Ο καιρός στο χωριό μας

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Έξι Καριτσιώτισσες στη φιλόπτωχο του Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης Γκούντγουντ

Έξι Καριτσιώτισσες πρόσφατα εκλέχτηκαν στην  Φιλόπτωχο του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, την τοπική Ελληνορθόδοξη εκκλησία στο προάστιο του Γκούντγουντ στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. 

Και οι έξι έχουν στενή σχέση με αυτό το προάστιο από τότε που μετανάστευσαν από  το χωριό στις δεκαετίες του '50 και '60 και είναι τακτικές προσκυνήτριες στην εκκλησία από τα εγκαίνια της το 1970.

Πρόεδρο της Φιλόπτωχο επέλεξαν τη Γεωργία Βλάχου, το γένος Αντωνίου, η οποία εγκαταστάθηκε στο Γκούντγουντ όταν η οικογένειά της μετανάστευσε από την Καρίτσα το 1962.  Η Γεωργία δέχεται αμέριστη συμπαράσταση από τη θεία της Διαμάντω Κατσάμπη, τις εξαδέλφες Ερμιόνη Αντωνίου, Ελένη Φασμούλου και Κατίνα Σταυριανού καθώς και από τη συγχωριανή Ρούλα Καπετάνου. Η επιτροπή έχει επίσης την ανεκτίμητη υποστήριξη της Κούλας Τζίντζινιώτη, Γεωργίας Ρέτσα και Μπέττυς Δούλφια που προέρχονται από  άλλα μέρη της Ελλάδας.

Όλες οι γυναίκες ανυπομονούνε την αναζωογόνησης της επιτροπής. «Στόχος μας είναι», λένε, «να καλύψουμε τις διάφορες ανάγκες της εκκλησίας μας. Θα προσπαθήσουμε το καλύτερο για το Τραπέζι της Αγάπης, να φεύγει ο κόσμος χαρούμενος και ικανοποιημένος, κι αν έχουμε περισσότερα χρήματα θα μπορούμε να βοηθάμε κάποιους που έχουν ανάγκη».

Η Γεωργία ταυτίζεται στενά με την περιοχή του Γκούντγουντ και θέλει το καλύτερο για τους κατοίκους της περιοχής. «Οι λόγοι που με έκαναν να μπω στην Φιλόπτωχο«, μας λέει, «είναι πολύ και διάφοροι».

«Ο πατέρας μου κι εμείς εκκλησιαζόμαστε στο Γκούντγουντ, είμαι μεγαλωμένη στο Γκούντγουντ κι έχω πάει στο δημοτικό σχολείο του Γκούντγουντ.

«Έχω δουλέψει στο πρώτο ελληνικό μπακάλικο του Ντίνου στο Γκούντγουντ.

«Οι γονείς μου έζησαν μια ολόκληρη ζωή στο Γκούντγουντ.

«Ευγήκα νύφη από το πατρικό σπίτι στο Γκούντγουντ.

«Είμαι κορίτσι του Γκούντγουντ.

«Οφείλω να βοηθήσω την εκκλησία και την ενορία του Goodwood». 

Η Γεωργία είναι πολύ δραστήρια σε κοινωνικές δραστηριότητες της κοινότητας. Είναι πολλά χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παλλακωνικού Συλλόγου της Νότιας Αυστραλίας, και η νικήτρια του πρώτου διαγωνισμού τραγουδιού του συλλόγου.

Είναι, επίσης, σήμερα η αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Καριτσιωτών της Νότιας Αυστραλίας.
Πρόσφατα, με την ιδιότητά της ως προέδρος της Φιλόπτωχου του Ι. Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, παρουσίασε πρόγραμμα διάρκειας μιας ώρας στο ραδιοσταθμό των εθνικοτήτων και τραγούδησε τρία τραγούδια:
  • «Μου παρήγγειλε το αηδόνι», το τραγούδι που τραγούδησε όταν κέρδισε το διαγωνισμό τραγουδιού.
  • «Το Τραγούδι της Παναγιάς», λόγω του Δεκαπενταύγουστου
  • «Θα ανέβω και θα τραγουδήσω στο πιο ψηλό βουνό», το οποίο αφιέρωσε στην Στρατηγούλα Κούρλα, αγαπημένο τραγούδι της αείμνηστης ξαδέρφης που χάσανε πριν λίγους μήνες.
Με τον ενθουσιασμό, την αφοσίωση και την ενέργεια που παρουσιάζει η Γεωργία και η νέα επιτροπή είμαστε σίγουροι η Φιλόπτωχος του Ι. Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προσβλέπει σε μια περίοδο αναζωογόνησης, υψηλό ενδιαφέρον και το σημαντικότερο απ' όλα πολύ στενή επαφή με τους απλούς ενορίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: