Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ο στολισμός του Επιταφίου στο Γεράκι και Αλεποχώρι

«Κάθε χρόνο, για πολλούς από εμάς, ο στολισμός του Επιταφίου είναι ένα έθιμο που γεμίζει τη ζωή μας και μας κάνει να νιώθουμε ακόμη πιο βαθιά τη συμμετοχή μας στο Θείο Πάθος,» γράφει ο Χρήστος Μπαλαμπάνος, πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου.


Στο Γεράκι

Στη συνέχεια αναφέρει: Έτσι και στο χωριό μας με μεγάλη ευλάβεια και τηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, κυρίες, δεσποινίδες και νέοι του Γερακίου, αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας των Παθών το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, κάθισαν και στόλισαν τον επιτάφιο έτσι ώστε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση.

Διάφορα λουλούδια σε αποχρώσεις του κόκκινου, του μωβ και του λευκού κυρίως, διακοσμούν τον επιτάφιο. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό. Κατά την διάρκεια του στολισμού του επιταφίου καθώς και μετά, οι γυναίκες έψαλλαν εγκώμια της επιτάφιας ακολουθίας του Χριστού δίνοντας με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα των ημερών.

Και του χρόνου να είσαστε καλά να ξανά στολίσετε τον Επιτάφιο του χωριού μας.
Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά για όλο τον κόσμο.


Στο Αλεποχώρι

Στο μεταξύ η Δήμητρα Μαλαβάζου από το γειτονικό Αλεποχώρι επαινεί τις προσπάθειες των συγχωριανών της στον δικό τους στολισμό. 

«Βάλαμε τον καλύτερο εαυτό μας», λέει, «καλός αυτός ο στολισμός». Ταυτόχρονα, νοσταλγεί τα παιδικά της χρόνια. «Τρέχαμε στα χωράφια για μαργαρίτες, δεντρολίβανα, λεμονανθούς ... πηγαίναμε από σπίτι σε σπίτι να γεμίσουμε τα καλαθάκια μας (με ) γεράνια, τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, κρίνα, βιολέτες που μοσχοβολούσε όλη η εκκλησία ... κρεμόμασταν με τη σειρά να καταφέρουμε να χτυπήσουμε πένθιμα την καμπάνα ... όμορφα χρόνια!!» Υπέροχα χρόνια μάλιστα.

Ευχόμαστε  σε όλους καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και καλά τσουγκρίσματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: