιμή να παραβρεθεί στην εκδήλωση αλλά και για την προσφορά ενός πίνακα με θέμα «Μητέρα και Παιδί» που δώρισε στον Σύλλογο, τον κ. Θανάση Γρεβενίτη Αντιδήμαρχο Δήμου Ευρώτα, την δημοτική σύμβουλο κ. Νίκη Θεοδωρακάκου του Γεωργίου, το μέλος του Τ.Σ. της κοινότητας Γερακίου Αργυρούλα Γιάννε, τα Δ.Σ. όλων των συλλόγων του χωριού για την παρουσία τους, όλους τους παριστάμενους καθώς και τις κυρίες που βοήθησαν στην επιτυχία της, κ. Ευαγγελία Κοντογεώργου, κ. Ρένα Σκουλαρίνα, κ. Νίκη Θεοδωρακάκου του Παναγιώτη και τον κ. Χρήστο Μπαλαμπάνο για τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με προσφορά χειροποίητων γλυκισμάτων από μέλη του Συλλόγου. Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες…

Για το Δ.Σ.Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου
Η γραμματέας: Ευγενία Λάμπρου.















Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Η Περιφορά του Επιτάφιου στην Καρίτσα: Μια Κατανυκτική Ανάμνηση

Φωτ: Ευγενική παραχώρηση Βενετίας Χαγιά
«Η συγκίνηση της παράδοσης ζωντανεύει στους δρόμους του χωριού»

Χθες το απόγευμα, η Καρίτσα βυθίστηκε σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα γεμάτη παράδοση και θρησκευτικό αίσθημα με την περιφορά του Επιτάφιου. Ξεκινώντας από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι χωριανοί, ο Επιτάφιος, στολισμένος με λουλούδια και κεριά, σηκώθηκε στους ώμους των ανδρών και ξεκίνησε την πορεία του στους δρόμους του χωριού.

Καθώς ο Επιτάφιος περνούσε, οι καμπάνες χτυπούσαν θλιμμένα και οι χωριανοί ακολουθούσαν ψάλλοντας ύμνους και κρατώντας αναμμένα κεριά. Η πρώτη στάση έγινε στη βρύση, κάτω από την καρυδιά, όπου οι προσευχές ανθούσαν σαν το νεράκι που έτρεχε από την κάνουλα της παμπάλαιας βρυσούλας.

Συνεχίζοντας κατηφορικά, η πορεία έφτασε στη δεύτερη στάση, μπροστά στο σπίτι του Γρηγόρη Τσεμπελή. Εκεί, η ατμόσφαιρα γέμισε με κατάνυξη και συγκίνηση καθώς οι χωριανοί είχαν στο νου το θάνατο του Χριστού και το μήνυμα της σωτηρίας.

Ακολούθησε η επιστροφή προς την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Εκεί, πίσω από το Ιερό, δίπλα στους τάφους των ιερέων, τελέστηκε τρισάγιο για τους αποθανόντες ιερείς. Η πορεία ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Επιτάφιου στο προκαθορισμένο σημείο του, μέσα στην εκκλησία.

Πριν την απόλυση, ο π. Χρήστος Καρυδόγιαννης, ο εφημέριος του χωριού που ηγήθηκε την περιφορά, ευχήθηκε σε όλους «Καλή Ανάσταση». Οι χωριανοί, με σεβασμό και ευλάβεια, πέρασαν κάτω από τον Επιτάφιο για να λάβουν την ευλογία του.

Εκτός από την θρησκευτική της σημασία, η περιφορά του Επιτάφιου είχε και σημαντική κοινωνική διάσταση. Αποτέλεσε μια ευκαιρία για τους Καριτσιώτες να έρθουν πιο κοντά, να μοιραστούν τη θλίψη τους και να νιώσουν την αλληλεγγύη τους.

Η περιφορά του Επιτάφιου στην Καρίτσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεγάλης Παρασκευής. Πρόκειται για μια παράδοση που φυλάσσεται ζωντανή εδώ και αιώνες, συγκινώντας τους χωριανούς με την κατάνυξη και την ομορφιά της.