Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ημερολόγιο από επίσκεψη στο Σύδνεϋ

Για κάποιο καιρό θα βρίσκομαι στο Σύδνεϋ, πρωτεύουσα της Αυστραλιανής πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, που στεγάζει περισσότερους από 100.000 Έλληνες και μόλις δέκα περίπου απόγονους της Καρίτσας. Tο Σύδνεϋ με συνολικό πληθυσμό 4,6 εκατομμυρίων είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Αυστραλία. Η πόλη είναι χτισμένη σε χαμηλούς λόφους γύρω από ένα απίστευτα γραφικό λιμάνι όπου εμβληματικά στοιχεία είναι τόσο η εκπληκτική φυσική του ομορφιά όσο και το δομημένο περιβάλλον, το Θέατρο Όπερων, η διάσημη γέφυρα και πολλά πολλά άλλα. Το κέντρο και τα προάστια περικυκλώνονται από εθνικά πάρκα, ενώ οι ακτές αποτελούνται από μια σειρά από μικρούς κολπίσκους, ορμίσκους, ποτάμια και παραλίες. Στο κέντρο βρίσκονται και άλλα πάρκα, τα πιο αξιόλογα από τα οποία είναι το Χάιντ Παρκ και οι Βοτανικοί Κήποι.

Τις επόμενες μέρες θα ήθελα να μοιραστώ μερικά στιγμιότυπα από το φυσικό, κτιστό, πολιτιστικό όπως και το κοινωνικό περιβάλλον που αφήνουν εντύπωση στον επισκέπτη.
Δημήτρης Ευ. Κατσάμπης

Η Ζωή σε πολυκατοικία
Σε αντίθεση με την Αδελαΐδα, όπου ζούμε κυρίως σε μονοκατοικίες, το Σύδνεϋ είναι πυκνοκατοικημένο και τα διαμερίσματα σε ψηλές πολυκατοικίες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Το Λιμάνι του Σύδνεϋ
Συνήθως αναφέρεται ως το πιο όμορφο φυσικό λιμάνι στον κόσμο. Όμως τα πολυτελέστατα σπίτια των πλουσίων και των διασήμων γύρω στην άκρη του νερού το κάνουν αδύνατο να περπατήσεις αδιάκοπα γύρω-γύρω, έτσι ο καλύτερος τρόπος για να το δει κανείς είναι από φέριμποτ.

Γέφυρα του Σύδνεϋ
Έμβλημα-ορόσημο της πόλης, συμβολίζει τη νέα ζωή για πολλούς μετανάστες, αξέχαστη θέα κατά την άφιξή τους στην πόλη. Κατασκευάστηκε το 1932 για να συνδέσει τα βόρεια με τα νότια προάστια, είναι από ατσάλι και έχει μήκος περίπου 1150 μέτρα, ενώ διαθέτει 8 λωρίδες αυτοκινητοδρόμου, 2 σιδηροδρομικές γραμμές, ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο.

Το Circular Quay
Το Circular Quay (Κυκλική Αποβάθρα) είναι το κέντρο του λιμανιού. Βρίσκεται σε μικρό κολπίσκο, θέση της αρχικής αποβίβασης του Πρώτου Στόλου Βρετανών κατάδικων στις 26 Ιανουαρίου 1788. Σήμερα πρόκειται για την αφετηρία προς τα περισσότερα αξιοθέατα γύρω από το λιμάνι, ένας ζωντανός, πολυσύχναστος χώρος με φέριμποτ να φεύγουν κάθε λίγο προς τα διάφορα σημεία του λιμανιού.

Πατρώα εδάφη των Ιθαγενών
Το Circular Quay βρίσκεται στα πατρώα εδάφη των Ιθαγενών από τη φυλή Εόρα και εδώ μας δείχνουν πώς παίζουν το ντιτζεριντού, παραδοσιακό τους μουσικό όργανο.

Darling Harbour
Το Darling Harbour είναι γεμάτο ζωή και διασκέδαση. Ένα παλιό λιμανάκι έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό κέντρο με πολυάριθμα εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, μουσεία, θέατρα, πάρκα
και πολλά άλλα, τα οποία όλα περιβάλλονται από μονοτρόχιο σιδηρόδρομο.
Στα πιο αξιοθέατα περιλαμβάνονται: Ο κινέζικος κήπος φιλίας - Δώρο στο Σύδνεϋ από την κινεζική αδελφή πόλη Γκουανγκντόνγκ. Ένα πράσινο και ειρηνικό καταφύγιο. Ενυδρείο - Από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στον κόσμο, με περισσότερα από 5000 διαφορετικά ψάρια της Αυστραλίας. Περπατάμε στον "πυθμένα του ωκεανού" μέσω υποβρύχιες σήραγγες μήκους 145 μέτρων. Εθνικό θαλάσσιο μουσείο - Αφιερωμένο στην ναυτική ιστορία της Αυστραλίας. Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων - Εκθέματά αντίγραφα από τις πιο διάσημες προσωπικότητες τόσο της Αυστραλιανής όσο και της παγκόσμιας ιστορίας.


Ιστορικό πλοίο Endeavour
Πιστό αντίγραφο του ιστορικού πλοίου Endeavour που ελλιμενίζεται στο Εθνικό Θαλάσσιο Μουσείο στο Darling Harbour. Το Endeavour ήταν το πλοίο με το οποίο ο Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ ανακάλυψε την Αυστραλία το 1770, αν και ομολογουμένως πρόκειται για κοινό μυστικό, πάνω από 60000 χρονών πριν από αυτόν, ανάμεσα στις 500 περίπου φυλές Ιθαγενών που ειρηνικά και μονιασμένα μοιράζονταν την ήπειρο όλο αυτό το διάστημα.

Paddy's Market
Η λαϊκή αγορά κατέχει θέση κεντρικής σημασίας στην ιστορία του Σύδνεϋ για πάνω από 150 χρόνια.
Πολιτειακή Βιβλιοθήκη Νέας Νότιας Ουαλίας
Πινακοθήκη Νέας Νότιας Ουαλίας

Δημόσια Κτήρια
Αισθητή είναι η αρχαιοελληνική επιρροή στην αρχιτεκτονική πολλών δημόσιων κτηρίων του Σύδνεϋ.
Νησιώτικο γλέντι στο Σύδνεϋ, Κυριακή 7 Οκτωβρίου

Μπλου Μάουντανς (Γαλάζια Όροι), 100 περίπου χλμ. από το Σύδνεϋ. Το όνομα προέρχεται από τη γαλάζια χροιά τα βούνα αποκτούν όταν τα βλέπουμε από μακριά. Η περιοχή κατατεμαχίζεται από χαράδρες έως 760 μέτρα βάθους. Όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στην Αυστραλία, οι πρώτοι άποικοι βρήκαν τα βουνά αδιάβατα παρόλο που είχαν ήδη κατακτηθεί για αρκετές χιλιετίες από τη φυλή Γκουνταγκούρα των Ιθαγενών. Τα βουνά έχεουν κυριχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ διότι η βλάστηση θεωρείται εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας, και το περιβάλλον περιλαμβάνει βαλτότοπους, υγρότοπους καθώς και εκτάσεις από σπάνια και απειλούμενα φυτά, ζώα και ερπετά.
Τα βράχια "Οι Τρεις Αδελφές"
από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής



Δεν υπάρχουν σχόλια: