Ο καιρός στο χωριό μας

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Σαν σήμερα το 2002 έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Κατσάμπης

Σαν σήμερα το 2002 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Βαγγέλης Κατσάμπης

Ο Βαγγέλης Κατσάμπης γεννήθηκε σε μια από τις φτωχότερες οικογένειες στο χωριό. Ο πατέρας του, ο Γιάννης, πέρασε τη ζωή του «ξενοτσόπανος» φυλάγοντας γιδοπρόβατα πιο πλούσιων Καριτσιωτών.

Η μητέρα του, η Γεωργία Πήλιουρα, ήταν από τον Κοσμά της Κυνουρίας και ήρθε 17 χρονών στην Καρίτσα όταν το 1897 παντρεύτηκε το Γιάννη Κατσάμπη (Βατσούρα) που ήτανε 12 χρόνια μεγαλύτερός της. Είχανε οχτώ παιδιά, τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια, μονάχα δύο από τα οποία, ο Βαγγέλης κι ο Αργύρης, ζήσανε να μεγαλώσουν δικές τους οικογένειες.

Ενώ η καταγραμμένη ημερομηνία της γέννησής του Βαγγέλη είναι 14 Μαρτίου 1917, στην πραγματικότητα γεννήθηκε ανήμερα της 25ης Μαρτίου 1917 ως εκ τούτου το όνομα Ευάγγελος, προς τιμή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πολιούχου της Καρίτσας.

Ο Βαγγέλης βαφτίστηκε στην Καρίτσα από τον παπα-Δημήτρη Χρόνη και η νονά του ήταν η Κατερίνα Κατσάμπη ή «Φουρλογιαννού», χείρα του Γιάννη Κατσάμπη ή «Μαρκαίου».

Ήταν καλός μαθητής στο σχολείο του χωριού και η μητέρα του έτρεφε ψηλές φιλοδοξίες γι αυτόν και τον αδερφό του τον Αργύρη. Φανταζότανε το Βαγγέλη δάσκαλο και τον Αργύρη ιερέα, φιλοδοξίες που ματαιώθηκαν δυστυχώς με το θάνατό της το 1929 όταν ο Βαγγέλης ήταν μόλις δώδεκα χρονών.

Το 1942 ο Βαγγέλης παντρεύτηκε την Παναγιώτα Χαγιά. Είχαν τρία παιδιά: τη Γιωργία (1949), το Γιάννη (1950) και το Δημήτρη (1952).

Προς το τέλο του Εμφύλιου, στις 15 Φεβρουαρίου 1949, ο Βαγγέλης βάφτισε την Παντελίτσα Παντελή Μαλαβάζου της οποίας ο πατέρας πρόσφατα είχε σκοτωθεί.

Για να φροντίζουν για την οικογένειά τους ο Βαγγέλης και η Παναγιώτα δούλευαν μερικά μικρά χωραφάκια που είχαν κληρονομήσει ή είχαν πάρει ως προίκα. Αλλά για να τα βγάλουν πέρα ο Βαγγέλης έκανε και τον αγωγιάτη. Με φορτωμένα μουλάρια πηγαινοερχότανε, κυρίως τις νύχτες, στο κάμπο να ανταλλάξει τα προϊόντα του χωριού -τυρί, αυγά και ξύλα- με τα φρούτα και τα λαχανικά που βγάζανε στον εύφορο κάμπο, όπως ντομάτες, αγγούρια, καρπούζια και πορτοκάλια. Πολύ πριν χαράξει, δυο η τρεις φορές την βδομάδα, θα ξεκινούσε με δυο μουλάρια μια τετράωρη κατηφόρα προς την Σκάλα ή το Βλαχιώτη να πουλήσει η να ανταλλάξει το φορτίο από την Καρίτσα με προϊόντα του κάμπου. Κατόπιν, πάλε καλοφορτωμένος, ξεκινούσε την ανηφόρα προς την Καρίτσα, όπου θα έκανε το γύρο του πλανόδιου μανάβη πουλώντας στις νοικοκυρές σε όλο το χωριό. Με γερή φωνή, φώναζε τι είχε σε κάθε γειτονιά.

Λόγω της γερής φωνής του τον καλούσαν να κάνει και τον ντελάλη και να κάνει τις σημαντικές ανακοινώσεις στους χωριανούς σε κάθε γωνιά της Καρίτσας.

Ωστόσο, παρά τις γενναίες του προσπάθειες, ήταν δύσκολα να τα φέρει πέρα. Έτσι, το 1958 του έκανε πρόσκληση ο αδελφός του, ο Αργύρης, να μεταναστεύσει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η Παναγιώτα και τα παιδιά φτάσανε τρεισήμισι χρόνια αργότερα, προς το τέλος του 1961. Στη Μελβούρνη ο Βαγγέλης εργάστηκε πρώτα στους σιδηρόδρομους της Βικτορίας, κατόπιν στα Ζυθοποιία «Φόστερς» και στη συνεχεία στα χυτήρια της πολυεθνικής εταιρίας αυτοκινήτων Τζένεραλ Μότορς Χόλντεν όπου σε βιομηχανικό ατύχημα έχασε μέρος από το μεγαλύτερο δάχτυλο του δεξιού χεριού για το οποίο αποζημιώθηκε περίπου 700 λίρες.

Το 1963 η οικογένεια μετακόμισε στο Γκούντγουντ, προάστιο της Αδελαϊδας με πολλούς Καριτσιώτες. Ο Βαγγέλης βρέθηκε και πάλι στις εργασίες της Τζένεραλ Μότορς, στην Αδελαϊδα. Κατά τη διάρκεια των διακοπών για να αυγατίσει τις αποταμιεύσεις έπαιρνε όλη την οικογένεια να μαζεύουν φρούτα στην κοιλάδα του ποταμού Μάρι.

Αισθάνθηκε δικαιωμένος όταν αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι στην Αυστραλία στα μέσα του 1963 και βάλανε μόνιμες ρίζες στο 8 Ophir Street στο Γκούντγουντ.

Ο Βαγγέλης, ογδοντάρης πλέον είχε βαριά γεράματα. Πέθανε στις 17 Ιουνίου 2002, ετών 85.


Φωτογραφία: Ο Βαγγέλης Κατσάμπης με τη γυναίκα του την Παναγιώτα. 
Κείμενο: Δημήτρης Ευ. Κατσάμπης

Βρείτε τον Βαγγέλη Κατσάμπη στα Οικογενειακά Δέντρα του Νοτίου Πάρνωνα στη διεύθυνση:
https://www.tribalpages.com/tribe/browse?userid=karitsa&view=0&pid=19&randi=801647544

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπεριλάβετε φωτογραφίες και στοιχεία σχετικά με προγόνους ή απογόνους σας, ή και τον εαυτό σας, στα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το συντονιστή, Στέλιο Χαγιά, είτε με προσωπικό μήνυμα στο Facebook ή μέσω email: sghagais@optusnet.com.au

Οι εργασίες των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα τελούνται υπό την χορηγία του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας καθώς και της Κοινότητας Καριτσιωτών της Νότιας Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: