Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΦΥΣΗκά Βαμβακού 2016 | 4ος Κύκλος Εκδηλώσεων

Η 16η Ιουλίου 2016 είναι μία ημερομηνία ορόσημο για τη Βαμβακού Λακωνίας, καθώς ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο χωριό του Πάρνωνα. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή διοργανώνει για τέταρτη συναπτή χρονιά έναν κύκλο καλοκαιρινών δράσεων 5 εβδομάδων, οι οποίες γεφυρώνουν δημιουργικά Έθιμα και Παράδοση με το Σήμερα. 

Αναμφισβήτητα, οι εκδηλώσεις “ΦΥΣΗκά Βαμβακού” είναι μία υπόθεση που τα τελευταία 4 χρόνια αφορά όχι μόνο τη Βαμβακού και το Δήμο Σπάρτης, αλλά το νομό Λακωνίας στο σύνολό του. 
 
Και φέτος το καλοκαίρι ... ΦΥΣΗκά Βαμβακού!
Ακολουθεί το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν στις 16 Ιουλίου 2016 και θα ολοκληρωθούν στις 21 Αυγούστου 2016.

16 Ιουλίου 2016 – 10.00 π.μ. - Άγιος Πέτρος
Κρόνιον Πέρασμα – Τρέξιμο Στο Ιερό Βουνό Του Κρόνου!
'Ενας μοναδικός αγώνας που ξεκινάει από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας και κατευθύνεται προς το καταφύγιο Πάρνωνα, περνάει μέσα από τα χωριά Βαμβακού – Βαρβίτσα – Καρυές – Βούρβουρα και τερματίζει πάλι στον Άγιο Πέτρο, πραγματοποιώντας μία κυκλική διαδρομή μήκους 70χλμ. Το Κρόνιον Πέρασμα διοργανώνεται από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, την Κοινότητα του Αγίου Πέτρου, το Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγρότοπου Μουστού, τον ιστότοπο www.ultrarunning.gr, με την ευγενική συμμετοχή του Συλλόγου Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτ.Αττικής ως τεχνικού συμβούλου του αγώνα και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Ζωή Βαμβακούς!

23 Ιουλίου 2016 - 8.00 μ.μ. - Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς
Παρουσίαση του Λακωνικού Ημερολογίου με θέμα τον Πάρνωνα
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Ιδιομορφή
Το χωριό μας θα φιλοξενήσει μία ιδιαίτερη παρουσίαση του Λακωνικού Ημερολογίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Πάρνωνα! Πρόκειται για μια έκδοση 320 σελίδων, η οποία ξεδιπλώνει το βουνό μας στο σύνολό του (τη λακωνική, και την αρκαδική πλευρά του), τη χλωρίδα και την πανίδα του, τα σπήλαια, τις περιοχές Natura, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα, τους δρόμους, τα βυζαντινά μνημεία και τα μοναστήρια, τα τοπωνύμια, τη λογοτεχνία, την οικονομία, τις πεζοπορικές διαδρομές και την ορειβασία. Περιλαμβάνει ακόμη μία αναλυτική παρουσίαση της χαρτογραφικής ιστορίας του βουνού από σπάνιους χάρτες, ιστορικές σελίδες κατά εποχή, μια σημαντική λαογραφική μελέτη για το βουνό και μια μικρή συλλογή ποιημάτων που γράφτηκαν γι’ αυτό. Ένα αφιέρωμα στο οποίο συμμετέχουν και οι γείτονες Αρκάδες, επειδή ο Πάρνωνας δεν γνωρίζει τα σύνορα των ανθρώπων.

26 Ιουλίου 2016 – 8.00 π.μ. - Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στις Πηγές
Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία & Υπαίθρια Συνεστίαση
Το πρωί της 26ης Ιουλίου, στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής στο Πλατύ Ποτάμι, θα τελεστεί -όπως κάθε χρόνο- Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, υπό του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μπλάθρα, μετά το πέρας της οποίας, οι πιστοί θα μεταβούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των “Πηγών”, όπου και θα ακολουθήσει υπαίθρια συνεστίαση.

26 Ιουλίου 2016 - 10.00 μ.μ. - Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς
Το Juke Box στον Παλιό Καφενέ
Βραδιά Μουσικής μετά φαγητού!
Επιμέλεια – Παραγωγή Σταύρος Σπηλιάκος
Κάτι διαφορετικό θα παρουσιάσει φέτος ο πολιτιστικός σύλλογος "Νέα Ζωή" την 26η Ιουλίου, μία ημέρα πριν την εμφάνιση του Ζαχαριά Καρούνη στη Βαμβακού! Το βραδυ της εορτής της Αγίας Παρασκευής το λόγο έχουν ο χορός, η γαστρονομία και το ... Ταξίδι σε παλιές εποχές μέσα από το αγαπημένο μας Juke Box! Καλώς ορίσατε στον Παλιό Καφενέ!

27 Ιουλίου 2016 – 8.00 π.μ. - Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς
Ο εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονος
Η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος. Το πρωί της 27ης Ιουλίου θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, υπό του πρωτοπρεσβύτερου, Γεωργίου Μπλάθρα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του οποίου το δεξιό κλίτος τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Παντελεήμονος. Μετά το πέρας της Ιεράς Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου.

27 Ιουλίου 2016 – 10.00 μ.μ. - Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς
Παραδοσιακό Πανηγύρι με το Ζαχαρία Καρούνη.
Συμμετέχουν : Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Ηλίας Καππάκος, Ειρήνη Χριστοφιλάκη, Βασίλης Βίλος, Χρήστος Λυκουρέντζος, Μιχάλης Δανιάς, Γιώργος Ζήτσας & Σπύρος Καππάκος.
Μαζί τους και τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοκκινόραχης!
Κορυφαία στιγμή κάθε καλοκαιριού, αλλά και των φετινών εκδηλώσεων, αποτελεί το Ετήσιο Παραδοσιακό Πανηγύρι που καθιστά εδώ και χρόνια την πλατεία της Βαμβακούς σημείο συνάντησης και διασκέδασης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέα Ζωή» μένει πιστός στα έθιμα δεκαετιών και διοργανώνει το μεγάλο Πανηγύρι ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα.

29 – 31 Ιουλίου 2016 – Ορειβατικό Καταφύγιο Πάρνωνα
Πανελλήνια Συνάντηση Αστρονόμων
Ένα από τα μεγαλύτερα αστροπάρτυ της Ευρώπης θα στηθεί στον Πάρνωνα από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου 2016, υπό τις διοργανωτικές οδηγίες της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης Διός Κούροι και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου ''Νέα Ζωή''.
Το πρόγραμμα της 10ης ΠΕΕΑ θα περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες με κεντρική τη νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση στους κατασκότεινους ουρανούς του Πάρνωνα, αλλά και ηλιακή παρατήρηση, πρακτικά εργαστήρια, μαθήματα ουρανογραφίας, ομιλίες προσκεκλημένων, πεζοπορία στα μονοπάτια του Πάρνωνα, δημιουργική απασχόληση παιδιών αστρονομικού περιεχομένου, bazaar μεταχειρισμένων αστρονομικών ειδών και πολλά ακόμη.

31 Ιουλίου 2016 – 8.30 μ.μ. – Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς
Η αρχιτεκτονική των οικημάτων της Βαμβακούς.
Ημερίδα - Παρουσίαση Έρευνας ΕΜΠ
Τη μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα ''Η αρχιτεκτονική της Βαμβακούς'' θα μας παρουσιάσει φετος η ομάδα γυναικών που ανέλαβε να την εκπονήσει!

6 Αυγούστου 2016 - 10.00 μ.μ. – Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς
Το ποτηράκι της καρδιάς
Βραδιά Μουσικής και Γαστρονομίας
Φωνές: Αγγελική Σπηλιάκου – Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Κιθάρα: Αλέξανδρος Γεωργουλόπουλος
Πιάνο: Χάρης Βασιλάκος
Το βράδυ του Σαββάτου, 6 Αυγούστου 2016, ταξιδεύουμε μουσικά σε μία διαδρομή με νότες από το χθες και το σήμερα! Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή χαράσσει τη δική του μουσική ρότα και ανεβαίνει στη σκηνή με λαϊκό κι έντεχνο προσανατολισμό, σε κομμάτια που θα ... αναγκάσουν το κοινό να τα σιγοτραγουδήσει. Έγχορδες εκτελέσεις, νοσταλγικές ερμηνείες σε ένα κολάζ ηχοχρωμάτων με φόντο το φωτισμένο ρολόι της Βαμβακούς!

13 Αυγούστου 2016 – 11.00 π.μ. - Κάτω Βρύση
Μεζεδο...φαγείο Η Κάτω Βρύση
Η Νέα Ζωή και οι Βαμβακίτες ψήνουν κι ετοιμάζουν μεζέδες μόνο για ... μερακλήδες!
Η Κάτω Βρύση άλλαξε ... όψη, φόρεσε τα καλά της και μας περιμένει και φέτος για μία μοναδική συνάντηση Βαμβακιτών, φίλων, επισκεπτών, όπου το πρώτο λόγο έχει η ... Γαστρονομία!

13 Αυγούστου 2016 – 09.30 μ.μ. - Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς
Τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο στο πανί του Συλλόγου
Τραγούδια σημαντικών Ελλήνων στιχουργών και συνθετών που αγαπήσαμε και απετέλεσαν θέματα στις Ελληνικές Κινηματογραφικές Ταινίες.
Επιμέλεια – Παραγωγή Σταύρος Σπηλιάκος

14 Αυγούστου 2016 – 08.30 μ.μ. - Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς
Γενική Συνέλευση και Εκλογές του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Ζωή

*15 Αυγούστου 2015 | 08.00 π.μ. - Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς
Η Κοίμηση της Θεοτόκου | Ετήσιο μνημόσυνο ευεργετών
Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι και μεγάλη γιορτή για τη Βαμβακού. Δεκαπενταύγουστος ή «Πάσχα του Καλοκαιριού» και η Βαμβακού τιμά με μεγαλοπρέπεια την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας τιμάται στο χωριό του Πάρνωνα με την προσήκουσα κατάνυξη. Ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπλάθρας θα τελέσει στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Βαμβακούς Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στα πλαίσια της λαμπρής εορτής του Χριστιανισμού. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Μνημόσυνο προς τιμή όλων των ιστορικών ευεργετών του Ναού αλλά και της Κοινότητας.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 - 08.00 π.μ. - Ι.Ν. Αγίου Εφραίμ του Νέου
Επέτειος Θυρανοιξίων | Θεία Λειτουργία και Υπαίθρια Συνεστίαση
Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν του Αγίου Εφραίμ του Νέου. Θα ακολουθήσει υπαίθρια συνεστίαση στον
προαύλιο χώρο του Ναού.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 - 08.00 π.μ.
Παραδοσιακό Ολοήμερο Γλέντι στο Παλαιό Καταφύγιο του Πάρνωνα
Τέλος του κύκλου εκδηλώσεων τιμής στην εκκλησιαστική κορυφή του Πάρνωνα, τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο -τον επονομαζόμενο “Κούρο”, λόγω της θρησκευτικής παράδοσης που τον ήθελε προστάτη των κτηνοτρόφων- όπου θα πραγματοποιηθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μπλάθρα. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, οι πιστοί ... κατηφορίζουν και συγκεντρώνονται στο χώρο του Παλαιού Καταφυγίου [θέση Ακριαλού] όπου ακολουθεί συνεστίαση και παραδοσιακό ολοήμερο γλέντι.

Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή
Με την υποστήριξη
του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης
της Τοπικής Κοινότητας Βαμβακούς
του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Βαμβακούς
Χορηγοί: FLY FM 89.7 και www.flynews.gr
Εκδόσεις Ιδιομορφή
Ένωση Αστρονόμων Σπάρτης
Ευεξία
Τάκης Σουλιμιώτης
Τάσος Μάρκος

Πώς θα μας βρείτε
Η Βαμβακού είναι κτισμένη στη δυτική πλευρά της ψηλότερης κορυφής του Πάρνωνα (το "Κρόνιο" κατά τον Ησίοδο) και στους πρόποδες λόφου, σε υψόμετρο 950 μέτρων και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Τρίπολη και 38 χιλιομέτρων από την Σπάρτη.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας
www.bambakou.gr
Βρείτε μας στο Facebook
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή
Βαμβακού Vamvakou ΦΥΣΗκά Βαμβακού

Δεν υπάρχουν σχόλια: