Follow by Email

Συνολικες προβολες

Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών - Γεράκι Λακωνίας: Εγκαινιάστηκε η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου

Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών - Γεράκι Λακωνίας: Εγκαινιάστηκε η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Συλλόγο...:  

Με τη συμμετοχή αρκετών φιλοπρόοδων Γερακιτών, με σύμμαχο τον καλό καιρό και με ευχάριστη διάθεση τελέστηκαν την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013, τα εγκαίνια της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών. Στις 11 το πρωί ο Ιερέας του χωριού μας π. Γιάννης Χαραμής τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων στην όμορφη αυλή του Ρέλλειου Παρθεναγωγείου.

Επίσημη προσκεκλημένη του συλλόγου η Λιάνα Κανέλλη, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις συλλογές της Βιβλιοθήκης και υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει σημαντικό αριθμό βιβλίων, μεταξύ αυτών και πολύ ακριβά λευκώματα, από την προσωπική της Βιβλιοθήκη, εις μνήμη του Γερακίτη πατέρα της Χρήστου Κανέλλη. Κατά την ξενάγηση, η Λιάνα Κανέλλη έγινε μέλος της Βιβλιοθήκης μας ενώ ζήτησε να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της εφορείας, όργανο που θα συγκροτηθεί σύντομα και θα έχει ως καθήκον τη γενική εποπτεία της Βιβλιοθήκης και την επίλυση θεμάτων που άπτονται της οργάνωσης και της λειτουργίας της.

Παρόντες στα εγκαίνια η ανιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο συμπατριώτης μας Αναπληρωτής Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας, κ. Γιώργος Μαρουδάς, η Αντιδήμαρχος Γερακίου κα Νίκη Χρήστου – Μιχαλούτσου, η οποία στήριξε όλα αυτά τα χρόνια ηθικά αλλά και οικονομικά το έργο της οργάνωσης της Βιβλιοθήκης. Παρών από νωρίς και ο τ. Δήμαρχος Γερονθρών κ. Φίλιππος Πήλιουρας, που αδιαμφισβήτητα είναι ο Δήμαρχος που έβγαλε το κτήριο του Ρέλλειου Παρθεναγωγείου από την εγκατάλειψη, καθιστώντας το κτήριο κόσμημα για το σύγχρονο Γεράκι. Το σύλλογο Γερακιτών Αττικής εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Στυλιανός Γκίνης και τα μέλη κ.κ. Θανάσης Κουτσοβίτης και Μιχάλης Καραμίχας. Ο Δήμος Ευρώτα εκπροσωπήθηκε από τον κ. Δημήτρη Διαμαντάκο, Αντιδήμαρχο και πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Ευρώτα «Ευρώτειος Πολιτεία». Παρόντες, επίσης, η τοπική σύμβουλος κα Ολυμπία Αγγελέτου, η Δημοτική Σύμβουλος Κροκεών, κα Παρασκευή Πετροπούλου - Γκαμουλάκου, η Δημοτική Σύμβουλος Νιάτων, κα Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου και οι πρόεδροι των σωματείων Γερακίου κ.κ. Αντωνία Μήτρη, Ειρήνη Λάτση, Μιχάλης Γιαννάκος, Χρήστος Μπαλαμπάνος και Ηλίας Δαράκης. Τέλος από το τοπικό συμβούλιο Γερακίου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος κ. Νίκος Σακελλαρίου η κα Ελένη Δαβάρα και ο κ. Γιάννης Γκίνης.

Αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο καφεστιατόριο του κ. Δημήτρη Μιχαλούτσου, όπου η Λιάνα Κανέλλη ανέπτυξε το θέμα «Παιδεία – Ιστορία – Ελευθερία», συνδέοντας και τις τρεις έννοιες με την αξία της μόρφωσης και του βιβλίου. Ιδιαίτερες οι αναφορές της στον πατέρα της όταν ήταν μαθητής στο Γεράκι, που αναζητούσε ευκαιρίες για ευρύτερη μόρφωση και παιδεία. Με τη χαρακτηριστική της ευφράδεια και ταχύτητα σκέψης απέδειξε ότι το διάβασμα διαμορφώνει ελεύθερες προσωπικότητες, χωρίς στεγανά, σφυρηλατώντας παράλληλα τις ηθικές αξίες. Χαρακτηριστικό το κλείσιμο της ομιλίας της: «Σήμερα φοράω κόκκινη μπλούζα, είμαι παναθηναϊκός, ανήκω στο ΚΚΕ και είμαι Χριστιανή Ορθόδοξη, είμαι Ελεύθερη να επιλέγω’’!

Στη διάρκεια των παραπάνω εκδηλώσεων παρόντα και τα δύο συμβούλια του Συλλόγου μας, το απερχόμενο και το τωρινό. Στο απερχόμενο ανήκει το έργο που εγκαινιάσαμε, στο τωρινό η συνέχειά του. Η πρόεδρος Ανθή Σαράντη, ο γραμματέας Θανάσης Σταματόπουλος, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Γκίνης, η Ταμίας Γεωργία Κόντου, το μέλος Παναγιώτα Αγγελέτου κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να στήσουν τη Βιβλιοθήκη: διοργάνωσαν εκδηλώσεις, συναντήσεις, έτρεξαν να βρουν οικονομικούς πόρους, συνεργάστηκαν με τοπικούς επαγγελματίες, παραδίδοντας έτοιμο το έργο, να το εγκαινιάσουν οι επόμενοι. Και αυτό είναι προς τιμή τους! Κανένα ίχνος φιλοδοξίας, ούτε προβολής. Το τωρινό συμβούλιο με πρόεδρο τον Παναγιώτη Τσεμπελή, Γραμματέα τη Ρένα Σκουλαρίνα, αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Αγγελέτο, ταμία τον Στέλιο Μιχαλούτσο και μέλος την Γεωργία Κόντου προετοίμασαν τα εγκαίνια του έργου αναγνωρίζοντας κάθε στιγμή τη δουλειά των προηγούμενων. Ο κόπος των προηγούμενων και η αναγνώρισή του από τους επόμενους αποτελεί πολύτιμο δίδαγμα, για το πώς πρέπει να πράττουμε όλοι μας.

Τέλος, προς τους 106 αφανείς Γερακίτες και Γερακίτισσες που δούλεψαν σκληρά μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης τα τρία τελευταία χρόνια, αναφέρουμε ότι έτσι ακριβώς έπραξαν και οι πρόγονοί μας το 1937, για να δημιούργησαν τη φημισμένη ‘’Λαϊκή Βιβλιοθήκη Γερακίου΄΄ που λειτούργησε για περισσότερα από 45 χρόνια στο χωριό. Τα ονόματα των αειμνήστων αυτών Γερακιτών είναι: ο Παναγιώτης Πουλίτσας, ο Ιωάννης Λεωντακιανάκης, ο Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Αθανάσιος Μανούσης, ο Πέτρος Πουλημενάκος, ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος (καθηγητής Γυμνασίου), ο Γεώργιος Γκίνης, ο Γεώργιος Κωνστιάντος, ο Νικόλαος Λυσσάρης, ο Κωνσταντίνος Αντζακλής και ο Ευθύμιος Γριμπάς (δάσκαλος). Βασικός χρηματοδότης τότε ο Γεώργιος Κούρλας, μεγάλος ευεργέτης του Γερακίου. Ελάχιστο χρέος, λοιπόν, όλων εμάς ήταν να σεβαστούμε ό,τι μας άφησαν να το διασώσουμε, να το εξελίξουμε…

Σήμερα, βέβαια, στην εποχή της τηλεόρασης, του διαδικτύου και της πολύωρης ενασχόλησής μας με ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (βλ. Facebook), το βιβλίο δεν παίρνει τη θέση που του αξίζει. Η Βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας ξεκινά τη λειτουργία της λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω παραδοχή. Αποστολή της όμως είναι να δείξει κι άλλους δρόμους προς τα Μέλη της. Πιστεύουμε και ευχόμαστε ότι και η εφορεία της Βιβλιοθήκης όπως και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θα στηρίξει κάθε δημιουργική πρόταση για τη Βιβλιοθήκη μας.
 

Μιχάλης Σόβολος

Δεν υπάρχουν σχόλια: