Ο καιρός στο χωριό μας

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Τα παιδιά μας που διαπρέπουν: Η Δανάη Σκεύη πρωτοπόρα στο νόμο της τεχνητής νοημοσύνης

Λαμπρή νομικός που από μικρή τιμάει και κρατάει συναισθηματικούς δεσμούς με τους τόπους των προγόνων της, το Μαρί και την Καρίτσα

Πριν από περίπου 23 χρόνια, την άνοιξη του 1999, οι γονείς μιας χαρισματικής μαθήτριας της Α' τάξης από την Αθήνα είχαν φέρει αυτή και την αδελφούλα της ημερήσια εκδρομή στην Καρίτσα για να τρέξουν και να παίξουν πάνω-κάτω και πέρα-δώθε σαν "κατσικάκια" στα οικογενειακά βοσκοτόπια στο Διάσελο όπου η γιαγιά τους στην ίδια ηλικία έπαιζε με τον ίδιο τρόπο μισό αιώνα πρωτύτερα. Τις προάλλες μια λαμπρή επίδοξη νεαρή νομικός αποχαιρετούσε τους ίδιους γονείς στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς πέταγε για το Λονδίνο να συνεχίσει περαιτέρω διεθνώς πρωτοποριακές σπουδές πάνω στο επάγγελμά της.

Πρόκειται για την Στρατηγία-Δανάη Σκεύη, εγγονή της Στρατηγούλας Κατσάμπη από την Καρίτσα, κόρη του Σωτήρη Σκεύη από το Μαρί Κυνουρίας και της Κατερίνας Καραμπάτσου από τη Λιβαδειά Βοιωτίας. Η Δανάη, όπως είναι κυρίως γνωστή, γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, είναι δικηγόρος, κάτοχος πτυχίου νομικής και μεταπτυχιακού διπλώματος με εξειδίκευση στο αστικό δίκαιο και τις νέες τεχνολογίες (βαθμός «άριστα») από την Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικά για το ταξίδι της Δανάης, ο πατέρας της ο Σωτήρης γράφει σε ανάρτησή του στο Φέισμπουκ ότι πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σε πανεπιστήμιο καθώς και τα βρετανικά δικαστήρια θα αποτελειώσει το διδακτορικό της με θέμα "Οι νομικές επιπτώσεις στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης", ιδιαίτερα επίκαιρη μελέτη με διεθνές ενδιαφέρον αφού καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει μέχρι στιγμής "συγκεκριμένους" νόμους σε αυτό το νέο τομέα.

Βραβεία της Δανάης από διεθνείς Νομικούς αγώνες
με συμμετοχή 24 χωρών, μεταξύ των οποίων,
ΗΠΑ, Αγγλία, Ισραήλ, και Νοτιαφρικανική Ένωση
«Επειδή η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι καινούργια επιστήμη δεν υπάρχει δικονομία σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος», εξηγεί ο Σωτήρης.

«Αν π.χ. πεθάνει ένας ασθενής που ήταν διασωληνωμένος σε ιατρικό μηχάνημα, πρέπει να υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καλύπτει το πού και πώς θα καταλογιστούν οι ευθύνες.

«Φταίει ο κατασκευαστής του μηχανήματος; ο τεχνικός συντήρησής του; αυτός που τον τροφοδοτεί με ουσίες; ο γιατρός; η νοσοκόμα; το κράτος (σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και μη λειτουργία της γεννήτριας); κάποιο άλλο περιστατικό;

«Η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται πλέον παντού.

Δανάη και γιαγιά
«Στην ιατρική, στην ναυσιπλοΐα, στην αεροπορία, σε λεωφορεία, τραίνα, στον πόλεμο (όλα πλέον τα όπλα πυροδοτούνται αυτόματα από υπολογιστή και δεν επεμβαίνει ο άνθρωπος), ακόμα και στα ταμεία των καταστημάτων που οι τιμές πλέον καταγράφονται από οπτικές ίνες και το μπαρ κόουντ.

«Μέρος της διατριβής της είναι η εξέταση του αμερικανικού, του γερμανικού, γαλλικού και βρετανικού νομικού συστήματος σε θέματα ευθυνών σε περίπτωση που κάτι πάει "στραβά" για να θεσπιστούν νέοι νόμοι που θα καλύπτουν αυτή την πλευρά της επιστήμης.»

Χαρά μας που βλέπουμε τη νεαρή απόγονο του χωριού να καταφέρνει σπουδαία πράγματα σε αυτόν τον νέο και καινοτόμο τομέα δικαίου. Σίγουροι ότι με τον καιρό το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα θα ωφεληθεί πολύ από την πολύ ικανή και υψηλά καταρτισμένη νομικό. Είμαστε περήφανοι για τη Δανάη Σκεύη, εγγονή της Στρατηγούλας Κατσάμπη, και θα παρακολουθούμε την πορεία της με μεγάλο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: