Ο καιρός στο χωριό μας

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Νέο ξεκίνημα, καλή επιτυχία

Ο Ρος Κατσάμπης επιστρέφει στην πρώτη του αγάπη, κτηματομεσίτης στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ο Ρος είναι εγγονός του Αργύρη και της Καλλιόπης Κατσάμπη που μετανάστευσαν από την Καρίτσα το 1954, και του Νίκου και Αγγελικής Καραπανάγου, που κατάγονται από την Κόρινθο.

Ρος συγχαρητήρια για το νέο σου ξεκίνημα. Οι καλύτερες ευχές για καλές δουλειές στη συνέχεια της καριέρας σου.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Φωτογραφία του Μήνα Φλεβάρη 2021: Ελένη Αντωνίου (1907-2003)

Η φωτογραφία του μήνα Φλεβάρη 2021, είναι αχρονολόγητη φωτογραφία της Ελένης, χήρας Παναγιώτη Νικολάου Αντωνίου, στο χωράφι στο Ξεροκάμπι.

Φωτογραφία από τη συλλογή της κόρης της, Σουσάνας

Η φωτογραφία έχει επίσης δημοσιευτεί στις «Παλιές φωτογραφίες από την Καρίτσα Λακωνίας» στο Facebook.

Photo of the month of February 2021: Eleni Antoniou (1907-2003)

The photograph for the month of February 2021 is an undated photograph of Eleni, widow of Panagiotis Nikolaou Antoniou, at the tilling field in Xerokampi.

Photo from the collection of her daughter, Sousana

Previously published in "Old photos from Karitsa of Laconia" on Facebook.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Ωραίες αναμνήσεις από την Καρίτσα: Ρούγα στο κτιράκι του Γραμματικάκη

Φωτ: Λίτσα Κατσάμπη
Γράφει η Αλεξάνδρα Κατσάμπη

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι από το καλοκαίρι του 1986 και αποτυπώνει την παραδοσιακή ρούγα στο κτιράκι απέναντι από το μαγαζάκι του Γραμματικάκη.

Εκεί μαζευόμασταν κάθε βράδυ όλη οι γειτονιά και ξενυχτούσαμε κουβεντιάζοντας. Η ρούγα τελείωνε συνήθως μετά της τα μεσάνυχτα. Ήταν πάντα καθημερινό στέκι τα καλοκαίρια. Κάθε γειτονιά στο χωριό είχε το στέκι με την δικιά της ρούγα.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την θεία μου Λίτσα Κατσάμπη η οποία εκείνη την χρονιά είχε έρθει στην Ελλάδα από την Αμερική. Ο θείος μου είναι ο κάτω δεξιά Κατσάμπης Γεώργιος του Κωνσταντίνου, πρώτος εξάδελφος του παππού μου.

Δυστυχώς από αυτή την φωτογραφία λείπουν σχεδόν όλοι (εκτός από την μαμά και εμένα).

Από πάνω αριστερά είναι ο μπαμπάς μου Κατσάμπης Αναστάσιος, η μαμά μου Κατσάμπη Αργυρούλα, ο παππούλης μου Κατσάμπης Δημήτριος, η γιαγιά μου (η κυρά μου όπως την έλεγα) Κατσάμπη Αλεξάνδρα, η θεία η Άννα Ρήγα, η θεία Γεωργία Γραμματικάκη, η θεία Σταμάτα Τούντα, ο μπάρμπα Λάμπρος Τούντας, και κάτω από αριστερά εγώ (μόλις 8 χρονών), η θεία Λαμπρινή Γραμματικάκη και ο θείος μου Γεώργιος Κατσάμπης.

Δυστυχώς αυτό που έμεινε είναι το χτιράκι και «οι ωραίες αναμνήσεις». Πλέον οι ρούγες απ' ολόκληρη την Καρίτσα μεταφέρθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Παλαιά Έγγραφα: Χαρτιά για άδεια γάμου Γιαννάκη Κατσάμπη και Γιωργίτσας Πήλιουρα στο Αλεποχώρι το 1894

Ανίχνευση εγγράφων: Στέλιος Χαγιάς*


Τι απίστευτη και ευχάριστη έκπληξη!

Μόλις ήρθε στα χέρια μας ένα σπουδαίο οικογενειακό έγγραφο που, όσο γνωρίζουμε, δεν το είχε προηγουμένως δει κανένα μέλος της ευρύτερης οικογένειας των «Βατσουραίων» από την Καρίτσα για περισσότερο από 120 χρόνια. Κι έτσι θεωρείται σπουδαίο και πολύτιμο οικογενειακό μας κειμήλιο.

Πρόκειται για τα απαιτούμενα έγγραφα, σε μορφή επίσημης επιστολής, από τον εφημέριο της ενορίας Αλεποχωρίου προς τον Αρχιεπίσκοπο της Μητρόπολης Σπάρτης και Μονεμβασίας, προκειμένου τον μήνα Μάιο του 1894 να χορηγηθεί η άδεια για τον γάμο του παππού Γιαννάκη Κατσάμπη ή «Βατσούρα», 23 χρονών ξενοτσόπανου από την Καρίτσα, και της γιαγιάς Γεωργίτσας Πήλιουρα, ηλικίας 18 ετών, διπλοκάτοικου Κοσμά και Αλεποχωρίου.

Τον καιρό εκείνον, τα έγγραφα αυτά τα ετοίμαζε ο ιερέας που θα τελούσε το μυστήριο, συνήθως ο εφημέριος από την τοπική ενορία της νύφης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο π. Αναστάσιος Μάλιος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αλεποχώρι Λακωνίας.

Στη συνέχεια, ο εφημέριος αφού πρώτα σφράγιζε την επιστολή με το απαιτούμενο χαρτόσημο (2 δρχ.), απευθυνόταν στη Μητρόπολη στη Σπάρτη, η οποία εντός μίας ή δύο ημερών χορηγούσε την σχετική άδεια.

Το έγγραφο που εικονίζεται εδώ, έχει δύο ημερομηνίες, 9 και 11 Μαΐου 1894 (το έλαβε η Μητρόπολη στη Σπάρτη στις 11 Μαΐου, ενώ ο ιερέας το έστειλε από το Αλεποχώρι στις 9 του μηνός). Το περιεχόμενό του, που μεταγράφεται παρακάτω, ρίχνει νέο φως σε ό, τι γνώριζε η οικογένεια για την καταγωγή της γιαγιάς Γεωργίτσας. Σύμφωνα με τον Στέλιο Χαγιά των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα, αναδιατυπώνει πλήρως τη σχέση των «Βατσουραίων» από την Καρίτσα με τον ευρύτερο σόι των «Πηλιουραίων» από τον Κοσμά. Ο ίδιος έχει ήδη εισαγάγει τις σχετικές αλλαγές στον γενεαλογικό ιστότοπο, και τα μέλη από τους δύο αυτούς οικογενειακούς κλάδους έχουν πλέον τη δυνατότητα να ερευνήσουν εκ νέου τη γενεαλογική τους αλληλοσύνδεση. Ευχαριστούμε το Στέλιο για την ανίχνευση του πολύτιμου αυτού εγγράφου, τον Κώστα Γιαννακούρα, πρώην δάσκαλο στην Καρίτσα, για την παρακάτω μεταγραφή από το πρωτότυπο χειρόγραφο, καθώς και τον Γιάννη Γαβριήλ για την τελική επεξεργασία του κειμένου.

Ελ.
11 Μαϊου 94. 
Αριθ. 155.

Προς
τον Σ. Αρχιεπίσκοπον Μονεμβασίας και Σπάρτης

Εν Αλεποχωρίω 
την 9 του μηνός Μαϊου 1894

Εν τώ κατά την Κωμόπολιν Αλεποχωρίου του Δήμου Γερονθρών ενοριακώ Ναώ (η Κοίμησις της Θεοτόκου) ένθα εφημερεύω πρόκειται να στεφθώσει ο Ιωάννης Αθ. Κατσάμπης κάτοικος Καρίτσης δημότης του Δήμου Γερονθρών το επάγγελμα ποιμήν ετών 23. και η Γεωργίτσα θυγάτηρ του Ιωάννου Πήλιουρα δημότου του Δήμου Σελληνούντος κάτοικος Κοσμά και παραχειμάζοντος ενταύθα ετών 18. αμφότεροι εις γάμον πρώτον._

Επειδή δε συγκατατίθενται αμφότερα τα πρόσωπα και οι γονείς αυτών και εγώ αυτό ακριβώς προεξετάσας αν βαθμός της συγγενείας εμποδίζει την γαμικήν αυτών συνάφειαν, ουδέν εύρων κώλυμα του προκειμένου γάμου, παρακαλώ ίνα εκδώσετε την εις τούτον άδειαν.

Μετά του προσήκοντος σεβασμού. Ο εφημέριος

του ενοριακού Ναού η Κοίμησις της Θεοτόκου
                                                                                                                                                                                                Αναστάσιος Μάλιος Ιερεύς

Πατρογονικό κονάκι
Φωτ: Δημήτρης Ευ. Κατσάμπης (1992)
Το μικροσκοπικό κονάκι των Βατσουραίων, με αγάπη γνωστό ως «Το Καλυβάκι», που χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 1800 από τον ξενοτσόπανο Γιαννάκη (Βατσούρα) Κατσάμπη και που δυστυχώς κατέρρευσε και εξαλείφθηκε εντελώς το 2014.

Εδώ ο Γιαννάκης (1868-1944) με τη γυναίκα του Γεωργίτσα (1876-1929) μεγάλωσαν την οικογένειά τους, τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Μόνο δύο από τα παιδιά επέζησαν για να έχουν δικές τους οικογένειες, ο Αργύρης και ο Βαγγέλης στη Μελβούρνη και την Αδελαΐδα αντίστοιχα, στην Αυστραλία.

* Ο Στέλιος Χαγιάς είναι συντονιστής της ομάδας έρευνας «Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα» Τα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα έρχονται υπό την αιγίδα του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας», καθώς και της Κοινότητας Καριτσιωτών Νότιας Αυστραλίας «Καρίτσα»