Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ο Γρυπιώτης θέλει μόνιμα το Παγκράτιο στο Βλαχιώτη

Με τη φράση του αρχαίου συγγραφέα Φιλόστρατου ξεκίνησε το λόγο του στην τελετή εγκαινίων του Παγκρατίου Αθλήματος, ο δήμαρχος Γιάννης Γρυπιώτης: «Κάλλιστον των εν Ολυμπία (αθλημάτων), το Παγκράτιον» προσθέτοντας εμφατικά: «Και ο Ευρώτας το συνεχίζει».

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να φιλοξενεί σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια τη διοργάνωση.


Το 5ο Παγκόσμιο Παγκράτιο Άθλημα διεξήχθη στο Κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη.
 

Η τελετή έναρξης σκηνοθετημένη από την Ειρήνη Κονιδάρη, προσέφερε ένα κράμα εικόνων από την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα. Μετά την παρέλαση συνολικά 500 αθλητών από 32 χώρες ακολούθησε η επίσημη κήρυξη των αγώνων.
 
Το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης, περιελάμβανε μια επίδειξη του αθλήματος από παιδιά, καθώς και χορευτικά.


Παρακάτω παρατίθεται η πλήρης εναρκτήρια ομιλία του δημάρχου:

Εν Ολυμπία το ΚάλλιονκαιΕν τω Ευρώτα το συνεχίζειν

Σεβασμιότατε,Θεσμικοί εκπρόσωποι της Πολιτείας και της ΑυτοδιοίκησηςΑγαπητοί προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων ΚρατώνΑγαπητοί ΠροσκεκλημένοιΑγαπητοί ΑθλητέςΚυρίες και Κύριοι.
Σε μια ιστορική και κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου οι ανθρώπινες αξίες επιβάλλονται να γίνουν περιττό μέγεθος, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάταξης και αναδιάταξης της Ελλάδας.
Αυτό το Παγκόσμιο γεγονός, το ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΑΘΛΗΜΑ, που πραγματοποιείται εδώ στον φιλόξενο Δήμο μας , το Δήμο Ευρώτα, αποδεικνύουμε ότι όταν θέλουμε, μπορούμε να υλοποιούμε στόχους, ακόμα και στις δύσκολες περιόδους της κρίσης.
Αυτός ο Δήμος, όπου έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος φιλοξενεί αθλητές , προπονητές και συνοδούς από 34 χώρες της υφηλίου, για να αγωνισθούν σε ένα πανάρχαιο άθλημα που έχει τις ρίζες του, στην Ελληνική Μυθολογία και συνεχίζει τη διαχρονική του πορεία μέχρι σήμερα.
Ενδεικτικά αναφέρω κορυφαίες στιγμές του ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ με τον Θησέα να καταβάλει τον Μινώταυρο και τον Ηρακλή , το λιοντάρι της Νεμέας.
Ενώ, ο Μέγας Αλέξανδρος διαδίδει το ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΑΘΛΗΜΑ στις Ινδίες και την Άπω Ανατολή.
Το 648 π.Χ. γίνεται Ολυμπιακό Άθλημα στην Αρχαία Ελλάδα και επιδέχεται τροποποιήσεις, ώστε να γίνει πραγματικό άθλημα χωρίς βία και βιαιότητες.
Ελπίζουμε και ο σύγχρονος κόσμος να επαναφέρει το Παγκράτιο Άθλημα, ως Ολυμπιακό Άθλημα.
Κυρίες και Κύριοι,
Σε πείσμα των καιρών η Ελλάδα, ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία ήταν και παραμένουν βασικές ορίζουσες της Παγκόσμιας Ιστορίας.
Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία,Εδώ γεννήθηκε η Παγκόσμια σκέψη με γεννήτορες τον Αριστοτέλη και τον Σωκράτη,Εδώ ενδυναμώθηκε το ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝΕδώ καταξιώθηκε το ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙΕδώ απέκτησε νόημα και περιεχόμενο το ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ.
Σήμερα στο Δήμο Ευρώτα και με αφορμή το ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΑΘΛΗΜΑ το ιστορικό μας παρελθόν, συναντά το κρίσιμο παρόν και ευελπιστούμε με τον αγώνα μας , όπως αυτός των Αθλητών, να γίνουμε ΠΑΓΚΡΑΤΙΑΣΤΕΣ. Δηλαδή ως Έθνος και κοινωνία να αποκτήσουμε πάλι την κυρίαρχη δύναμη.
Έχουμε ανάγκη να εγγράψουμε υποθήκες ελπιδοφόρου μέλλοντος, γι΄αυτό και οι αγώνες πέρα από το θέαμα και τον αγώνα, έχουν και διδακτικό – εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
Αισιοδοξούμε, γιατί ως Έλληνες δεν μας ταιριάζει η μιζέρια.
Ελπίζουμε, γιατί αυτό μας έμαθαν διαχρονικά οι πρόγονοί μας.
Αγωνιζόμαστε, γιατί το καλύτερο και δικαιότερο μέλλον δεν θα έρθει μόνο του , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.
Όταν συναντήθηκα με την Ομοσπονδία του Παγκρατίου Αθλήματος ζωντάνεψε μέσα μου ξανά η Ιστορία. Πίστεψα σε αυτήν την προσπάθεια και αγωνίσθηκα, μαζί με το Σωματείο και την Ομοσπονδία να δώσουμε με μοναδικό τρόπο, ΦΩΣ, σε αυτό το Παγκόσμιο Αθλητικό γεγονός που φιλοξενούμε στο Δήμο Ευρώτα.
Κυρίες και Κύριοι,
Από εδώ, την καρδιά της Λακωνικής υπαίθρου, την φιλόξενη γη του Ευρώτα, έχουμε εδραιωμένη πεποίθηση ότι μπορούμε να διοργανώσουμε μεγάλα γεγονότα.
Γι΄αυτό προτείνω τη διεξαγωγή του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ κάθε 4 χρόνια στο Δήμο Ευρώτα, εδώ στο Κλειστό Στάδιο στο Βλαχιώτη.
Έχουμε την θέληση και θα το αποδείξουμε το τριήμερο, από σήμερα έως την Κυριακή.
Διαθέτουμε δύναμη, αλλά και τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε αυτό το φιλόδοξο όραμα.
Εδώ από την πατρώα γη των Διοσκούρων του Κάστορα και του Πολυδεύκη, του ελεγειακού ποιητή της Αρχαίας Σπάρτης Τυρταίου , της ιστορίας του αρχαίου Έλους με τον Ναύσταθμο των Σπαρτιατών, τη δρώσα Ιστορία των Βυζαντινών χρόνων, τις εθνικές, θρησκευτικές και μαρτυρικές μορφές των αγώνων του Έθνους, όπως του Νεομάρτυρα Ιωάννη του Γουβιώτη, την πολύτιμη παρακαταθήκη που μας άφησε η θυσία των Βρονταμιτών στο Παλαιομονάστηρο το 1825, την ιδαιίτερη φυσιογνωμία του Ακαδημαϊκού και ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, αλλά και των πρωταθλητών, πολυνικών και Ολυμπιονικών αδελφών Τσάκωνα και όλων των πολιτών του Ευρώτα, δεσμευόμαστε ότι θέλουμε και μπορούμε να υλοποιούμε μεγάλους στόχους , όπως αυτό του ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως, όσοι συνέβαλαν σε αυτή την αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση που ξεπερνά τα σύνορα του Δήμου μας, αλλά και της χώρας μας διακτινίζοντας το μήνυμα του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Σήμερα, ο Ευρώτας των πολιτών, γίνεται και ζωογόνος ποταμός των ελπίδων και των στόχων μας.
Σε αυτή την μεγάλη αθλητική γιορτή του 5ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παγκρατίου Πάλης, της συνάντησης των λαών και της συνεύρεσης της νεολαίας, έχουμε μία μόνο δέσμευση: ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ
Σ’ αυτήν τη μεγάλη αθλητική γιορτή έχουμε μια μόνο υπόσχεση: Σε τέσσερα χρόνια που θα ξανασυναντηθούμε ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ ΤΟ 2016,
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Τα έργα της Χρυσούλας Σταματοπούλου ταξιδεύουν στο Ναύπλιο


Τα έργα 56 καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και χειροποίητα υφαντά της γνωστής κοντοχωριανής υφάντριας Χρυσούλας Σταματοπούλου από το Γεράκι θα εκτίθενται στον πολυχώρο «Φουγάρο» στο Ναύπλιο από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου 2012.

Κι όπως προτείνει η ίδια στην πιο πρόσφατη ανάρτηση στο ιστολόγιό της,
Υφαντική Τέχνη, για όσους φίλους βρεθούν στο Ναύπλιο από τις 28 Οκτωβρίου και ύστερα, θα είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν, πέρα από τα έργα μας, και τον ιστορικό βιομηχανικό χώρο του Φουγαριού που κάποτε στέγαζε τις εγκαταστάσεις της κονσερβοποιίας Ανθός και σήμερα έχει μετατραπεί σε τόπο δημιουργίας και έκφρασης και περιλαμβάνει βιβλιοθήκη τέχνης και ανθρωπιστικών σπουδών, εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, εργαστήριο τεχνών για μικρούς και μεγάλους, café, καθώς και το κατάστημα Artshop.

Σχετικά με τη Χρυσούλα και το έργο της, ο Γρηγόρης Κόντος, στο Facebook των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα, επισημαίνει πρόκειται για μια σπουδαία προσωπικότητα των χωριών μας. Η κα Σταματοπούλου είναι μία από τις λίγες ακόμα εν ζωή υφάντριες του Γερακίου και μάλιστα η νεώτερη. Υφαίνει σε όρθιο αργαλειό εδώ και τριάντα τρία χρόνια.

Η υφαντική, και κυρίως αυτού του είδους δεν είναι μια απλή υπόθεση. Όπως ανέφερε και η ίδια στην εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό», που είχε επισκεφτεί το Γεράκι το 2011, «στον ορθό αργαλειό η δουλειά δεν βγαίνει γρήγορα, θα καθίσεις όλη την ημέρα και θα βγάλεις δέκα πόντους σ’ ένα χαλί, όχι περισσότερο, όσο γρήγορη και να είναι η υφάντρια. Οκτάωρο δεν το ξέρω ποτέ στη δουλειά. Η δουλειά μου θα είναι δώδεκα-δεκατέσσερις ώρες». Ίσως γι’ αυτό και η τέχνη αυτή εγκαταλείπεται από τους νεώτερους.

Το 1988 που ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός του Γερακίου, «Η Εργάνη», συμμετείχαν σε αυτόν δεκαέξι γυναίκες. Πλέον είναι πολύ λιγότερες…

Η κα Σταματοπούλου λοιπόν είναι από τις ελάχιστες πλέον Γερακίτισσες που διατηρούν αυτήν την πανάρχαια τέχνη (σε ανασκαφές στην Ακρόπολη του Γερακίου έχουν ανακαλυφθεί βαρίδια που χρησιμοποιούνταν στον αργαλειό).

Πρόσφατα δημιούργησε και το ιστολόγιό της το οποίο μπορεί ο καθένας μας να επισκεφτεί. Εκεί θα δείτε σχέδια κιλιμιών, όπως ονομάζονται τα υφαντά αυτά χαλιά, και θα πληροφορηθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από αυτά, για τις βαφές που χρησιμοποιούνταν στα παλιότερα χρόνια και τον τρόπο καθαρισμού των κιλιμιών.

Διεύθυνση ιστολογίου: 
http://ifantagerakiou.blogspot.com.au

The works of Chrysoula Stamatopoulos travel to Nafplion 

The works of 56 artists including handcrafted weavings of local weaver Chrysoula Stamatopoulos from Geraki will be on display at "Fougaro" in Nafplion from 28 October to 29 December 2012.

And as she urges in the latest post of her blog, Yfantiki Techni, for those who will be in Nafplion at that time it will be a good opportunity to visit and get to know not only her works but also the historical industrial site of Fougaro which once housed the cannery Anthos and later was converted into a place of creation and expression including an arts and humanitarian studies library, exhibition and concert halls, art workshop for people of all ages, a café as well as an art shop.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Φωτογραφία του Μήνα Νοέμβρη 2012: Βάφτιση στα Τσίλια

Η φωτογραφία του Νοέμβρη 2012 από τα τέλη της δεκαετίας του '30, πιθανώς 1938 ή 1939, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι σημαντική από πολλές απόψεις. Είναι φωτογραφία υψηλής ανάλυσης με 41 κοντοχωριανούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από την Καρίτσα και το Γεράκι στη βάπτιση του Κωνσταντίνου Αγγελέτου, γεν 18 Αύγουστου 1937, ο τέταρτος από τους έξι γιους του Δημήτρη Αγγελέτου (Τούμπανου) από το Γεράκι και της Διαμάντως Μαλαβάζου (Ζωναρά) από την Καρίτσα. Νονός ήταν ο Μήτσος Κατσάμπης από την Καρίτσα και ιερέας ο π. Μιχάλης Καλαβρυτινός. Η βάπτιση έγινε στα Τσίλια, κοντά στο Γεράκι, στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, γνωστή στους ντόπιους και ως «Η Παναγιά η Τσιλιώτισσα». Τα Τσίλια είναι εγκαταλειμμένος πλέον χειμερινός οικισμός τσοπάνων και γεωργών, κυρίως Αϊγιωργιτών από την ορεινή περιοχή Αϊ-Γιώργη του Κοσμά Κυνουρίας.

 Από τους 41 παρευρισκόμενους στη βάφτιση, 32 έχουν αναγνωριστεί μετά από πολλές προσπάθειες από τους συνεργάτες των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα ιδίως από Γιάννη Γαβριήλ, Θανάση Σταματόπουλο και Στέλιο Χαγιά.

 Αριθμημένη λεζάντα της φωτογραφίας παρατίθεται πιο κάτω με τον κατάλογο των παρευρισκόμενων που έχουν αναγνωριστεί. Για κάποιους, αυτή είναι η μοναδική φωτογραφική τους απεικόνιση που έχει βρεθεί. Περιττό να πούμε η αναζήτηση για τους εννέα άγνωστους που ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί συνεχίζεται. Τη φωτογραφία παραχώρησε η Ελένη Κατσάμπη, χήρα του νονού Μήτσου Κατσάμπη. 

01- άγνωστος
02- Κώστας Μαρουδάς, πατέρας του Αγγελή
03- άγνωστος
04- Παναγιώτης Τσερώνης
05- Δημήτρης Μανώκας
06- Γιάννης Ζαφείρης
07- Νικόλας Ζαφείρης
08- Διαμαντής Αντωνίου «Ψυχογιός»
09- Μιχάλης Τούντας
10- Δημήτριος (Μήτσος) Κατσάμπης, νονός του παιδιού που βαφτιζόταν
11- Δημήτριος Αγγελέτος (Τούμπανος), πατέρας του παιδιού που βαφτιζόταν
12- Νικόλαος Φασμούλος
13- Λάμπρος Κρητικός (Τσαμάλης)
14- Αναστάσης Αντώνη Τούντας (Μαύρος)
15- Χρήστος Ζήτσας
16- Στέλιος Σαμψώνης
17- Μήτσος Ροζακλής
18- Αντώνης Χρόνης
19- άγνωστος
20- άγνωστος
21- Στράτης Κρητικός (Τσαμάλης)
22- Μαριγώ συζ. Χρήστου Ζήτσα (15)
23- Χαρίλαος Φασμούλος
24- Ελένη (Ελενίτσα) Μαλαβάζου, αδελφή της Διαμάντως (28) και σύζυγος του Δημητρίου (Μήτσου) Γεωργαντώνη (41)
25- Μιχάλης Καλαβρυτινός, παπάς από την Κονιδίτσα.
26- Βασιλική Καλαβρυτινού, παπαδιά
27- Κωνσταντίνος (Ντίνος) Αγγελέτος, το παιδί που βαφτιζόταν
28- Διαμάντω Δημητρίου Αγγελέτου, το γένος Δημητρίου Μαλαβάζου (Ζοναρά), μητέρα του παιδιού που βαφτιζόταν
29- Μαριάνθη Κατσάμπη, αδελφή του Μήτσου Κατσάμπη (του νονού)
30- άγνωστος
31- άγνωστος
32- άγνωστος
33- Πότα συζ. Νικολάου Ζαφείρη
34- άγνωστος
35- άγνωστος
36- Μαργαρίτα συζ. Στέλιου Σαμψώνη (16)
37- Κωνσταντίνα Παναγιώτη Αγγελέτου
38- Διαμαντής Αγγελέτος, παιδί Διαμάντως και Δημήτρη
39- Γεώργιος Αγγελέτος, παιδί Διαμάντως και Δημήτρη
40- Παναγιώτης Αγγελέτος, παιδί Διαμάντως και Δημήτρη
41- Μήτσος Μιχάλη Γεωργαντώνης