Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Ιστορική Θέση από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο της Αυστραλίας: Ένα Δυναμικό «YES» για την Φωνή των Αβορίγιναλ στο Κοινοβούλιο

«Έχοντας υποστεί κυριαρχία και εκμετάλλευση, ανισότητα και διακρίσεις, απαλλοτρίωση και αδιαφορία, η «Φωνή» των αυτοχθόνων λαών της Αυστραλίας εξακολουθεί να περιθωριοποιείται στην πολιτική διαδικασία»

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας 
27 Σεπτεμβρίου 2023

Δήλωση της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας σχετικά με τη Φωνή των Αυτοχθόνων και των Λαών του Τόρες Στρέιτ στο Κοινοβούλιο

Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δεσμεύεται να συνεργαστεί για να υποστηρίξει την αξιοπρέπεια και την ιερότητα κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα εκείνων των ανθρώπων τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των οποίων δεν έχουν εκπληρωθεί ή και απορριφθεί εντελώς- συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των δικών μας ιθαγενών που έχουν υποστεί τεράστιες αδικίες και αποξένωση από την εποχή του λευκού εποικισμού.

Έχοντας υποστεί κυριαρχία και εκμετάλλευση, ανισότητα και διακρίσεις, απαλλοτρίωση και αδιαφορία, η «Φωνή» των αυτοχθόνων λαών της Αυστραλίας εξακολουθεί να περιθωριοποιείται στην πολιτική διαδικασία. Μαζί με αυτό, δεν έχουν αναγνωριστεί κατάλληλα ως οι πρώτοι θεματοφύλακες της Αυστραλίας, οι οποίοι κατοικούσαν σε αυτή τη γη για πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από την πιο πρόσφατη ιστορία της Αυστραλίας.

Η βάση της θέσης μας βρίσκεται στη χριστιανική διδασκαλία σχετικά με την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου που δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού (βλ. Γένεση 1:26), η οποία δηλώνει απερίφραστα ότι όλα τα ανθρώπινα όντα -ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή ή τη θρησκεία- είναι πλάσματα του Θεού και, ως εκ τούτου, έχουν ανεκτίμητη αξία.

Για το λόγο αυτό, είναι καθήκον όλων μας να πορευτούμε μαζί και, με πνεύμα συμφιλίωσης και θεραπείας, να προχωρήσουμε προς ένα κίνημα που θα δει τους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών να μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό ακριβώς ζητείται από όλους τους Αυστραλούς να εξετάσουν στη "Δήλωση από την Καρδιά": «Αναλογικά, είμαστε ο πιο φυλακισμένος λαός στον πλανήτη. Δεν είμαστε ένας εγγενώς εγκληματικός λαός. Τα παιδιά μας είναι αποξενωμένα από τις οικογένειές τους… Αυτό είναι το μαρτύριο της αδυναμίας μας. Επιδιώκουμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για να ενδυναμώσουμε το λαό μας να πάρει τη θέση που του αξίζει στη χώρα μας».

Μαζί με άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες ζητάμε από τους πιστούς μας να ασχοληθούν σοβαρά με το ερώτημα του Δημοψηφίσματος -στο οποίο οι Αυστραλοί πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις 14 Οκτωβρίου 2023- για τη συνταγματική αναγνώριση και τη Φωνή στο Κοινοβούλιο. 

Είναι η ειλικρινής προσευχή μας προς τον αγαπημένο μας Θεό, ώστε όλα τα ανθρώπινα όντα να απολαμβάνουν στο έπακρο το πολυτιμότερο δώρο του αποτυπώματος του Θεού μέσα τους και η δέσμευσή μας για μια πιο ανθρώπινη συνύπαρξη να ενισχυθεί, ώστε να αντανακλά πιο αυθεντικά την έμφυτη αλληλεγγύη μας προς όλη την ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: