Ο καιρός στο χωριό μας

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Παραδοσιακές Ενδυμασίες και Τραγούδια: Η Νέα Αγάπη του Γερακίου

Φωτογραφία με την ευγενική χορηγία της Αφροδίτης Βουλγαράκη
Μια Πρωτοβουλία του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου.

Σε μια εποχή όπου η σύγχρονη κουλτούρα εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, συχνά αφήνοντας πίσω τις παραδόσεις μας, ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων στο γειτονικό μας Γεράκι προσφέρει μια ανανεωμένη ευκαιρία να διατηρήσουμε και κάτι από τις ρίζες μας, ανακαλύπτοντας ενδυμασίες από το παρελθόν και τραγούδια που είχαν λησμονηθεί.

Αυτή η πρωτοβουλία, που φέρει την υπογραφή του δασκάλου χορού Νίκου Μπαριάμη, αποτελεί μια αναζωογονητική ανάσα για το Γεράκι και γιατί όχι, την ευρύτερη περιοχή. Κάθε Παρασκευή, ο Νίκος συναντά μικρούς και μεγάλους από το χωριό, μοιράζοντας τη γνώση και το πάθος του για τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τη μουσική και το χορό.

Ξετυλίγοντας το νήμα της παράδοσης (Φωτ: Αφροδίτη Βουλγαράκη)
Το αποτέλεσμα είναι εμφανές, καθώς οι ενδυμασίες που ήταν βαθιά θαμμένες στα μπαούλα των παππούδων αναβιώνουν και τα τραγούδια των προγόνων μας επανέρχονται στα χείλη των νεότερων. 

Ο Νίκος Μπαριάμης εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ενθάρρυνση και την υποστήριξη των ντόπιων. 

«Τίποτα δεν θα γινόταν όμως πραγματικότητα χωρίς τη συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας του Γερακίου που απέδειξε για μία άλλη φορά ότι τη διαπνέει το αίσθημα ομαδικότητας και προσφοράς για το κοινό καλό,» ο δημοφιλής δάσκαλος του χορού αναφέρει. Η αγάπη των κατοίκων του χωριού για τη διατήρηση των παραδόσεών τους είναι το κλειδί της επιτυχίας αυτής της προσπάθειας.

Τις μέρες τούτες, όπου η εκθαμβωτική κουλτούρα συχνά κυριαρχεί, η προσπάθεια του Νίκου και του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου να διατηρήσουν τις παραδόσεις είναι εξαιρετικά σημαντική. Αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι οι ρίζες μας αποτελούν τη βάση της ταυτότητάς μας, και η συμβολή της τοπικής κοινωνίας είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας.

Ο Νίκος Μπαριάμης και ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων αξίζουν τα συγχαρητήρια για την αφοσίωσή τους στην προστασία και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: