Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Αγιαννιού 2011: Έξω ντέρτια και καημοί, η Kαρίτσα γλεντάει στο πανηγύρι της χρονιάς

Πρώτη στο χορό Κατερίνα Μαλαβάζου,
 Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καριτσιωτών
(Φωτογραφίες: Μ. Λεϊμονίτη)
Συγχωριανός τραγουδιστής Τάκης Χρόνης ήρθε από τη Δράμα
Συγχωριανός μετανάστης από την Αυστραλία,
Διαμαντής Χαγιάς και φίλος Αντώνης Κατσάμπης
στον Αγιάννη με τον Ελατιά στο βάθος
Παρά την πρωτοφανή οικονομική και δημοσιονομική κρίση που πλήττει τον ελληνικό λαό, το φετινό ετήσιο διήμερο πανηγύρι «Τ’ Αγιαννιού» θεωρείται το πιο επιτυχημένο που έγινε ποτέ στην Καρίτσα. Πράγματι, υπολογίζεται ότι στο αποκορύφωμα, πάνω από 800 άτομα, τέσσερις φορές ο σημερινός μόνιμος πληθυσμός του χωριού, ήταν καθισμένοι στα τραπέζια γύρω-γύρω απ’ την πλατεία του χωριού, εκεί που τα παλιά τα χρόνια οι πρόγονοί μας έφτιαχναν τις θημωνιές για ν’ αλωνίσουν τα στάρια στο τότε αλώνι.

Σύμφωνα με τον πρώην αγροφύλακα Αντώνη Κατσάμπη, εκτός από τους ντόπιους, ήρθαν και πολλοί κοντοχωριανοί αλλά και επισκέπτες απ’ όλη τη Λακωνία, καθώς και απ’ την Αθήνα, ακόμη και τη Δράμα, για να μην αναφέρουμε και τους ομογενείς από την Αυστραλία.


Φαίνεται πως όλοι αυθόρμητα αποφάσισαν, έστω και μόνο για λίγο, να απορρίψουν το σκοτάδι και τη μοίρα που βαραίνουν την καθημερινή ζωή και να ξεσπάσουν σ’ ένα διήμερο γεμάτο διασκέδαση, φαγητό, μουσική, χορό και γλέντι.


Το πλήθος κατά τη διάρκεια των δύο ημερών ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα με τους παραδοσιακούς ήχους του συγκροτήματος Μπατσάκη που απέρρεαν απ’ την πλατεία του χωριού κι αντηχούσαν σ’ ολόκληρη την πλαγιά του βουνού από την «Τσούκα» στα δυτικά, μέχρι και τη «Ράχη Ασφάκα» στ’ ανατολικά. Ανάμεσα στις αξέχαστες στιγμές των δύο ημερών ήταν η απόδοση μιας προσαρμοσμένης παραλλαγής του τραγουδιού «Είμαστε Καριτσιώτες» όπου οι παρευρισκόμενοι κάθε φορά ξεσπούσαν σε έντονα και παρατεταμένα χειροκροτήματα κυρίως στην επωδό «είμαστε Καριτσιώτες!» Σημειωτέον ότι η αρχική εκδοχή γράφτηκε και πρωτοτραγουδήθηκε από τον Τάσο Αντωνίου στην «Καριτσιώτικη Βραδιά» στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο της Αδελαΐδας στις 22 του Οκτώβρη το 2004.


Ωστόσο, η τιμή του πρώτου τραγουδιού για ν’ αρχίσει το πανηγύρι, παραχωρήθηκε στο συγχωριανό Τάκη Χρόνη, μόνιμο πλέον κάτοικο της Δράμας, που ήρθε ειδικά για τη γιορτή τ’ Αγιαννιού. Ο Τάκης άγγιξε τις καρδιές όλων με την εξαιρετική απόδοση του παλιού τραγουδιού «Τα λερωμένα, τ' άπλυτα, τα θαλασσοβρεγμένα».


Και τις δυο βραδιές, και της Κυριακής και της Δευτέρας, το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, την ώρα που ο ήλιος έβγαινε πάνω απ’ την Αετοφωλιά. Υπόσχεση όλων, να ξανασυναντηθούν και πάλι του χρόνου για ένα ακόμη μεγαλύτερο και καλύτερο πανηγύρι, αν αυτό είναι δυνατόν!


Το πανηγύρι τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης, ο Αντι
δήμαρχος Ευρώτα κ. Δημήτρης Διαμαντάκος, η Αντιδήμαρχος Γερονθρών κ. Νικολέτα Χρήστου-Μιχαλούτσου, ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας Καρίτσας κ. Δημήτρης Κατσάμπης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φίλιππος Πήλιουρας, καθώς και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καριτσιωτών κ. Κατερίνα Μαλαβάζου.

Θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε και την εκπληκτική προσπάθεια του Μιχάλη Λεϊμονίτη, φίλο της Καρίτσας και συντάκτη του κορυφαίου ιστολογίου «Δήμος Ευρώτα Σκάλα Λακωνίας», ο οποίος κατά τη διάρκεια του πανηγυριού κράτησε τους Καριτσιώτες σ’ ολόκληρο τον κόσμο σε συνεχή επαφή με την εξέλιξη όλων των εορταστικών εκδηλώσεων στο πατρογονικό χωριό, το χορό της παραμονής στην κεντρική πλατεία, τη λειτουργία στον Αγιάννη πάνω στον Ελατιά, καθώς και το μεγάλο γλέντι που ακολούθησε το βράδυ της ίδιας μέρας.

Ο Παναγιώτης Χαγιάς, απ’ το Λονδίνο του Οντάριο, έμεινε κατενθουσιασμένος από την προβολή των εκδηλώσεων στον υπολογιστή του γιου του, ενώ η Δήμητρα Προφύρη, από το Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρεί την παρουσίαση «ανεκτίμητης αξίας». Γράφει: «Συγκινήθηκα πολύ και νοστάλγησα το χωριό. Σας ευχαριστώ πολύ! Προσεύχομαι να είμαι εκεί του χρόνου!» Την ίδια στιγμή, στην άλλη γωνιά του κόσμου, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η Γεωργία Βλάχου λέει: «Χοροπηδούσα από χαρά όταν άκουσα το τραγούδι «Είμαστε Καριτσιώτες» να τραγουδιέται στην πλατεία του χωριού μπροστά σε τόσο κόσμο σ’ ένα τόσο μεγάλο πανηγύρι!»


Δραττόμεθα της ευκαιρίας να ευχαριστήσουμε το Μιχάλη για το θαυμάσιο αφιέρωμά του στην Καρίτσα, το οποίο μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είναι άνευ προηγουμένου. Παρακάτω απολαύστε τα βίντεο και τις φωτογραφίες του, κατά τη διάρκεια του διήμερου τ’ Αγιαννιού.

2 σχόλια:

Στέλιος Μιχ. Μαλαβάζος είπε...

Καρίτσα, το οξυγόνο της ζωής μας!

Στέλιος Μιχ. Μαλαβάζος είπε...

Ο ήλιος μόλις έσκασε στην Ελίτσα.