Ο καιρός στο χωριό μας

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

«Τ’ Αγιαννιού» των Καριτσιωτών στο YouTube

(Φωτο: Μιχάλης Λεϊμονίτης)
Την παραδοσιακή γιορτή «Τ 'Αγιαννιού» (Αποκεφάλιση του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή), στις 29 Αυγούστου, το πανηγύρι της χρονιάς στην Καρίτσα του Πάρνωνα, επέλεξε και πάλι φέτος να φωτογραφήσει, να βιντεοσκοπήσει και να θέσει στη διάθεση των απανταχού Καριτσιωτών, μέσω του YouTube, ο Μιχάλης Λεϊμονίτης, διαχειριστής και συντάκτης του κορυφαίου τοπικού ιστολογίου «Δήμος Ευρώτα Σκάλα Λακωνίας».

Ο Αύγουστος είναι ο ωραιότερος μήνας του χρόνου στην Καρίτσα. Το χωριό ζωντανεύει και πολλοί απόγονοι που είναι σε θέση να ξαναγυρίσουν στη γενέτειρά τους επιλέγουν αυτό τον καιρό να βρίσκονται αναμεταξύ συγγενείς και φίλους, μαζί να πάρουν την ανηφόρα για να εκκλησιαστούν στο ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη, χτισμένο το 1869 εκατό μέτρα πιο κάτω από την επιβλητική κορυφή του Ελατιά που δεσπόζει πάνω από την Καρίτσα.

Το ταπεινό ανεμοδαρμένο εκκλησάκι που αγναντεύει τον κάμπο της Λακωνίας στο μακρινό ορίζοντα αποτελεί σπουδαίο κομμάτι από τη θρησκευτική παράδοση των Καριτσιωτών. Οι περασμένες γενιές των βοσκών και των γεωργών που το περιποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφήσει μια πλούσια κληρονομιά και ευθύνη να συνεχιστούν τα ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με την γιορτή του· ευχάριστο περπάτημα στην ανηφόρα, εκκλησιασμό πάνω στο βουνό, και κατόπιν πανηγύρι στο αλώνι του χωριού· μια ανάπαυλα να ξαποστάσουν οι πρόγονοί μας της εποχής εκείνης από την καθημερινότητα και τη σκληρή δουλειά στο μαντρί και στο χωράφι.


Σήμερα η κοσμοσυρροή είναι ακόμη πιο μεγάλη. Το εκκλησάκι είναι φρεσκοβαμμένο, τα μανουάλια γυαλισμένα, και η καινούργια καμπάνα του δίνουν μια πιο πλήρη εμφάνιση. Παραμένει όμως, όπως πάντα, τόπος συνάντησης και αναμνήσεων για μικρούς και μεγάλους από κοντά και από μακριά. Τα έθιμα των προγόνων μας που χάνουν τις ρίζες τους στο πέρασμα των χρόνων, σήμερα αποτελούν την ευκαιρία για να ενώσουν ανθρώπους, για να ανοίξουν τις καρδιές τους, για να θυμηθούμε τα παλιά και για να γιορτάσουμε την κοινή μας καταγωγή, όλοι απόγονοι των βοσκών και των γεωργών που εκατοντάδες χρόνια συνυπήρχαν σ’ αυτές τις πλαγιές του Πάρνωνα, στην ξεχωριστή δικιά μας θέση στον κόσμο, στη πνευματική μας εστία.


Μας συγκινούν ιδιαίτερα οι προσπάθειες του κοντοχωριανού Μιχάλη Λεϊμονίτη από τη Σκάλα, ο οποίος μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεό του μας επανασυνδέει με αυτή την παράδοση. Ακολουθούν περισσότερες από 300 φωτογραφίες από τον εκκλησιασμό στο βουνό καθώς και κάποιες με εκπληκτική θέα του χωριού από ψηλά. Στη συνέχεια προβάλλονται δύο βίντεο. Το πρώτο, διάρκειας 12 λεπτών, παρουσιάζει τη λειτουργία στο εκκλησάκι του Αί-Γιάννη, ενώ το δεύτερο, διάρκειας 20 λεπτών, συλλαμβάνει το πανηγύρι· τη διασκέδαση, το χορό, και την ευθυμία στην πλατεία του χωριού. Απολαύστε τα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: